Acasă Social Al treilea donator de organe din judeţ a salvat trei vieţi

Al treilea donator de organe din judeţ a salvat trei vieţi

749
0
DISTRIBUIȚI

 

l rinichii şi ficatul donatorului pietrean, care se afla în moarte cerebrală în urma unui traumatism cranio-cerebral, au ajuns la Bucureşti şi Iaşi

Noaptea trecută, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Neamţ  a fost efectuată a treia prelevare de organe din acest an, de la un pacient din Piatra-Neamţ, care se afla în moarte cerebrală în urma unui traumatism cranio cerebral. Rinichii şi ficatul bărbatului au fost preluate de o echipă de medicii specialişti din Bucureşti şi Iaşi, şi vor contribui la salvarea a trei vieţi. Donatorul – un bărbat în vârstă de 55 de ani, din Piatra Neamţ fusese internat în seara de 30 septembrie, în comă profundă după ce a căzut în cap de pe o schelă.

Operaţia care a început la miezul nopţii a durat aproape cinci ore şi a fost realizată cu succes de o echipă complexă de anestezişti, neurolog şi chirurgi, după ce rudele bărbatului şi-au dat acordul pentru a-i fi prelevate organele. A fost o cursă contracronometru. Bărbatul a fost monitorizat şi supravegheat de personalul medical de la secţia Anestezie Te-rapie Intensivă (ATI) coordonat de medicul neurolog – Lenuţa Bîrsan cea care este responsabilă pe segmentul de identificare a potenţialilor donatori aflaţi în moarte cerebrală şi diagnosticarea morţii cerebrale. Moartea cerebrală a fost confirmată de testele efectuate la encefalograf de către medicul neurolog. După obţinerea acordului din partea familiei, a început acţiunea. Medicii au dus o adevărată luptă, din echipă făcând parte şi medicul anestezist Felician Dulhai de la ATI şi asistenţii din acest sector de activitate. Potrivit medicului Felician Dulhai, ficatul şi un rinichi au fost preluaţi de echipa de medici de la Bucureşti condusă de renumitul medic Radu Zamfir, iar un rinichi a fost preluat de echipa de la Iaşi. Transportul organelor a fost făcut cu elicopterul spre centrele universitare unde mai multe echipe de medici aşteptau să facă transplantul pentru a salva vieţi.

„După ce am avut confirmarea că pacientul se află în moarte cerebrală s-a luat legătura cu familia şi s-a obţinut consimţământul acesteia în a dona organele pacientului. Mulţumim familiei donatorului pentru gestul profund umanitar, dar apreciem în acelaşi timp şi profesionalismul echipei medicale care a dus la bun sfârşit actul medical, în special medicului neurolog fără de care nu s-ar fi putut face această prelevare“, a declarat medicul Felician Dulhai. Aceasta este cea de-a treia prelevare de organe realizată în acest an la Spitalul Judeţean de Urgenţă.

(Maria NISTOR)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.