Acasă Politica Agricultura de performanţă, un motor al dezvoltării în judeţul Neamţ

Agricultura de performanţă, un motor al dezvoltării în judeţul Neamţ

1569
0
DISTRIBUIȚI

O importantă suprafaţă a judeţului Neamţ este agricolă, de aceea sunt necesare măsuri care să susţină dezvoltarea fermierului din clasa de mijloc, care să îşi poată asigura toate cele necesare pentru a-şi întreţine familia şi să fie încurajaţi să se asocieze pentru ieşirea pe piaţă. De aceea, Partidul Naţional Liberal susţine măsurile care ar asigura o agricultură de calitate, realizată în condiţii performante, nu la nivel de subzistenţă. Este nevoie de o schimbare a paradigmei, ca cei care se ocupă de agricultură să nu mai fie printre cei mai săraci români. Pentru că judeţul Neamţ, care dispune de resurse, are nevoie şi de o altă abordare pentru ca acestea să fie folosite pentru a genera prosperitate.

În cadrul programului de guvernare Partidul Naţional Liberal vine cu o serie de măsuri pentru a stimula dezvoltarea agriculturii:

Intabularea şi comasarea terenurilor agricole în condiţiile în care încasarea subvenţiilor din fonduri europene este condiţionată de finalizarea cadastrului.

Reabilitarea sistemului naţional de irigaţii şi sprijinirea producătorilor agricoli pentru utilizarea resurselor locale de apă

Sprijinirea şi dezvoltarea zootehniei şi a industriei alimentare pentru valorificarea superioară a producţiei vegetale şi crearea de plus valoare în sectorul agricol.

Revizuirea legislaţiei privind vânzarea terenurilor agricole având în vedere faptul că 30% din terenul agricol a fost vândut către străini.

Sprijinirea formelor asociative ale producătorilor agricoli în raport cu piaţa internă, dar şi găsirea de noi pieţe externe pentru exporturile de cereale şi produse de origine animală româneşti, prin realizarea a cinci agropolisuri (centre logistice cu obiectiv agricol) a câte 100 mi-lioane euro pentru un total de 500 milioane de euro.

Legat de măsurile punctuale cu impact în domeniul agricol din judeţul Neamţ candidatul PNL Liviu Cicioc, o persoană cu experienţă, crede că este nevoie de un proiect prin care să se relanseze cultivarea pomilor fructiferi, care să vizeze dezvoltarea industriei alimentare, dar şi sprijin pentru înfiinţarea unor mini-întreprinderi pentru procesarea produselor locale.

„Cred că trebuie să sprijinim şi tinerii fermieri şi să îi încurajăm să dezvolte microferme pentru promovarea şi desfacerea produselor proprii, pe noi pieţe, cu preţuri corecte. De asemenea, sunt convins că fiecare dintre noi îşi doreşte să consume alimente gustoase şi cât mai naturale. De aceea potenţialul judeţului Neamţ trebuie folosit nu doar pe axa dezvoltării, ci din prisma unei viziuni pe termen lung cu privire la un stil de viaţă sănătos şi echilibrat pentru nemţeni. Suntem şi ceea ce mâncăm, nu doar ceea ce gândim. Mă bucur că fac parte din echipa PNL Neamţ, care are proiecte şi este preocupată de viitorul agriculturii din judeţ“, a declarat Liviu Cicioc.

O altă soluţie pentru a profesio-naliza sistemul agricol se poate aplica prin intermediul învăţământului dual. Senatorul PNL Eugen Ţapu Nazare crede că prin integrarea tinerilor în această formă de învăţământ se poate asigura partea de profesionalizare şi de creare de noi oportunităţi pentru dezvoltarea agriculturii.

„Aşa cum creşterea economică trebuie să se bazeze pe investiţii şi agricultura trebuie să se dezvolte, pentru a fi un motor puternic economic. Asta înseamnă investiţii în infrastructură, reindustrializare prin parcuri industriale şi tehnologice, dar şi în agricultură. Şi am încredere că aşa se va şi întâmpla, dacă Dacian Cioloş va fi premier şi după alegerile din decembrie. PNL îl susţine. Iar pe partea de agricultură Dacian Cioloş are expertiza necesară. În calitate de comisar european el a fost cel care a schimbat Politica Agricolă Comună (PAC). De aceea va fi bine mai ales pentru agricultorii români, pentru că ştie exact care sunt problemele şi care sunt soluţiile pe care trebuie să le aplicăm“, a declarat Eugen Ţapu Nazare.

Primarul municipiului Piatra Neamţ Dragoş Chitic crede că atenţia pe care o acordă echipa PNL pentru proiectele care prevăd dezvoltarea agriculturii în judeţul Neamţ înseamnă un avantaj direct pentru cetăţenii din Piatra Neamţ.

„Cred că fiecare dintre noi apreciază legumele şi fructele proaspete, de la producătorii locali. M-aş bucura ca în pieţele din municipiu să găsim cât mai multe produse din judeţul nostru, ca aşa să încurajăm producătorii locali. Proiectele echipei din care fac şi eu parte se concentrează şi pe acest aspect al vieţii noastre de zi cu zi“, a punctat Dragoş Chitic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.