Acasă Economic Admiterea în clasa a IX-a: Licean la mate-info cu media 2,39

Admiterea în clasa a IX-a: Licean la mate-info cu media 2,39

2720
0
DISTRIBUIȚI

l la „Petru Rareş„ s-a intrat cu media 7,92 l 3.194 de elevi nemţeni au devenit liceeni l au rămas nerepartizaţi 43 de candidaţi

l 22 de elevi nemţeni au optat pentru licee din alte judeţe, în Neamţ au venit 68 de „străini“ l sunt  104 locuri rămase neocupate

l cele mai mari ultime medii de admitere – la Colegiul Naţional „Roman Vodă“ Roman, specializarea matematică-informatică

Ieri, către seară, spre disperarea candidaţilor care au stat ziua întreagă cu ochii pe ecranele calculatoarelor, Ministerul Educaţiei a finalizat prima etapă de repartizare computerizată în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor de gimnaziu. De la bun început trebuie spus că este cea mai dezamăgitoare repartizare din ultimi zece, poate chiar cincisprezece ani, dacă ne gândim la cât de jos a coborât ştacheta ultimelor medii de admitere la liceele de top, la care altădată nu puteai intra cu medie sub 9,00. Cel mai concludent exemplu, din acest punct de vedere, îl constituie Colegiul Naţional „Petru Rareş“ Piatra-Neamţ, specializarea ştiinţe sociale, unde s-a intrat cu 7,92! Tot la capitolul minuni ale admiterii poate fi încadrat şi cazul unui candidat admis la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri“ Săbăoani, la mate-info, cu media 2,39.

Medii de admitere între 2,25 şi 9,98

Au fost repartizaţi în liceele nemţene, în funcţie de medii şi de opţiunile exprimate, 3.194 de elevi – dintre care 3.172 sunt absolvenţi ai şcolilor gimnaziale din judeţul nostru şi 68 proveniţi din alte judeţe. Pe de altă parte, 22 de elevi nemţeni au optat pentru licee din alte judeţe. În acest an, mediile de admitere au fost cuprinse între 2,25 şi 9,98.

„Posesoarea“ celei mai mari medii de admitere, Miruna Mihaela Ignat, a ales să-şi continue studiile la Colegiul Naţional „Roman Vodă“ Roman, specializarea matematică-informa-tică. De pe locul al doilea al ie-rarhiei judeţene, Andrei Nicu Dandu-Pop, absolvent al Şcoli Bicaz Chei, a optat pentru Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş“ Piatra-Neamţ, specializarea filologie. A treia în clasament, Maria Lupei, absolventă a Liceului „Spiru Haret“ Piatra-Neamţ, a optat pentru Colegiul Naţional „Petru Rareş“ Piatra-Neamţ, specializarea ştiinţe ale naturii.

Media ultimului admis în liceele din Neamţ este, în acest an, 2,25.  Acesta a devenit elev al Colegiului Tehnic „Danubiana“ Roman, specializarea protecţia mediului. Acesta va fi coleg de clasă cu un alt contraperformer, care are media de admitere 2,46. Şi la Liceul Teore-tic „Vasile Alecsandri“ Săbăoani, specializarea matematică-informatică (!), s-a intrat cu o media: 2,39. Topul celor mai slabe medii de admitere este completat de Liceul din Horia, unde s-a intrat cu 2,46.

104 locuri neocupate

În ierarhia judeţeană alcătuită după Evaluarea Naţională au intrat 3.215 elevi nemţeni, însă în prima etapă de admitere au fost repartizaţi 3.172. Ceilalţi 43 au rămas nerepartizaţi, din cauză că au înscris în fişele de opţiuni fie prea puţine coduri, fie au avut opţiuni nerealiste în raport cu mediile lor de admitere. E drept, nici nu au medii de admitere de speriat: sunt cuprinse între 2,90 şi 5,28.

În liceele din Neamţ, în condiţiile în care doar 43 de candidaţi au rămas nerepartizaţi, sunt disponibile pentru a doua etapă de admitere 104 locuri. Cele mai multe au rămas libere la Liceul „Carol I“ Bicaz (21 de locuri) şi la Colegiul Tehnic „Danubiana“ Roman (20 de locuri). Mai au locuri disponibile Liceul „Mihail Sadoveanu“ Borca (18 locuri), Colegiul Tehnic „Ion         Creangă“ Târgu-Neamţ (14 locuri), Liceul Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad“ Horia (13 locuri), Liceul Tehnologic Nisiporeşti (13 locuri) şi Liceul Tehnologic Pipirig (5 locuri).

Ştacheta ultimelor medii de admitere s-a prăbuşit

Anul trecut, la şapte specia-lizări organizate de liceele din Neamţ s-a intrat cu medii peste 9,00. Acum, niciun liceu din judeţ nu se poate lăuda că a atras numai elevi cu medii de admitere peste acest prag. Cât de mult au căzut mediile ultimilor admişi la liceele de top, în unele cazuri cu peste 1,5 puncte faţă de 2015, se va vedea în cele ce urmează.

Top şase specializări dorite de elevii cu medii mari de admitere sunt: matematică-informatică de la Colegiul Naţional „Roman Vodă“ Roman (8,92), matema-tică-informatică de la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ Piatra-Neamţ (8,77), ştiinţe ale naturii de la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş“ Piatra-Neamţ (8,54), matematică-informatică de la Liceul Tehnologic „Vasile Sav“ Roman (8,54 – singura surpriză plăcută a admiterii din acest an),  ştiinţe sociale de la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş“ Piatra-Neamţ (8,49) şi matematică-informatică de la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş“ Piatra-Neamţ (8,43).

Următoarea etapă de admitere în clasa a IX-a va începe chiar de astăzi, 20 iulie, cu completarea altor fişe în care vor fi înscrise opţiunile candidaţilor (până pe 25 iulie). Repartizarea computerizată se va face pe 28 iulie.

Începe pelerinajul  la secretariatele liceelor

Conform metodologiei de admitere în clasa a IX-a, elevii care au fost repartizaţi la licee în prima etapă computerizată sunt obligaţi să se înscrie formal la liceele respective. Perioada de depunere a dosarelor este 21-29 iulie, iar din aceste dosare nu trebuie să lipsească cererea de înscriere, cartea de identitate şi certificatul de naştere în copie legalizată, adeverinţa cu notele obţinute la Evaluarea Naţională, foaia matricolă pentru clasele V-VIII, cu calculul mediei generale şi fişa medicală. Elevii care nu îşi depun dosarele în perioada menţionată vor fi consideraţi retraşi, pierzând locurile ocupate. Aceste locuri devin vacante şi vor putea fi folosite de Comisia judeţeană de admitere pentru rezolvarea aşa-numitelor situaţii speciale (cazuri medicale, schimburi de elevi, redistribuirea candidaţilor gemeni, redistribuirea pentru apropierea de domiciliu etc.).

(Liviu ILIE)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.