Acasă Cultura A treia zi a Festivalului de Teatru: Reprezentaţii susţinute de actorii orădeni...

A treia zi a Festivalului de Teatru: Reprezentaţii susţinute de actorii orădeni şi de cei de la Impro’ Velocity

2186
0
DISTRIBUIȚI

Festivalul de Teatru „Pledez pentru tine(ri)“ continuă astăzi, 13 octombrie, cu două dintre spectacolele selecţionate de criticul Oltiţa Cîntec pentru secţiunea „Concurs“ a manifestării de la Piatra-Neamţ.

De la ora 17.00, în sala mare este programată reprezentaţia actorilor de la Teatrul „Regina Maria“ din Oradea, care vor veni în faţa publicului cu „Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas“ de Dennis Kelly. Din distribuţie fac parte: Richard Balint (Gorge), Ioana Dragoş Gajdo, Alin Stanciu, Mihaela Gherdan, Pavel Sîrghi, Eugen Neag şi Sorin Ionescu. Regizorul spectacolului este pietreanul Bob Pricop, astfel că şi cea de-a treia zi de festival păstrează elementul comun care s-a evidenţiat în programul de până acum, şi anume legătura directă cu oraşul Piatra-Neamţ, fie prin activitatea unui actor, fie prin cea a unui regizor, scenograf sau scriitor. „Piesa lui Dennis Kelly ridică o problemă legată de moralitate, extrem de relevantă în contextul politico-social autohton şi nu numai.

Într-un sistem capitalist dur şi necruţător, în care bogăţia şi puterea sunt la mare preţ, iar lăcomia este ridicată la rang de valoare şi recompensată, începe să se contureze din ce în ce mai clar ideea că bunătatea ar putea fi, de fapt, laşitate. Piesa ne propune o incursiune în viaţa unui om integru care se transformă într-un oligarh corupt“ a declarat Bobi Pricop.

Gorge Mastromas este un personaj dezgustător şi devine imposibil pe măsură ce renunţă la toate atributele care fac din om o specie cât de cât suportabilă. El calcă în picioare mai mulţi oameni: un afacerist, femeia pe care, teoretic, o iubeşte şi chiar pe propriul frate. Spectatorii au aşadar prilejul să vizioneze un spectacol pe o temă actuală, interpretat de un grup de actori tineri, de care probabil că vom mai auzi.

De la ora 21.00, în sala Studio este programat un alt spectacol selecţionat pentru concurs, „Portrete I – Ceainăria cu portrete“, după texte de Jean Giraudoux, Tenneessee Williams, Dumitru Solomon şi o adaptare după un monolog de Claudia Postelnicescu, regizat de Tudor Selimaş. Este un spectacol marca Impro Velocity Bucureşti care oferă spectatorilor prilejul de a se delecta cu câteva figuri specifice societăţii urbane. Din distribuţie fac parte: Lavinia Alexandru, Sebastian Ghiţă, Antonio-Tadeus Mincă, Viorela Diac şi Tudor Sicomaş.

De altfel, deloc întâmplător, această reprezentaţie a fost programată în sala Sudio a Teatrului Tineretului, spaţiu care poate fi uşor asemănat cu o ceainărie, care îi apropie mai mult pe spectatori de actori, fiind eliminate barierele impuse de sălile elegante, tipice. (Sabina DAMIAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.