După doi ani în care a stat stricată iar oamenii nu s-au putut bucura de răcoarea apei în timpul verii, fântâna arte-ziană de la Muzeul de Istorie a intrat în reparaţii. Săptămâna aceasta au început lucrările de reparaţii la instalaţia fântânii arteziene, iar fiindcă întregul sistem e îngropat în ciment, Primăria Piatra-Neamţ a soli-citat spargerea lui cu un pickamer. Marţi, echipa de muncitori lucra de zor să spargă cimentul fântânii arteziene, ce va fi turnat la loc după ce se vor repara defecţiunile.
„Lucrările presupun schimbarea instalaţiilor electrice şi sanitare, care sunt îngropate în ciment, curăţarea instalaţiilor de inox, montarea unor spoturi de tip LED, îmbunătăţirea sistemului de automatizare, schimbarea duzelor şi igie-nizare. Lucrările erau absolut necesare, fiindcă instalaţiile nu au fost schimbate niciodată până acum şi era şi o defecţiune la ele“, a declarat Vlad Tudor, purtătorul de cuvânt al Primăriei Piatra-Neamţ.
Valoarea lucrărilor este de 151.654 de lei, iar reparaţiile sunt executate de firma Termo Plus SRL. Foarte mulţi bani, având în vedere că la exterior fântâna arteziană din faţa Muzeului de Istorie al municipiului Piatra-Neamţ nu pare foarte deteriorată, doar trecerea timpului ce şi-a pus amprenta. Cu toate acestea, o defecţiune complicată a lăsat fântâna fără apă, spre dispe-rarea trecătorilor care se mai opreau din când în când pe una din băncile ce o străjuiesc şi se răcoreau. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Piatra-Neamţ, defecţiunea a fost identificată la sistemul de recirculare a apei, ce este turnat în ciment. Fântâna a fost construită în 1980 şi este înregistrată ca monument la Ordinul Arhitecţilor. Banii sunt calculaţi a se duce pe reparaţii şi întreţinere, cel mai mult pe construcţii şi instalaţii, că va trebui refăcută fântâma, apoi lucrările de arhitectură sunt estimate la 65.280 lei, instalaţiile electrice ar costa şi ele vreo 36.220 lei, iar alimentarea cu apă – 28.730 lei. Utilajele, echipamentele tehnologice şi funcţionale cu montaj sunt evaluate la 20.910 lei iar organizarea de şantier va costa primăria 1.960 lei.
(Ioana CALIŢCHO)
Pentru autor(are): Ce-i cu liniile de despartire in cadrul cuvintelor? Ex.: arte-ziana; soli-citat; igie-nizare, s.a.m.d. . Dv. nu va corectati textele inainte de postare? Sunteti sau nu, jurnalisti?