Vineri (8 iunie), magistraţii Tribunalului s-au pronunţat în dosarul examenelor „formale“ de la Şcoala Postliceală Sanitară Piatra-Neamţ, cel mai voluminos dosar aflat pe rolul instanţei în ultimii 20 de ani. Mai exact, în cauza penală respectivă au fost puse sub acuzare 96 de persoane, însă au fost cercetate vreo 300.
Pe listă se află profesorii care au predat, cei care au fost în comisiile de examen, doctori de anumite specializări, medici de familie, alţi funcţionari publici, dar şi elevi care au băgat mâna în buzunar pentru a absolvi mai uşor. Numai dosarul de fond, adică cel aflat pe masa judecătorului, are 17 volume (transportate la fiecare termen cu două cărucioare şi cu liftul), aceasta însemnând mii de pagini şi documente. Dosarul de urmărire penală (cel în care au fost adunate probele în baza cărora a fost emis rechizitoriul) are cam 50 de volume.
Sentinţele date la sfârşitul acestei săptămâni au fost de închisoare, fără executare, şi câteva achitări, iar minuta deciziei Tribunalului are 40 de pagini. Pe parcursul cercetării judecătoreşti, care a durat trei ani, au fost citate peste 200 de persoane, multe având calitatea de martor. Numai pe citaţii, în cei trei ani s-au consumat câteva zeci de kilograme de hârtie, dacă e să ne gândim că au fost 31 de termene. În condiţiile în care aceasta este prima sentinţă, iar procesul se va muta la Curtea de Apel Bacău, până la pronunţarea unei sentinţe definitive în mod sigur volumul dosarului va creşte substanţial.
Persoanele inculpate în acest caz au fost implicate în fraudarea examenelor la Şcoala Postliceală Sanitară, fiind acuzate de dare şi luare de mită, abuz în serviciu, trafic de influenţă şi falsuri.
Totul a ieşit la iveală la examenul de certificare din 2013, când au şi fost anunţaţi oamenii legii. Având în vedere acuzele grave, activitatea şcolii a fost monitorizată cam doi ani şi, în 2015, „bomba“ a explodat. Conform actelor de urmărire penală toţi cei care absolveau o şcoală sanitară veneau la Piatra-Neamţ pentru că aici era centru de exa-men pentru toată lumea. Cei care voiau să ia examenul fără prea mari bătăi de cap „cotizau“ cu cât trebuie, iar acest lucru era consemnat pe liste. În schimbul banilor, ei primeau subiectele de examen înainte de intrarea în faţa comisiei. Trebuie menţionat că din comisia de certificare a viitorilor asistenţi medicali fac parte întotdeauna 12 membri, dar la fiecare comisie sunt alţi oameni, iar doritori de un examen formal au fost foarte mulţi. Vom reveni cu amănunte.
(Mihai SAVA)
De ce sa conteste sentintele? Doar daca sunt prea usoare….. de fapt, la cate se faceau in anii trecuti la astfel de scoli…… inclusiv aici la Piatra….. numai d-ra secretara Crina cati banuti aduna pt Nastasa si pt cativa membri din comisia de examen…. de fapt Crina aranja totul……daca s-ar uita cineva si pe documentele dinanitea spargerii buboiului…….