0.3 C
Piatra Neamț
luni, ianuarie 13, 2025
AcasăAdministratie32 de locuinţe ANL blocate de un „mic litigiu“

32 de locuinţe ANL blocate de un „mic litigiu“

Date:

La Bicaz, 32 de locuinţe, din două blocuri ANL, nu pot fi vândute solicitanţilor care au acest drept, din cauza unui motiv atipic. Cele două blocuri se află în vecinătatea primăriei şi au început să fie ridicate în 2012, atunci când primar era Constantin Catrinoiu. În acelaşi an, fostul edil anunţa că locuinţele vor fi gata în decursul unui an, investiţia estimată la 5 milioane de lei urmând a fi suportată de Compania Naţională de Investiţii. În 2014, cele două imobile, în care sunt garsoniere, apartamente cu două şi trei camere, au fost recepţionate, iar chiriaşii au fost anunţaţi că se pot muta în ele. Aşa cum informează Agenţia Naţională pentru Locuinţe, apartamentele pentru tineri pot fi achiziţionate după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin mai multe metode de plată. Cerinţe pentru achiziţionarea acelor apartamente ar fi, însă ele nu pot fi onorate din cauza unor erori impardo-nabile ale unor funcţionari ai Primăriei Bicaz. Aceste erori, expuse de viceprimarul Bicazului, Nicu Butnaru, par de domeniul ştiinţifico-fantastic, însă ele sunt cât se poate de reale. Locuinţele ANL au fost construite pe terenul altuia!

„Ca fiecare apartament să fie cumpărat, trebuie să aibă şi o cotă indiviză de teren. Orice om care face o tranzacţie cumpără şi terenul de sub locuinţă, şi locuinţa. Terenul, în cazul blocului, este numit cotă indiviză. Este partea aferentă pe care o ocupă apartamentul. Această împărţire în cotă indiviză nu este făcută, pentru că nu s-a putut face cadastru acolo. Asta pentru că există un mic litigiu pe un colţ de teren de-acolo, pe care încearcă toată lumea să-l descâlcească. Asta este realitatea. În momentul în care s-a construit blocul acolo, când s-a început construcţia şi s-a făcut cadastrul, lucrurile păreau în ordine. Între timp, din nu ştiu ce motive, s-a făcut o mică rotaţie a poziţionării blocurilor. În momentul în care s-a făcut rotaţia, nu s-a uitat nimeni că de fapt se încalecă un colţişor de teren care nu-i al nostru. Şi acum, terenul acela care nu-i al nostru trebuie să ajungă la primărie, să fie trecut în domeniul primăriei, să fie alipit, apoi     să-i facă dezlipire… E o întreagă poveste. Până nu se face  chestia asta, nu se poate stabili preţ, nu se poate vinde, pentru că nu ştim cu cât o să cumpere acum primăria colţişorul acela de teren“, a explicat viceprimarul Butnaru.

În mare parte, cele susţinute de actualul vice sunt confirmate de fostul primar Catrinoiu, care a lăsat să se înţeleagă că încurcătura a fost făcută cu bună ştiinţă, în urma unei negocieri verbale, cu vecinul al cărui hat a fost călcat. „Erau câţiva metri pătraţi care erau în vecinătate, acolo, cu o proprietate a Forestar Tarcău, dar nu era o suprafaţă mare. Erau sub zece metri pătraţi. S-a purtat o discuţie, atunci, cu cei de la Forestar Tarcău, şi urma să ne înţelegem. Dacă nu dădeam drumul la proiect, pierdeam finanţarea. Ei trebuiau să dărâme clădirea de acolo, care era inestetică şi urma ca noi, ca Primărie, să vedem cum ne înţelegem. Fie cedam câţiva metri mai spre Primărie. Era o înţelegere, dar e o suprafaţă foarte mică. Cu toate acestea, acolo sunt două blocuri şi pentru unul dintre ele se poate vinde“, a declarat Catrinoiu. Finalizarea înţelegerii nu s-a mai produs, Catrinoiu părăsind scaunul de primar, după încheierea mandatului şi retrăgându-se mai târziu din componenţa Consiliului Local ca urmare a eşecului suferit la alegerile pentru primărie, din 2016. Terenul aflat în litigiu aparţine SC Forestar SA Romanel, acolo de unde, în 2015 au fost „măturate“ ruinele fostului sediu economic al UFET Bicaz. Despre acest teren s-a discutat în mai multe rânduri, fiind interesate de el mai multe persoane. În definitiv, o investiţie cu multe ze-rouri este acum la mâna proprietarului care va decide atent o viitoare tranzacţie, având în vedere că valoarea pământului pe care-l deţine a crescut.  (T. MARIAN)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.