Timp de patru luni, prin intermediul unui proiect derulat de Asociaţie Sens Civic, peste o sută de voluntari din Piatra-Neamţ şi din alte localităţi ale judeţului, au participat la acţiuni de ecologizare a lacului de acumulare Bâtca Doamnei – principalul rezervor de apă potabilă al municipiului reşedinţă de judeţ.
Rezultatele acestor acţiuni sunt în măsură să dea serios de gândit cetăţenilor la robinetele cărora curge apă provenită din Bâtca Doamnei, dar şi să „impulsioneze“ instituţiile cu atribuţii de protecţie a mediului!
„Proiectul «Sens Civic pe lacul Bâtca Doamnei», este o iniţiativă menită să reducă cantitatea de deşeuri de pe lacul Bâtca Doamnei. Am pus la dispoziţia voluntarilor o hidrobicicletă, împreună cu echipament adecvat, pentru colectarea de deşeuri de pe lac în siguranţă. În schimbul unei plimbări gratuite pe lac am invitat voluntarii să colecteze cât mai multe deşeuri şi ca acest fapt să fie documentat cu fotografii sau video care să fie postate pe reţelele de socializare. Deşeurile pot fi colectate cu usurinţă în multe locuri, iar recipientul de colectare a putut fi umplut rapid, adus la mal îi descărcat în shelterul special.
Au fost colectate peste 1,5 tone deşeuri de pe lac (pet-uri, pungi, cauciucuri, recipiente din ABS, carcase de electronice, saltele de pat, cartoane, seringi, flacoane de medicamente)! În urma acestui proiect putem trage următoarele concluzii: marea majoritate a populaţiei ignoră complet fenomenul poluării surselor de apă; se confirmă faptul că lacul Bâtca Doamnei este contaminat cu particule de microplastic; în faţa acestui fenomen, autorităţile locale ridică din umeri şi pasează problema către legiuitor, deşi este o problemă de responsabilitate comună: cetăţeni, agenţi economici, autorităţi, instituţii cu rol de protecţie a mediului“, a precizat Ioan Ploscaru – preşedintele Asociaţiei Sens Civic.
În perioada următoare, cei de la Sens Civic şi-au propus să se implice şi mai mult pentru limita, pe cât posibil, poluarea lacului. „Împreună cu Apa Serv vom prelua şi analiza probe de apă din preajma malurilor lacului deoarece bănuim că se fac deversări de deşeuri (dar şi de dejecţii) direct în apele lacului(de la riverani, persoane fizice sau juridice). Iar împreună cu Apele Române, cu Hidroelectrica SA, cu Universitatea de Ştiinţele Vieţii din Iaşi, vom studia posibilităţile de limitare a colmatării lacului dar şi expansiunea accelerată a vegetaţiei subacvative; aceste două componente par complet neglijate în acest moment, însă consecinţa foarte evidentă a acestei neglijenţe este reducerea contiună a volumului bazinului lacului“, a mai spus Ioan Ploscaru.
Proiectul; „Sens Civic pe lacul Bâtca Doamnei“ a fost finanţat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland România şi implementat de Asociaţia Act for Tomorrow. Printre cei mai implicaţi voluntari se numără membrii Clubului Sportiv Ceahlăul Piatra-Neamţ, elevii Liceului cu Program Sportiv Piatra-Neamţ şi ai Liceului de Arte „Victor Brauner“ Piatra-Neamţ, precum şi membrii Clubului Maia Outdoor Piatra-Neamţ.
(Liviu ILIE)