Acasă Social 116 ani de la inaugurarea Parcului Cozla

116 ani de la inaugurarea Parcului Cozla

506
0
DISTRIBUIȚI

Sâmbătă 15 august, Parcul Cozla sărbătoreşte 116 ani de la inaugurare, în zi de sărbătoare, de Sfânta Maria.

Lucrările la parc au început în anul 1901 „doar cu lopata şi târnăcopul“, potrivit relatărilor de atunci, şi au presupus nivelarea terenului, plantaţii de brazi, construirea drumului ce duce din strada Ştefan cel Mare până în vârful Cozlei, ziduri de sprijin, rigole şi podeţe. Ulterior, în anul 1904, parcul din Piatra-Neamţ a fost inaugurat cu mare fast.

Cele mai importante realizari urbanistice ale urbei Piatra- Neamţ poartă semnătura primarului Nicu N. Albu, al cărui mandat s-a derulat la începutul secolului XX. În acea perioadă, în Piatra-Neamţ au fost realizate marile bulevarde, a fost introdus iluminatul electric, a fost prelungită calea ferată şi s-a inaugurat parcul Cozla. Acest obiectiv reprezentativ pentru oraş are o istorie interesantă.

Parcul Cozla, situat aproape de centrul oraşului, pe strada Ştefan cel Mare şi lângă drumul ce urcă spre Colibele Haiducilor, Cercul Gospodinelor şi staţia de sosire a Telegondolei, are ca principală atracţie grădina zoologică. Prima amenajare a grădinii zoo a fost „Grota ursului“, ulterior „Grota urşilor“. În foişorul amplasat deasupra grotei cânta, în zilele de sărbătoare şi duminicile, fanfara militară. După anul 1960, în diferite etape, grădina zoologică a început să fie populată cu tot mai multe specii de animale, iar în prezent adăposteşte specii de animale reprezentative pentru fauna autohtonă – vulpi, căprioare, cerbi şi păsări, iar în interiorul parcului se află un bazin unde sunt câteva exemplare de broaşte ţestoase.

Parcul a îngrijit şi un exemplar de leu, însă în 2011, deoarece nu se îndeplineau normele europene impuse (spaţiu mult mai mare pentru a asigura condiţii corespunzătoare), administratorii au fost nevoiţi să renunţe la mamiferul carnivor.

(I.N.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.