Marţi dimineaţă, în Piaţa Tricolorului din faţa Prefecturii, oficialii judeţului, ai municipiului şi reprezentanţi ai instituţiilor publice au luat parte la ceremonialul de înălţare a Drapelului României, cu ocazia Zilei naţionale dedicată acestuia. Prefectul judeţului a fost cel care a transmis celor prezenţi mesajul ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, după care drapelul a fost urcat pe catarg de către militarii Garnizoanei Piatra-Neamţ.
„Sunt convinsă că fiecare dintre noi se simte mândru când Tricolorul României stă cu demnitate alături de drapelele celorlalte state importante ale lumii sau atunci când îl vedem înălţându-se pe cel mai înalt catarg. Astăzi, avem ocazia să sărbătorim şi să cinstim Drapelul Naţional, indiferent de reuşita cuiva, performanţa sau rezultatul vreunei competiţii. Aşa că, dragi români, vă îndemn să vă bucuraţi de această zi, să arboraţi Drapelul Naţional acasă, la muncă şi oriunde acest lucru este posibil şi veţi vedea că emoţia pe care o vom simţi este aceeaşi“, a spus prefectul Daniela Soroceanu.
Drapelul Naţional – albastru, galben, roşu – a fost decretat, pentru prima dată, ca simbol naţional de Guvernul revoluţionar provizoriu din Ţara Românească, la 26 iunie 1848, având deviza „Dreptate – Frăţie“ înscrisă pe el. El nu a suferit transformări majore de-a lungul istoriei; doar distribuţia culorilor (în materie de proporţie şi poziţie) s-a schimbat într-o anumită măsură, fiind egalizată după Revoluţia de la 1848, când, sub impactul spiritului revoluţionar francez, multe dintre statele Europei au adoptat ca drapel naţional steagul standard cu trei culori. Ca simbolistică, culoarea roşie reprezintă sângele vărsat în luptele duse pentru integritatea naţională, galbenul este simbolul bogăţiei, reprezentând culoarea holdelor de grâu şi a soarelui, iar albastrul reprezintă buna credinţă, ducând cu gândul la seninul cerului.
(Roxana CHIRILĂ)