21.1 C
Piatra Neamț
miercuri, aprilie 30, 2025
AcasăSocial„Zilele Oraşului Bicaz“ - moment al bilanţului realizărilor

„Zilele Oraşului Bicaz“ – moment al bilanţului realizărilor

Date:

„Zilele Oraşului Bicaz“ s-au desfăşurat anul acesta pe parcursul a cinci zile, timp în care, multitudinea activităţilor culturale, religioase, sportive, culinare etc. au atras sute de localnici, şi nu numai, interesaţi de modul în care evenimentele au fost organizate. O zi mult aşteptată a fost aceea de duminică, 29 octombrie, atunci când au fost programate cele mai multe activităţi dedicate bicăjenilor. Ziua a debutat cu o demonstraţie de karting, în centrul oraşului, şi a continuat cu un adevărat spectacol, întreţinut de elevii din oraş, dedicat tradiţiilor populare autentice, de pe Valea Muntelui şi Valea Bistriţei.

Distracţia s-a mutat din centrul oraşului, la stadion, unde a avut loc un spectacol de muzică uşoară, populară, rock, folk şi lăutărească. Au urcat pe scenă Ion Paladi – solist de muzică populară, Ansamblul folcloric „Floricică de la Munte“, Fraţii Păun (concert de muzică lăutărească), iar în final, cei prezenţi pe stadion au avut ocazia să-i vadă şi să-i asculte pe cei de la trupa „Compact“, totul încheindu-se cu un spectacol de artificii.

De asemenea, a fost şi un moment al bilanţului, primarul oraşului Nicolae Sălăgean, prezentând roadele realizărilor, dar amintind  bicăjenilor şi planurile de viitor.

„Am organizat în această perioadă «Zilele Bicazului», pentru că aşa am preluat de la înaintaşii noştri aceste sărbători deosebite dedicate localităţii noastre dragi. Respectiv, întotdeauna, în preajma sărbătorii Sfântului Dumitru, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie «Izvorâtorul de Mir», gospodarii, oamenii satului sărbătoreau ceea ce au realizat şi au adunat ca rod al muncii lor, de peste an. Am făcut acelaşi lucru şi noi, în ultimele perioade.

Oraşul Bicaz are două hramuri, unul de primăvară, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, şi unul de toamnă, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie. Unul deschide lucrările, dă start vieţii şi Sfântul Dumitru este cel care le închide. Este momentul în care se face bilanţul. Eu, sigur, am punctat de atâtea ori că la nivelul oraşului nostru avem în componenţă şi sate, iar gospodarii satelor au avut grijă şi au adunat cu multă hărnicie tot ceea ce au realizat peste an.

La nivelul oraşului şi noi am adunat realizări deosebite. Este vorba, în principal, de proiectele pe care le-am elaborat, le-am întocmit şi le-am depus  pentru a primi finanţare, din fonduri de la Uniunea Europeană, fie cu fonduri guvernamentale.

Cu satisfacţie vă prezint că două dintre proiectele noastre depuse spre finanţare. Este vorba despre «Reabilitarea, moder-nizarea clădirilor care aparţin Spitalului Orăşenesc „Sfântul Ierarh Nicolae“» şi de «Reabilitarea clădirilor de la Liceul „Carol I“». Aceste proiecte presupun nu numai anveloparea clădirilor, ci şi înlocuirea în totalitate a acoperişurilor, refacerea instalaţiilor electrice, a celor sanitare şi de încălzire şi adoptarea unui nou sistem de încălzire. Chiar în ajunul sărbătorii noastre am primit confirmarea că ambele proiecte au fost declarate eligibile.

Un al treilea proiect este cel legat de modernizarea reţelei de iluminat public pe întreg teritoriul Bicazului, un lucru pe care ni-l dorim de multă vreme.

De asemenea, urmează ca, până la jumătatea lunii noiembrie, să depunem pentru finanţare în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală un proiect care are în vedere modernizarea străzilor Energiei, Uzinei, Pârâul Başa, Apusului, Muncii, Codrului şi Florilor. Toate aceste aspecte, cuplate cu realizarea unui nou pod peste râul Bicaz.

Mai mult, ne dorim realizarea unei rute ocolitoare a centrului oraşului Bicaz. De asemenea, urmează să fie depuse proiecte de finanţare şi în cadrul Grupului de Acţiune Locală «Ceahlău». Mă refer aici la regularizarea pârâului Başei şi reabilitarea străzii cu acelaşi nume şi, sigur, nu trebuie să uităm nici satele componente. Este vorba despre drumul comunal  de la Dealul Crucii, aparţinând satului Potoci.

Pe lângă acestea căutăm soluţii de finanţare pentru o serie de proiecte mai vechi. Este vorba de realizarea reţelei de gaz metan, în cartierul Capşa, realizarea îmbrăcămintei asfaltice pentru strada Bistriţei, din acelaşi cartier, iar pentru spital avem două proiecte, care vizează reabi-litarea, modernizarea Ambulatoriului de Specialitate şi extinderea, dotarea şi mo-dernizarea secţiei Recuperare Medicală.

Toate sunt proiecte elaborate şi vom face în aşa fel încât ca acestea să primească finanţare. Încercăm să punem umărul la a schimba faţa oraşului şi pentru a face ca viaţa locuitorilor lui să fie mai bună“, a spus ing. Nicolae Sălăgean, edilul oraşului Bicaz.

(M.T.)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.