Pentru stingerea incendiului izbucnit luni dimineaţă (5 noiembrie), într-o pădure din comuna Vânători-Neamţ, la aproximativ şapte kilometri de Schitul Icoana au intervenit mai mulţi pompieri, silvicultori şi voluntari. Alarma a fost dată pe la ora 9, iar lupta cu flăcările s-a încheiat, în primă fază, la ora 18. Totuşi, în zona afectată de incendiu a mai rămas un echipaj de la Detaşamentul de Pompieri Târgu-Neamţ şi nouă silvicultori cu misiunea de a continua operaţiunile şi a supraveghea zona întreaga noapte, întrucât mai existau cioate fumegânde. Ei au vegheat şi pe parcursul întregii zile de ieri, să nu reizbucnească focul. De asemenea, marţi dimineaţa, pompierii, silvicultorii, dar 35 de angajaţi ai Ocolului Silvic Bisericesc au reintervenit, cu mai multe utilaje şi saci cu apă, reluând operaţiunea de stingere completă a ultimelor zone de pădure care încă mai fumegau.
Misiunea a fost dificilă, iar pentru a ajunge la locul evenimentului, unde se aflau deja angajaţii Ocolului Silvic Bisericesc, pompierii au mers pe jos, pe un teren accidentat, aproximativ patru kilometri, şi au constatat că ard resturi vegetale şi litieră, pe vreo şapte hectare. Drept urmare, au fost mobilizate la locul acţiunii forţe de la subunităţile de pompieri din Piatra-Neamţ şi Roman, Direcţia Silvică, serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă din Vânători-Neamţ şi Pipirig, precum şi angajaţi ai Ocolului Silvic Râşca (Suceava). Pentru operaţiunile de localizare şi stingere au fost folosit utilaje forestiere, bătătoare şi rucsaci de incendiu.
În acţiunea de stingere au fost implicaţi doi ofiţeri şi 28 de subofiţeri – cu două autospeciale, un autocamion, două autoturisme de serviciu, un UTV (maşină tip ATV echipată pentru stingere), 20 de salariaţi ai Direcţiei Silvice – cu două utilaje forestiere şi două cisterne, zece pompieri voluntari din două localităţi şi 15 salariaţi ai Ocolului Silvic Râşca, plus două utilaje forestiere.
Focuri în serie
În afară de incendiul de la Vânători-Neamţ, la începutul acestei săptămâni, pompierii au intervenit la alte cinci evenimente. Cronologic, incendiile s-au desfăşurat după cum urmează. La ora 9.30, nişte indivizi au dat foc buruienilor din apropierea magaziei unui sătean din Pietrosu (Oniceni). Pentru stingere s-au deplasat patru pompieri de la punctul de lucru Poienari, cu o autospecială, şi voluntarii. Au ars construcţia pe nouă metri pătraţi şi aproape un metru cub de lemne din aceasta.
După-amiază, pe la 16, din cauza unei ţigări aruncate la întâmplare, s-a aprins vegetaţia uscată de pe un teren situat pe strada Războieni, în municipiul Piatra-Neamţ; focul extinzându-se şi la gardul unei gospodării. S-au mistuit 100 de kilograme de deşeuri menajere, cinci metri pătraţi de buruieni şi doi metri de gard. Cam la două ore după aceasta, un focar nesupravegheat a provocat alt incendiu pe un teren din Vânători-Neamţ, unde au ars 200 de kilograme de deşeuri menajere. Tot pe la ora 18, pompierii au fost chemaţi să stingă maşina unui bărbat din Borleşti, aprinsă de la un scurtcircuit. Până la sosirea militarilor, proprietarul a lichidat focul cu un furtun de grădină. S-au mistuit compartimentul motor, roţile din faţă, bordul şi portierele din faţă. De asemenea, la o altă maşină, aflată în apropiere, din cauza temperaturii, s-au degradat elemente ale caroseriei. Ultimul incendiu de luni a fost anunţat la ora 16.40, fiind vorba despre aprinderea vegetaţiei uscate pe un teren din Roman, la ieşirea către localitatea Sagna. Focul a fost stins la ora 1.45, în noaptea de 5 spre 6 noiembrie.
(Mihai SAVA)