Acasă Politica Vremea negocierilor

Vremea negocierilor

1516
0
DISTRIBUIȚI

 

l Arsene (PSD): „O funcţie de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean va merge la ALDE“ l Drăguşanu (ALDE): „Funcţia de vicepreşedinte îi va reveni domnului Asaftei“ l PSD este dispus să ofere şi a doua funcţie de vicepreşedinte la Consiliul Judeţean pentru a obţine promisiunea unei majorităţi în Consiliul Local Piatra-Neamţ l PMP a devenit cel mai curtat partid

După ce s-a stabilit câte mandate revin fiecărei formaţiuni politice la Consiliul Judeţean şi la Consiliul Local Piatra-Neamţ, a venit vremea negocierilor. Este vorba de cele două legislative deoarece în ambele cazuri niciuna dintre formaţiunile care au propus liste nu a reuşit să-şi adjudece numărul necesar de voturi pentru a forma, singură, majoritatea.

 

PSD face curte PMP

 

În urma finalizării procesului de numărare a voturilor Alianţa PSD^ UNPR are în Consiliul Judeţean 17 consilieri, cu unul mai puţin decât ar fi avut nevoie să alcătuiască o majoritate. PNL a obţinut 14 mandate, departe de ceea ce aveau nevoie pentru a se impune. Doar o alianţă cu ALDE şi PMP le-ar aduce voturile necesare să decidă executivul.

Cele mai curtate partide de la acest moment, pentru a ajuta la formarea unei majorităţi care să numească viitorul executiv, sunt cele care au câte doi consilieri în Consiliul Judeţean, adică PMP şi ALDE.

Ionel Arsene a declarat că îşi menţine poziţia şi îşi doreşte să ajungă preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ. Pentru asta mai are nevoie de un singur vot şi acela ar putea fi obţinut cu uşurinţă de la ALDE, partidul cu care PSD are deja încheiat protocol de colaborare după aceste alegeri. „Avem deja voturile necesare împreună cu consilierii ALDE. Chiar şi în cazul în care obţineam 18 consilieri, tot am fi dat o funcţie de vicepreşedinte colegilor de la ALDE. Deocamdată, nu am stabilit un om de la PSD care să ocupe cealaltă funcţie de vicepreşedinte. Şi în continuare facem alianţe, poate fi de oriunde acest om“, a spus Ionel Arsene. După care a conti-nuat: „Noi încercăm să obţinem majoritatea şi la Consiliul Local Piatra-Neamţ. Să fie clar: negociem cu toată lumea în afară de PNL“.

Singurul partid cu care mai poate negocia PSD este PMP, iar propunerea logică ar fi cealaltă funcţie de vicepreşedinte în schimbul asigurării unei alianţe PSD – ALDE – PMP în Consiliul Local. Consilierilor PMP li s-ar oferi chiar şi o funcţie de viceprimar la Piatra-Neamţ.

 

PNL trage tare cu Neamţ 2020 alături de PMP

 

Imediat după alegeri, Mugur Cozmanciuc, şeful PNL, spunea că vor aplica programul Neamţ 2020. Acest lucru ar fi posibil, la nivel de judeţ, doar dacă ar putea coaliza în jurul PNL consilierii ALDE şi PMP. Doar cu cei patru consilieri de la formaţiunile menţionate, PNL ar putea impune un preşedinte de la propriul partid, la Consiliul Judeţean. În schimb ar putea oferi, ca şi PSD, două funcţii de vicepreşedinte la Consiliul Judeţean şi cel puţin una de viceprimar la Piatra-Neamţ. Deocamdată, această alianţă pare greu de realizat, din moment ce ALDE colaborează la nivel naţional cu PSD iar unul dintre copreşedinţi, Ioan Asaftei (care este şi consilier judeţean), este considerat un apropiat al PSD.

Nici la Consiliul Local Piatra-Neamţ majoritatea nu este formată. Aici PNL are nouă consilieri, PSD – opt, iar ALDE şi PMP câte trei.

Primarul Dragoş Chitic a declarat ieri că încă nu au început discuţiile cu celelalte partide pentru formarea unei majorităţi în Consiliul Local Piatra-Neamţ. „Noi nu excludem de la aceste negocieri decât PSD, în rest putem discuta cu oricine. Nu excludem nicio variantă. Cred că trebuie făcută o negociere la pachet, atât la consiliul local cât şi la cel judeţean. Astfel am putea avea o relaţie normală şi pe viitor între aceste două instituţii“, a spus primarul Chitic.

E clar că negocierile se poartă la pachet, iar în acest moment PSD are deja un avantaj la Consiliul Judeţean.

 

ALDE îl vrea pe Asaftei vicepreşedinte la CJ Neamţ

 

Cătălin Drăguşanu, co-preşedintele ALDE Neamţ a declarat ieri că, în virtutea colaborării cu PSD, consilierii ALDE îl vor susţine pe Ionel Arsene să formeze majoritatea la Consiliul Judeţean Neamţ. „În urma acestor înţelegeri, cel care va ocupa funcţia de vicepreşedinte din partea ALDE, este domnul Ioan Asaftei, cel care este pe primul loc pe listă“, a declarat Drăguşanu.

El a mai menţionat că înţelegerea va funcţiona şi la consiliul local, dar acolo, doar PSD şi ALDE nu au majoritatea, având nevoie şi de ajutorul consilierilor PMP. „În cazul în care cei de la PSD nu vor încheia o înţelegere cu PMP, noi suntem gata să rămânem în opoziţie alături de PSD. În cazul în care avem şanse să negociem, îl propunem pe domnul Constantin Iacoban pentru funcţia de viceprimar“, a mai spus Drăguşanu.

 

PMP aşteaptă indicaţii de la Băsescu

 

Este clar că Laurenţiu Dulamă, al său PMP, dar mai ales cele două funcţii în consiliul judeţean şi cele trei la municipal sunt urmărite de PSD şi PNL. Şeful PMP a spus ieri că o decizie se va lua după discuţia pe care o va avea, astăzi cu preşedintele partidului, Traian Băsescu.

(A.N.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.