Spitalele din judeţ pierd, anual, sute de mii de lei, bani ce reprezintă cheltuieli pentru servicii medicale acordate pacienţilor vinovaţi de producerea unor accidente rutiere sau agresiuni. Există o lege care îndreptăţeşte spitalele să recupereze banii de la vinovaţi, însă nu de fiecare dată acestea pot beneficia de ea. Şi asta, pentru că drumul sinuos cauzat de hăţişurile legislative şi birocratice duce uneori la imposibi-litatea de a recupera sumele cheltuite pe vindecarea iresponsabililor. Numai în primul trimestru al acestui an, spitalul a cheltuit cu tratarea celor implicaţi în accidente rutiere şi agresiuni peste 200.000 de lei.
Inculpaţii din 2014, executaţi în 2017
La articolul 320, din Legea 95/2006 – republicată, se stabileşte că „persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane, precum şi daune sănătăţii propriei persoane, din culpă, răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale. Pentru litigiile având ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile procesuale ale caselor de asigurări de sănătate şi dobândesc calitatea procesuală a acestora în toate procesele şi cererile aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, indiferent de faza de judecată“. În „traducere“, aşa cum ne-a explicat jr. Gabriela Munteanu, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ, în urma unui proces penal, instanţa stabileşte vinovatul. Dar până la acest punct, poate dura ani de aşteptare. „Spitalul are obligaţia să se constituie parte civilă în procesul penal pentru recuperarea cheltuielilor. Când există o hotărâre judecătorească definitivă cu suma stabilită de spital, aferentă cheltuielilor efectuate pentru servicii medicale, ne îndreptăm spre vinovat. Uneori, aceştia înţeleg să plătească de bunăvoie până la faza de executare judecătorească. Eu nu pot să pun în executare decât o hotărâre definitivă, care poate să dureze şi doi trei ani până când ea devine definitivă“, a spus jr. Munteanu.
La ora actuală, se lucrează pentru dosare din 2014-2015, care au primit în 2017 hotărâri definitive. Anul acesta, dosare de executare sunt în lucru peste 50.
Prinde orbul, scoate-i… banii
Situaţia devine cu adevărat hilară atunci când se află că prejudiciul are şanse mari să nu mai fie recuperat, mai ales când vinovaţii sunt încarceraţi sau, şi mai rău, şi-au pus capăt zilelor.
„La Casa de Asigurări de Sănătate, în urma accidentelor rutiere şi a vătămărilor corporale sunt raportate, în medie, lunar, câte 20 de cazuri. CAS acoperă cheltuielile doar în funcţie de indecele de complexitate al cazului (ICM), ceea ce înseamnă doar o parte din cheltuielile totale cu pacientul.
Restul de bani trebuie să-i recuperăm noi. Dacă mai avem cum. A existat un caz în care inculpatul s-a spânzurat, iar acum avem cel puţin cinci dosare în care inculpaţii sunt deţinuţi pentru perioade de 4-5 ani.“, a precizat contabila Elena Murariu, de la SJU. Prea puţini sunt cei care vin la spital cu banul jos, încă din timpul urmăririi penale.
Totuşi, în 2017, au existat trei persoane care au realizat că au greşit şi au mers la „casieria“ spitalului pentru a plăti cheltuielile tratamentelor de care au beneficat în spital. Una dintre ele a plătit, după ce a fost somată, 7.600 de lei pentru îngrijirile primite în secţia Chirurgie, în luna februarie.
Fanii lui Bahus sunt scutiţi de cheltuieli
Aberant sau nu, o categorie de pacienţi care nu este obligată la plata serviciilor medicale este compusă din cei care sunt internaţi din cauza consumului exagerat de băuturi alcoolice.
„Pentru bolile gene-rate de consumul de alcool nu sunt traşi la răspundere cei care consumă alcool. Pierderea este a spitalului şi a întregului sistem sanitar. Etilicii sunt aduşi la urgenţe şi, în funcţie de problemele asociate pe care le au stării de beţie acută sau alcoolismului cronic, sunt internaţi ori la Psihiatrie, ori la Me-dicină Internă, ori în altă parte.“, a precizat dr. Cristina Atănăsoaie-Iacob.
Pentru un astfel de pacient, care ajunge la Anestezie şi Terapie Intensivă, cu hemoragie digestivă superioară, cheltuielile se ridică şi la 1.000 de lei pe zi.
Potrivit medicilor SJU, pe celelalte secţii costurile cu etilicii ajung la aproape 400 de lei pe zi. Ciroza hepatică alcoolică decompensată aduce, numai în 24 de ore, la aceeaşi unitate judeţeană, aproximativ 2-3 cazuri. (Maria TEODOROF)