Acasă Social Vasile Ciocârlan, un maestru în arta confecţionării măştilor populare

Vasile Ciocârlan, un maestru în arta confecţionării măştilor populare

1863
0
DISTRIBUIȚI

În această perioadă a anului, la mare căutare sunt măştile folosite cu mare bucurie de urători. Trebuie să fie cât mai hidoase şi mai înfricoşătoare, pentru că, potrivit tradiţiei, rolul urătorilor mascaţi în Ajun de Anul Nou este să alunge spiritele rele. Achiziţionarea unei măşti nu mai e o treabă complicată, mai ales că magazinele au oferte şi în acest sens. Doar că, în acest caz, cel care face o astfel de achiziţie nu poate avea pretenţii în ceea ce priveste originalitatea şi unicitatea. Cei cu gusturi mai alese însă ar putea apela la un meşter popular.

În comuna Ştefan cel Mare, Vasile Ciocârlan confecţionează o varietate de măşti. Obiectele create de acest meşter popular se remarcă prin expresivitatea cu care sunt realizate, fiind parcă pregătite pentru a lua atitudine împotriva relelor. Vasile Ciocârlan realizează măşti din materiale diferite: piele şi blană de animale, ţesături de pânză sau postav gros, lemn cioplit şi coajă de copac. În compunerea lor mai foloseşte bucăţi de metal sub formă de plăci sau cercuri, sfoară groasă colorată, pene de păsări, câlţi de cânepă, păr de cal sau porc, carton colorat, mărgele, nasturi, bucăţi de sticlă, boabe de fasole, coarne de animal şi oglinzi.

Fiind lucrate manual, caracterul de unicitate a măştilor este mereu prezent, meşterul punându-şi amprenta personală în cel mai original mod cu putinţă.

În urmă cu câteva luni, în cadrul unui festival din Sighişoara, nemţeanul a creat cea mai mare mască populară din România, care a măsurat şase metri înălţime şi trei metri lăţime. Pentru realizarea „Măştii vraciului“, aşa cum a fost numită, a folosit 30 de piei de oaie, de culoare neagră, albă şi brumărie, două coarne de cerb, precum şi o serie de materiale textile pentru ochi, nas, gură şi limbă.

Măştile lui Vasile Ciocârlan nu sunt expuse numai în muzeul propriu sau la târgurile oficiale la care participă, ci sunt purtate, deseori, şi de flăcăii din sat care merg cu uratul. Dovadă că arta lui, departe de a avea doar un rol estetic, are şi un rol inte-ractiv, contribuind la succesul spectacolelor foclorice din zonă.

(S. DAMIAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.