Cutremurul a instalat panică printre nemţeni. Trei persoane au avut nevoie de asistenţă medicală, după ce, speriate de mişcarea seismică, au cerut ajutor medicilor de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ). Cadrele medicale spun că pacienţii nu au suferit leziuni sau traumatisme, doar că au intrat în panică în momentul în care au fost trezite din somn, din cauza zgomotului produs de seismul de 5,3 grade.
„Au fost înregistrate trei apeluri de panică, în tot judeţul. Echipajele au intervenit pentru acordarea de prim ajutor şi transport la spital, pentru două persoane de la Târgu-Neamţ, în situaţii diferite, ambele locuind la bloc, şi pentru o persoană de la Piatra-Neamţ. În toate cazurile, persoanele cu vârste de peste 60 de ani, se aflau singure în locuinţe, au sunat la noi pentru că au făcut atac de panică“, a spus Mihaela Olaru, asistenta şefă la Serviciul de Ambulanţă Judeţean.
Prima, care a cerut ajutor echipajelor medicale, a fost o femeie de 60 de ani, din Piatra-Neamţ, care locuieşte singură la etajul IV, al unui bloc din cartierul Dărmăneşti. Femeia a fost preluată de personalul me-dical de la Urgenţe, era speriată, însă a rememorat clipele de panică prin care a trecut şi le-a povestit cadrelor medicale. A simţit destul de tare cutremurul încât s-o trezească din somn. Simţindu-se în nesiguranţă şi la gândul că seismul ar putea să se repete, ea a sunat la 112. Cea în cauză a fost dusă la Unitatea Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţă, unde, potrivit medicilor urgentişti care se aflau de gardă, pacienta a primit îngrijirile necesare, a fost liniştită iar după aproximativ două ore a plecat spre casă.
La Târgu-Neamţ, un bărbat de 72 de ani şi o femeie de 67 de ani, au fost transportaţi la Compartimentul Urgenţe a Spitalului din Târgu-Neamţ, după ce au sunat la 112, speriaţi de cutremur. Ambii locuiau la bloc, în zone diferite ale oraşului.
Şi pacienţii s-au speriat!
Cutremurul a băgat spaima şi în pacienţii internaţi în saloanele Spitalului Judeţean de Urgenţă. Oamenii au simţit cum paturile în care dormeau au început să se clatine, iar geamurile să zăngăne. S-au avertizat unii pe alţii, unii mai slabi din fire, neştiind cum să reacţioneze în momentele de teamă, au ieşit pe holul secţiilor, însă, personalul medical aflat de gardă şi-a liniştit pacienţii asi-gurându-i de tot ajutorul lor.
Potrivit dr. Cristinel Sava, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă, deşi pacienţii s-au speriat, nu au fost incidente. La secţia Psihiatrie, spun medicii, nu ajunsese nimeni pentru consiliere psihiatrică. Medicii psihiatri spun că atacul de panică apare la persoanele care au o frică intensă care îşi pierd controlul. Potrivit specialiştilor, atacul de panică este o experienţă tulburătoare care poate surveni ca urmare a unei stări intense de anxietate, manifestându-se prin stări inexplicabile de frică, blocaj total şi senzaţie de pierdere a controlului. Problema atacului de panică porneşte de la nivel psihic şi tot acolo îşi poate găsi rezolvarea, deşi cel implicat are adesea tendinţa de a căuta o cauză biologică pentru starea de panică retrăită.
(Maria NISTOR)