Acasă Cultura Tetraevanghelul lui Ştefan cel Mare s-a întors la Piatra-Neamţ

Tetraevanghelul lui Ştefan cel Mare s-a întors la Piatra-Neamţ

523
0
DISTRIBUIȚI

Cu prilejul împlinirii a 525 de ani de la ctitorirea de către Ştefan cel Mare a Bisericii Domneşti (Sf. Ioan Domnesc), Tetraevanghelul comandat de domnitor în 1502, pentru lăcaşul de rugăciune din Piatra-Neamţ, a ajuns din nou acasă. Inestimabilul document este expus la Muzeul de Artă, în avanpremiera sărbătorii Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, patronul oraşului Piatra-Neamţ. Volumul, caligrafiat şi miniaturizat pe pergament de Ieromonahul Spiridon, de la mănăstirea Putna, este considerat o adevarată capodoperă muzeografică a culturii medievale româneşti. Tetraevanghelul a avut o odisee remarcabila. Finalizat în 23 aprilie 1502, a fost donat de Ştefan cel Mare bisericii Curţii Domneşti din Piatra-Neamţ.

În 1615, cartea de cult a luat drumul Cameniţei din Podolia, luată fiind de trupele polone.  În 1868, manuscrisul a fost probabil răscumparat din Cameniţa, restaurat şi depus la Biserica „Sfântul Nicolae Domnesc“ din Iaşi.

Din 1971, Tetraevanghelul este în custodia Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşti. Iată că, după 52 de ani, este pentru prima dată scos din muzeul din Capitală şi expus în România, chiar la Piatra-Neamţ, în preajma ctitoriei Bisericii Domneşti căreia domnitorul Moldovei i-a dăruit-o.

Tetraevanghelul va rămâne la Piatra-Neamţ până pe 23 iulie.

(Liviu ILIE)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.