13.3 C
Piatra Neamț
miercuri, aprilie 23, 2025
AcasăEconomicŢepe cu magazine virtuale

Ţepe cu magazine virtuale

Date:

Sărbătorile care se apropie dar şi dezvoltarea comerţului online reprezintă perioada cea mai „propice“ pentru infractori, aceştia fiind dornici de câştiguri rapide, dar ilegale. Metodele utilizate de cyber-infractori sunt diverse, incluzând programe maliţioase, viruşi proiectaţi special pentru a ataca aplicaţii de internet banking sau sisteme informatice bancare.

În acest context, poliţiştii atrag atenţia asupra unei alte metode prin care clienţii sunt păcăliţi. Este vorba despre magazine virtuale fictive, create cu scopul unic de a frauda posesorii de carduri bancare prin capturarea datelor confidenţiale ale acestora.

De asemenea, prin share-uri şi like-uri repetate, precum şi prin expunerea în social media, aceste aşa-zise magazine virtuale au parte de reclamă consistentă, fiind „momeala“ pentru cei neatenţi.

Astfel, oamenii legii atrag atenţia asupra faptului că aceste magazine virtuale au fost promovate intens prin intermediul reţelelor de socializare, oferind aparent spre vânzare produse aparţinând unor branduri cunoscute la preţuri mult reduse. Atunci când clienţii accesează site-urile şi doresc să cumpere ceva, la momentul efectuării plăţii, se deschide o nouă pagină unde sunt introduse datele cardului bancar (titular, data expirării, număr card şi cod CVV). În acest fel infractorii intră în posesia datelor nefiind vorba de nicio plată online sau produse la preţuri promoţionale. Imediat, datele sunt folosite pentru a efectua plăţi online către diferite site-uri; banii transferaţi în mod fraudulos fiind introduşi în diferite circuite financiare, iar în final ajung în posesia autorilor infracţiunilor.

Cum să vă feriţi?

Persoanelor cărora le apar pe internet oferte de produse la preţuri prea bune pentru a putea fi refuzate au la dispoziţie mai multe metode de verificare a comerciantului, respectiv a site-ului acestuia, după cum subliniază poliţiştii într-un comunicat: „Dacă magazinul online este promovat prin reţele de socializare, clientul ar trebui mai întâi să verifice dacă brandul promovat are într-adevăr un magazin virtual, dar nu prin accesarea directă a vreunui link de pe pagina magazinului, ci prin verificări cu ajutorul motoarelor de căutare.

De obicei, site-ul magazinului online fictiv utilizat de infractori este creat mai rudimentar, aceştia neavând resursele şi timpul de a crea unul care să se apropie de cel al producătorului original. De multe ori, o căutare a denumirii magazi-nului virtual poate genera rezultate care să conţină referinţe clare cu privire la caracterul fraudulos al acestuia.

O plată pe internet se efectuează prin intermediul unor site-uri securizate unde sunt introduse datele cardului. Dacă la momentul plăţii pe un site datele cardului sunt introduse într-un simplu formular web, nu pe un site securizat care se poate recunoaşte prin simbolul lacătului închis sau dacă adresa paginii respective nu are «s» după «http»: (https:// este varianta sigură), atunci poate fi vorba de o fraudă“.

(Mihai SAVA)

Ultimele știri 🗞

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.