Acasă Eveniment Ţepari arestaţi

Ţepari arestaţi

1472
0
DISTRIBUIȚI

După cele 18 percheziţii făcute de anchetatorii ieşeni ai DIICOT în oraşul Târgu-Neamţ, Iaşi, Constanţa, Giurgiu, Bucureşti şi Argeş, pentru destructurarea unui grup infracţional, specializat în înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, trei dintre ţepari au fost arestaţi preventiv de Tribunalul Iaşi, iar altul a fost plasat sub control judiciar. Astfel, după gratii au ajuns recidiviştii Dumitru Cămăşoiu (zis „Mircea“ sau „Centaurul“), Marin Bătăiosu şi Ionel Ciocîrlan. În schimb Gabriel Marian Fereşteanu a scăpat de cătuşe, fiind obligat să meargă periodic la „semnat“ şi să nu depăşească limita teritorială a României.

Aşa cum am relatat în ediţia precedentă, infractorii au acţionat în perioada 2017-2018, inducând în eroare patronii mai multor firme, ca să obţină diverse mărfuri achitate cu bilete la ordin, pentru care nu exista acoperire sub forma disponibilului în cont. Prin activitatea infracţională bugetul de stat a fost prejudiciat cu aproximativ 2.500.000 de lei.

„Ca mod de operare s-a reţinut faptul că, membrii grupului infracţional au  utilizat în calitate de vehicul infracţional o societate comercială, iar pentru a evita o eventuală răspundere penală, au  recrutat persoane de condiţie socială modestă (câteva din oraşul Târgu-Neamţ – n.r.), care au acceptat, în schimbul unor sume de bani, să preia rolul de asociat şi administrator al acestei firme. Controlul efectiv asupra societăţii comerciale s-a  realizat în baza unor procuri acordate membrilor grupării, utilizate pentru a-şi justifica ca-litatea de reprezentant al firmei, la comiterea actelor de înşelăciune.

De asemenea, ei au falsificat bilanţuri contabile şi balanţe ale firmelor folosite pentru emiterea instrumentelor de plată, pentru a crea aparenţa bonităţii acestor firme. Înainte de începerea propriu-zisă a activităţii infrac-ţionale, membrii s-au preocupat de obţinerea unor bilete la ordin şi închirierea unui spaţiu în municipiul Iaşi, unde să fie depozitate bunurile obţinute din înşelăciune“, se arată într-un comunicat al DIICOT.

În urma percheziţiilor domici-liare au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, telefoane mobile, cartele SIM, laptopuri, bani, documente contabile şi alte acte. (Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.