6.8 C
Piatra Neamț
duminică, martie 23, 2025
AcasăSocialSute de turişti au sărbătorit Ziua Marinei, la Bicaz

Sute de turişti au sărbătorit Ziua Marinei, la Bicaz

Date:

Sute de turişti veniţi din toate colţurile ţării au ales, ieri, ca destinaţie de petrecere portul barajului de la Bicaz, acolo unde Ziua Marinei a fost sărbătorită pentru a 56-a oară. Luciul apei a fost brăzdat de zeci de ambarcaţiuni, spre deliciul spectatorilor care au putut admira diferite obiceiuri şi concursuri cu specific marinăresc: şcondrul cu purcelul, nunta cu piraţi, prinderea raţelor, pluta alegorică, înot, bărci cu rame, schi nautic ş.a. Înainte de toate acestea, a fost intonat imnului de stat, iar în memoria marinarilor a fost oficiată o slujbă de pomenire şi s-a scufundat o coroană de flori. Deschiderea petrecerii a fost făcută, la fel ca în anii trecuţi, de Zeul Neptun care a salutat mulţimile, încredinţându-le de o zi superbă.

Prezente la eveniment au fost atât autorităţile locale, cât şi cele judeţene. Primarul Bicazului, Nicolae Sălăgean, a vorbit celor care au asistat la spectacolul de la „marea dintre munţi“ despre tradiţia sărbătorii Zilei Marinei, dar şi despre marinarii de la Bicaz, ca urmaşi ai vechilor plutaşi de pe Bistriţa.

„Ziua Marinei Române s-a cinstit pentru prima oară acum 115 ani, la 15 august 1902, în portul Constanţa, pe Crucişătorul Elisabeta, moment în care s-a stabilit ca Fecioara Maria să fie ocrotitoarea marinarilor români. La Bicaz, navigaţia nu este o noutate. Pe aceste meleaguri, din cele mai vechi timpuri, plutăritul, pe râul Bistriţa, a constituit o îndeletnicire frumoasă şi respectată de către oamenii locului, care, sigur, încercau prin această acti-vitate să-şi asigure existenţa. Plutăritul este străvechi pe aceste meleaguri. Ziua Marinei a fost preluată şi transferată şi la Bicaz, din momentul în care, aici, s-a fina-lizat una dintre lucrările cele mai măreţe ale hidroenergeticii româneşti. Este vorba despre baraj, în spatele acestui colos formându-se lacul de acumulare. Marinari destoinici de la Galaţi, împreună cu câteva nave, au fost transferaţi aici, iar alături de ei, foarte mulţi foşti plutaşi şi nu numai, au îmbrăţişat această frumoasă meserie de marinar.

E un lucru de apreciat că oamenii acestor meleaguri au ţinut la tradiţie şi o respectă în continuare, în locul minunat unde muntele sfânt al nostru, al românilor, Ceahlăul, se înge-mănează într-un mod minunat cu apa şi pădurea.

Marinarii care au venit aici şi s-au format la Bicaz şi-au desfăşurat activitatea cu cea mai mare conştiinciozitate

de-a lungul anilor. Astăzi, nucleul marinarilor de la Bicaz este mai modest, dar sunt oameni destoinici, oameni prezenţi la datorie zi şi noapte, oameni care-şi desfăşoară activitatea în mod deosebit în domeniul turismului naval. Trebuie să-i respectăm pentru tot ceea ce fac şi cu ocazia Zilei Marinei Române, în numele Consiliului Local al Oraşului Bicaz şi nu în ultimul rând, în numele meu, personal, le adresăm din suflet urări de la „La mulţi ani!“, alături de familiile dumnealor, să aibă parte de linişte sufletească, de împliniri şi bucurii, iar Sfânta Maria să-i aibă în pază, să le lumineze sufletele şi calea şi să-i apere de tot ceea ce este rău pe pământ şi pe apă“ – ing. Nicolae Sălăgean, primarul oraşului Bicaz

***

Prima parte a programului festiv s-a încheiat cu un moment mult aşteptat, defilarea Flotei Marinăreşti. La scurt timp după aceste episod, privirile s-au mutat de pe oglida lacului, pe mal, acolo unde cântul şi jocul tradiţional au binedispus marea de oameni.  Au acaparat atenţia spectacolele folclorice şi de muzică uşoară (cântece şi dansuri populare susţinute de formaţii artistice din judeţul Neamţ  şi din Republica Moldova): Ansamblul „Floricică de la munte“, Ansamblul „Codrii Neamţului“ şi interpretul de muzică populară Mihai Ciobanu. Nu în cele din urmă, pe aceeaşi scenă şi-au făcut apariţia cei de la Fly Project. În încheierea ediţiei, zeci de lampioane şi un foc de impresionant de artificii au luminat lacul.

Mesajul vicepreşedintelui CJ Neamţ, Ion Asaftei

 

„Din partea Consiliului Judeţean, vă asigurăm că vom sprijini întotdeauna asemenea acţiuni. În numele domnului Ionel Arsene, preşedintele CJ, vă transmit multă sănătate şi toate cele bune, iar pentru că aici, la Bicaz, avem un nucleu de marinari destoinici, de oameni adevăraţi, harnici şi puternici, adresez multă sănătate, bucurii, fericire, alături de cei dragi şi îndemnul de a-şi face datoria în orice condiţii, pe apele de aici, de la noi sau pe alte ape .“

 

Mesajul vicepreşedintelui CJ Neamţ, Laurenţiu Dulamă

 

„La mulţi ani, tuturor celor care poartă numele Maria. Marinarilor români şi celor prezenţi în portul Bicaz, un sincer „La mulţi ani!“ şi „Vânt din pupă!“. Să nu uităm de o a treia sărbătoare, de martirii neamului românesc, Constantin Brâncoþveanu şi cei 4 fii ai săi, care au fost decapitaţi pentru că au vrut să rămână creştini. Mulţumim domnului primar pentru invitaţia făcută!“

 

Mesajul preşedintelui Grupului de Acţiune Locală „Ceahlău“

 

„Mulţumim domnului primar pentru invitaţie, oficialităţilor judeţene că ne-au onorat cu prezenţa! România s-a schimbat, noi ca oameni ne-am schimbat. Care sunteţi aici şi aveţi rude şi prieteni prin toată lumea, chemaţi-i înapoi! Spuneţi-le despre sărbătoarea asta, despre alte sărbători şi alte evenimente care se realizează, începând din Valea Borcii şi Valea Dămucului, până la Gârcina şi până în Valea Ozanei, la Pipirig.“

(M. TEODOROF)

Ultimele știri 🗞

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.