Sute de credincioşi veniţi din tot judeţul, dar şi din afara lui, au participat, duminică, la slujba de sfinţire a bisericii din Parohia Secu (Taşca), oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi de către Preasfinţitul Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, alături de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi. Slujba de târnosire a Bisericii „Sfântul Ierarh Nectarie“ din centrul comunei a continuat cu slujba Sfintei Liturghii, care a avut loc pe un podium special amenajat în faţa lăcaşului de cult, răspunsurile de la strană fiind date de Corul „Armonia“ din Constanţa şi de Corul „Iustiniada“ de la Mănăstirea Paltin – Petru-Vodă.
ÎPS Teofan a evidenţiat, în predica sa, importanţa înţelegerii suferinţei din viaţa noastră. „Noi tindem spre trei lucruri care să depărteze trei lipsuri: tindem să aşezăm Scriptura ca element de referinţă în viaţa noastră, tindem şi-L rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască putere să vedem mâna Lui în tot ceea ce realizăm bine în această lume, şi în al treilea rând, tindem să înţelegem că suferinţa – de care nici noi nu scăpăm – poate fi izvor de binecuvântare. Prin suferinţă şi prin experienţa lumii, şi a dumneavoastră, a celor care au trecut prin suferinţă, puteţi da mărturie că suferinţa te face mai puternic, te face mai credincios, te face mai realist, vezi mai clar lucrurile din viaţa ta şi din viaţa lumii“, a transmis ierarhul.
„Noi, după 1990, am avut şansa ca, în spaţiul nostru românesc, să se construiască foarte multe biserici şi mănăstiri, iar noi să fim martori şi, în acelaşi timp, ctitori ai acestor biserici, să zidim, să contribuim şi noi la zidirea casei lui Dumnezeu, cu nădejdea că şi el ne va construi nouă loc de sălăşluire veşnică, în împărăţia sa. Îl felicităm pe părintele, pentru această lucrare deosebită, pentru că s-a reuşit cu ajutorul dumneavoastră, cu implicarea şi jertfa părintelui să se ducă la bun sfârşit lucrările, iar noi să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru lucrarea minunată care s-a făcut, dar şi pentru bucuria de a fi părtaşi la slujba de târnosire a bisericii şi la Sfânta Liturghie!“, a spus episcopul Veniamin.
„Cu ajutor, rugăciune şi sprijin am reuşit şi, acum, ne buurăm. Vă aducem alesele noastre mulţumiri pentru toată încrederea pe care ne-aţi acordat-o, pentru că n-a fost puţin lucru ca cineva să aibă încredere în noi, o mână de credincioşi, însoţiţi de un preot, că vom reuşi să ducem la bun sfârşit această lucrare rânduită de bunul Dumnezeu! Nădăjduim, de asemenea, ca şi de aici înainte, să fim aceiaşi râvnitori pentru Hristos şi pentru Biserică, să muncim şi să zidim biserică vie, în sufletele credincioşilor! Să biruim, încercările, valurile şi să ajugem la acelaşi ţărm al veşniciei cu Hristos!“, a mulţumit părintele paroh Dănuţ Gheorghiţă Caia.
Acesta a primit cea mai mare distincţie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, „Crucea Moldavă“ pentru clerici. Totodată, şi epitropul Alexandru Drăgan a primit „Crucea Moldavă“ pentru mireni, iar ctitorii Ion Drăgoi şi Daniela Ursache, primăriţa de Taşca, au fost răsplătiţi cu distincţia „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei“. De asemenea, mai multe persoane care au contribuit la construirea lăcaşului au primit distincţii de vrednicie.
În 2003, a fost pusă piatra de temelie a actualei biserici
Parohia Secu-Taşca a fost înfiinţată în anul 2001, ca urmare a hotărârii Permanenţei Consiliului Eparhial din Iaşi. Începând cu 1 aprilie 2003, preotul Dănuţ Gheorghiţă Caia a fost numit paroh, având misiunea de a construi biserica parohială. Piatra de temelie a fost pusă în ziua de 22 iunie 2003 de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Proiectul sfântului locaş a fost realizat în stilul moldovenesc, de către un colectiv de proiectare al SC „Cristal“ SRL din Focşani. Lucrările de execuţie au început în toamna anului 2005 sub supravegherea preotului paroh, ajutat de ing. Gheorghe Manea.
Din anul 2006, de praznicul „Schimbării la Faţă a Domnului Hristos“, s-a început slujirea în demisolul bisericii. În anul 2009, de ziua hramului „Schimbarea la Faţă“, cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan, s-a sfinţit paraclisul de la demisol de către Părintele Arhiepiscop Calinic al Sucevei şi Rădăuţilor.
Ridicarea bisericii a fost executată în regie proprie de meşteri locali. Sfinţitul lăcaş este zidit din cărămidă pe o structură rezistentă de cadre din beton armat, fiind acoperită cu tablă din cupru. Pictura este realizată în tehnica fresco de pictorul bisericesc Tcaciuc Dobrin Ioan, ajutat de echipa sa, iar catapeteasma din lemn de tei, îmbrăcată în foiţă, precum şi celelalte elemente ale mobilierului bisericii au fost realizate de sculptorul Constantin Croitoru din Curechiştea, comuna Grumăzeşti.
(M.T.)