Acasă Economic Start la cumpărături cu bani împrumutaţi

Start la cumpărături cu bani împrumutaţi

955
0
DISTRIBUIȚI

Cetăţenii au prins din nou gustul cumpărăturilor cu bani împrumutaţi din bănci. Bunurile de larg consum şi locuinţele au făcut populaţia să se îndatoreze băncilor în lei, luna trecută. Nici agenţii economici nu au stat deoparte când a venit vorba de împrumutat lei. În schimb, creditele în valută au fost ocolite, populaţia şi firmele fiind reţinute în privinţa acestor împrumuturi. Unii şi-au mai plătit din restanţele pe care le aveau la creditele contractate în trecut, în timp ce alţii au acumulat şi mai multe datorii.

Populaţia a împrumutat 8 mi-lioane de lei ca să-şi cumpere case

Luna trecută, creditele în lei au fost preferatele cetăţenilor şi agenţilor economici. În martie, judeţul figura în evidenţele Băncii Naţionale a României (BNR) cu împrumuturi în lei în valoare de 1,039 miliarde de lei, în creştere cu 19 milioane de lei, compa-rativ cu februarie. Agenţii economici au împrumutat 3 milioane de lei şi au ajuns să aibă datorii la bănci în valoare de 638 milioane de lei. Populaţia a contractat credite în monedă au-tohtonă în valoare de 9 mi-lioane de lei şi era evidenţiată de BNR cu împrumuturi în lei în valoare totală de 518 milioane de lei. Din 9 milioane de lei, 1 milion de lei a fost cheltuit pe cumpărarea de bunuri de larg consum, iar cu cele 8 milioane de lei cetăţenii şi-au cumpărat locuinţe. Restanţele la cre-ditele în monedă românească s-au cifrat, în martie, la 117,2 milioane de lei, în scădere cu 7,2 mi-lioane de lei faţă de februarie.

Împrumuturile în valută au pierdut teren

Populaţia şi agenţii economici s-au ferit să mai împrumute valută din cauza fluctuaţiilor pe de piaţa valutară, având ca exemplu experienţa celor cu credite în franci elveţieni al căror curs de schimb a crescut alarmant. În acest context, valoarea creditelor în alte monede decât cea au-tohtonă contractate de po-pulaţia şi firme a scăzut considerabil de la o lună la alta. În martie, judeţul era evidenţiat cu astfel de împrumuturi în valoare totală de 896 milioane de lei, mai puţin cu 10 milioane de lei, comparativ cu februarie. Firmele nu au mai împrumutat niciun fel de valută, dar nici nu au achitat din creditele contractate anterior, rămânând datoare băncilor cu 360 milioane de lei, aceeaşi sumă fiind înregistrată şi în februarie. În schimb, populaţia care avea luna trecută credite în valută în valoare de 655 milioane de lei, a achitat 9 milioane de lei şi a ajuns cu împrumuturile în alte monede la 646 mi-lioane de lei. Cei au rambursat 4 milioane de lei în contul creditelor în valută pentru achiziţionarea de locuinţe şi alţi 5 milioane de lei în contul împrumuturilor pentru cumpărarea de bunuri de consum. Restanţele la creditele în valută au înregistrat o creştere de 200.000 de lei faţă de februarie. (N. R.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.