Starea reţelei de aducţiune administrată de ApaServ este mai mult decât proastă. Şi nu doar din cauza vechimii (directorul Bogdan Muşat a recunoscut, ieri, că „70%-80% din conducte au durata de viaţă expirată), fapt care se „traduce“ prin pierderi uriaşe, ci şi din cauză că multe dintre reţelele de apă mai noi, preluate de la primării, sunt foarte prost executate. Atât de prost, încât pierd apă pe la „încheieturi“, ori au conductele subdimensionate, ori, aşa cum se întâmplă la Pipirig, au captări gândite prost – iar la fiecare ploaie este întreruptă furnizarea apei din cauză că este prea tulbure…
Zilnic, la dispeceratul celor de la ApaServ se primesc zeci de reclamaţii. Ieri a fost înregistrat un nou „record“ – circa 150 de avarii numai în zona de distribuţie sud (aval de Piatra-Neamţ către Bacău), plus alte zeci în restul judeţului. În încercarea de a explica de ce sunt aşa de multe avarii, şi de a scuza compania pe care o conduce pentru disconfortul provocat clienţilor, Bogdan Muşat a avertizat, voalat, că ApaServ ar putea ajunge în situaţia de a furniza apă, în anumite zone, între anumite ore:
„Numărul avariilor a explodat. Mai ales în zilele caniculare, când consumul creşte foarte mult iar sistemul este suprasolicitat (pompele lucrează din plin, iar conductele cedează – n.r.). Apa este pentru consum propriu, nu pentru udat grădinile şi gazonul. Vom fi nevoiţi să luăm măsuri, dar sper să nu ajungem în situaţia să dăm anunţuri de furnizare a apei cu program“. (Liviu ILIE)