Magistraţii Tribunalului Iaşi, care l-au condamnat la închisoare pe viaţă pe studentul romaşcan Aurelian Giosan, cel care în noiembrie 2015, şi-a înjunghiat de zeci de ori colegii de cameră, iar pe unul l-a omorât, au dat publicităţii câteva detalii din noaptea fatidică, motivând în acest fel duritatea pedepsei aplicate tânărului. Astfel, din dosar reiese că, după ce a comis omorul şi a incendiat camera de cămin, Giosan l-a contactat pe fratele său (student la facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, tot în Iaşi) spunându-i să părăsească imediat localitatea
„Du-te acasă, fără întrebări, te rog foarte mult“
Temându-se că gruparea studenţilor moldoveni s-ar putea răzbuna pe rudele apropiate, Aurelian Giosan a încercat să-şi sune fratele, la scurt timp după ce a plecat de la locul faptei. Era însă prea dimineaţă, iar acesta nu i-a răspuns. El a insistat trimiţându-i în continuare SMS-uri în care-l implora să plece din Iaşi, deoarece s-ar fi aflat în mare primejdie.
În timpul anchetei, aceste mesaje tri-mise de asasin au fost folosite împotriva lui. De asemenea, declaraţia fratelui lui Giosan a fost una dintre cele mai importante probe pentru condamnare, deşi acesta din urmă a motivat că nu crede că el ar fi autorul şi că nu a înţeles de ce îi fuseseră trimise respectivele SMS-uri. Mesajele trimise de studentul ucigaş fratelui, imediat după crimă, sunt următoarele: „Te rog pleacă din Iaşi acasă, mai mult nu pot vorbi“, „Du-te acasă, fără întrebări, te rog foarte mult“, „Cum primeşti mesajul, să fugi din cămin“. SMS-urile au fost trimise pe la ora 7. „Mi-a fost frică să nu se răzbune cineva pe el“, a spus Giosan la audierile din instanţă, motivând astfel mesajele trimise.
Aceeaşi sentinţă de condamnare detaliază şi traseul pe care l-a parcurs Giosan, după comiterea faptelor: „Inculpatul a mai relatat că a stat în zona Autogării, pe o alee, până în jurul orei 8. În jurul orei 7.50 a văzut, de pe telefonul mobil, o postare pe internet cu titlul «Crimă în caminul C4 din Târguşor», el fiind indicat ca suspect. S-a speriat, a luat o cursă spre Roman. Pe drum i-a mai trimis fratelui un mesaj, cerându-i să plece acasă. A coborât în apropierea fabricii «Mital Steel», apoi s-a deplasat, cu un autoturism de ocazie, până în faţa Hotelului «Royal». Şi-a deschis din nou telefonul şi a constatat că primise un mesaj de la un număr necunoscut cu textul «Aurelian, ce faci? Am stat la ancheta facută de Poliţie şi este suspectat un moldovean». Nu a răspuns la mesaj, ci şi-a continuat drumul apoi spre satul următor, prin pădure. Apoi a trecut Siretul, cu pasul, pe unde era apa mică, după care iar a urcat în pădure. Era în jurul orelor 17, când s-a aşezat pe o piatră. A deschis telefonul, constatând că avea mai multe mesaje pe Facebook. A vorbit la telefon cu tatăl care l-a întrebat unde se afla, pentru a-l aduce acasă. Întrucât nu ştia unde se afla, nu a reuşit să se întâlnească cu tatăl care plecase în căutarea lui cu un taxi. A ajuns la domiciliu în jurul orei 21.40, cu un taxi. Le-a spus părinţilor ce s-a întâmplat, aşa cum a declarat mai sus“.
Reamintim că omorul s-a petrecut în noaptea de 8/9 noiembrie 2015. Atunci Giosan, dependent de „păcănele“ şi rămas fără bani a vrut să fure laptopul unui coleg, pentru a-l amaneta şi, ca să nu fie depistat, s-a gândit să-i omoare pe cei din cameră şi să inventeze un „personaj“ responsabil de crimă. Casian Harpa, care a supravieţuit atacului, deşi a fost înjunghiat de 20 de ori, a povestit însă cum a decurs întregul eveniment. Din nefericire, Victor Nour, celălalt student basarabean, care a fost înjunghiat de 40 de ori, n-a mai putut fi salvat. După comiterea faptei, Giosan a dat foc unei saltele din cameră, pentru a distruge urmele, a încuiat uşa şi a plecat. El a fost prins ulterior în casa părintească din Roman.
Prima instanţă l-a condamnat, pe lângă privare de libertate pe viaţă, la daune de 500.000 de euro. Ultimul cuvânt în acest dosar îl va avea Curtea de Apel Iaşi. (Mihai SAVA)