16.8 C
Piatra Neamț
sâmbătă, martie 15, 2025
AcasăAdministratieSpitalul îşi caută apărător

Spitalul îşi caută apărător

Date:

Având calitatea de parte civilă în dosarul „Tomograful“, în care doctorul Ioan Lazăr, fost manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra-Neamţ, a fost trimis în judecată pentru infracţiuni de corupţie, respectiva unitate medicală a ajuns în situaţia de a-şi angaja avocat, pentru că nu poate fi reprezentată de niciunul din cei doi jurişti pe care îi are. Aceasta s-a întâmplat deoarece jurista SJU se află în concediu de creştere a copilului, iar celălalt jurist figurează ca martor în dosarul DNA. Pentru că SJU este subordonat Consiliului Judeţean, a fost nevoie de o hotărâre a CJ în vederea aprobării cheltuielilor pe care le va face spitalul cu plata avocatului. În acest sens, pe 24 aprilie, SJU a trimis o solicitare la CJ, apoi a fost făcut un proiect de hotărâre; marţi (25 septembrie) ordinea de zi a şedinţei CJ a fost suplimentată cu acest proiect şi, după vot, proiectul a fost aprobat, cu 32 de voturi. S-au abţinut consilierii judeţeni Cristian Ungurianu şi Tiberiu Florin Ioniţă, ambii de la Partidul Mişcarea Populară. Aşteptăm să vedem cine va fi avocatul „norocos“ care va prinde contractul cu SJU în acest proces, contract estimat la zeci de mii de lei.

Reamintim că procurorii DNA îi impută doctorului Lazăr achiziţionarea la suprapreţ a unui computer tomograf. După cum am mai precizat, în afară de Lazăr, au mai fost trimişi în judecată economista Dana Oana Murariu (şefa Serviciului de achiziţii din cadrul aceleiaşi unităţi me-dicale), pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Totodată, au fost puşi sub acuzare Cristian Mihuţoiu, Mircea Alin Pătraşcu şi Gheorghe Florin Tudor, administratori ai unor firme care livrează echipament medical, ei fiind învinuiţi de complicitate la abuz în serviciu. Dosarul se află momentan în camera preliminară, la Tribunalul de sub Pietricica, unde este ve-rificată legalitatea actelor. Procesul va începe, cel mai probabil, anul viitor.

Pagubă de 2.194.172 lei

DNA descrie în felul următor faptele fostului manager al SJU: „În perioada 2013-2015, inculpaţii Lazăr Ioan şi Mura-riu Oana Dana, şi-au îndeplinit, prin încălcarea legii, atribuţiile de serviciu în legătură cu desfăşurarea unei proceduri de licitaţie publică ce a vizat achiziţia unui computer tomograf, la un preţ supraevaluat, fără a avea la bază nici un fel de documente justificative. Concret, Lazăr Ioan, beneficiind de sprijinul celor trei oameni de afaceri care i-au şi pus la dispoziţie caietul de sarcini, a dispus organizarea procedurii de licitaţie publică pentru achiziţia computerului tomograf în sistem leasing, urmărind, pe de o parte, estimarea unei valori nejustificate a achiziţiei şi, pe de altă parte, participarea la licitaţie a unui singur ofertant, în persoana societăţii administrate de Mihuţoiu Cristian.

În acest sens, au întocmit caietul de sarcini şi au procedat la respingerea tuturor cererilor de clarificare în scopul îngrădirii accesului altor competitori la procedura de achiziţie. Ulterior, Lazăr Ioan şi Murariu Oana Dana, cu încălcarea prevederilor legale, au întocmit şi avizat o notă prin care s-a stabilit valoarea estimativă de achiziţie a computerului tomograf în sumă de 4.850.000 de lei, valoare ce depăşeşte preţurile de achiziţionare a unui echipament similar de către alte unităţi de sănătate. Aceste demersuri au avut ca urmare încheierea, la data de 3 iunie 2015, a contractului de achiziţie publică a computerului tomograf respectiv, în valoare de 4.898.000 lei cu TVA, de la societatea administrată de Mihuţoiu Cris-tian“.

Maşini, apartamente şi conturi – sub sechestru

Vizând recuperarea pagubei, SJU s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 2.194.172,70 lei, având în vedere prejudiciul ce ar fi fost cauzat prin încălcarea prevederilor legale cu ocazia organizării procedurii de achiziţie publică. Urmărind recuperarea pagubelor, anchetatorii au pus sechestru pe mai multe bunuri ale inculpaţilor. În ultima declaraţie de avere a doctorului Lazăr, datată septembrie 2013, acesta a trecut că are în proprietate următoarele bunuri: trei terenuri intravilane în comuna Săvineşti şi municipiul Piatra-Neamţ, un teren agricol în Girov, trei apartamente în Piatra-Neamţ, două în Bucureşti, o casă în Săvineşti, două maşini (Volkswagen şi Audi A6), plus şase depozite bancare de aproximativ 130.000 de euro. Deci ar fi de unde să se recupereze o parte din prejudiciu. (Mihai SAVA)

 

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.