l angajaţii din spitale reclamă că nu sunt condiţii pentru spălarea uniformelor, reprezentanţii unităţilor medicale infirmă, dar pe jumătate l „echipamentele“ de lucru sunt cumpărate din buzunarul propriu al angajaţilor, consiliile locale şi judeţene nealocând fonduri pentru astfel de achiziţii
Sute de angajaţi care lucrează în unităţile medicale de stat, din Neamţ (medici, asistenţi, infirmieri, ingrijitori), îşi spală uniformele acasă. Asta pentru că secţiile şi spălătoriile spitalului nu sunt organizate cum trebuie să preia o asemenea sarcină, iar pe de altă parte angajaţii nu vor să-şi piardă sau să-şi decoloreze „ţinutele“.
Doctorul Marius Filip, expert onorific al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), a precizat, ieri, într-o postare pe o reţea de socializare, că „uniformele de spital se spală, se de-zinfectează obligatoriu în cadrul unităţii sanitare“. Lucrurile sunt departe de această realitate declarativă, mulţi angajaţi din unităţile sanitare de stat mărtu-risind că sunt nevoiţi să-şi spele „echipamentele“ de lucru în maşina de spălat de acasă. „Uniformele le spăl acasă pentru că nu le preia şi nu le returnează nimeni. Nu este cineva desemnat care să se ocupe de asta. Spălătorie este şi poţi să dai la spălat, dar trebuie să ştii cu cine să vorbeşti. Nu se încurajează acest aspect în spital“, ne-a mărturisit unul dintre angajaţii Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani. Conducerea unităţii este de altă părere, menţionând că spălătoria există. „Există o spălătorie. E obligatoriu ca angajaţii să-şi spele uniformele acolo. Este un spital cu risc şi le spală acolo“, a spus dr. Carmen Gabriela Ciobanu, director medical al Spitalului de la Bisericani.
Despre obligativitatea perso-nalului de a se prezenta la spălătoria unităţilor spitaliceşti cu hainele contaminate nu se pune problema. Niciun spital nu impune (asta însemnând să ia şi măsuri pentru nerespectarea dispoziţiilor), în prezent, angajaţilor să prezinte echipamentul la de-zinfectat în unitatea angajatoare. Motivat şi de faptul că uniformele sunt cumpărate din buzunarul propriu al muncitorilor. „Vorbind teoretic, uniformele ar trebui spălate doar la spălătoria spitalului. Practic, o parte le spală la spălătoria spitalului, o parte acasă. Noi avem spălătorie la Boli Infecţioase, separat. La spălătoria mare a spitalului ar trebui să se spele toate ţinutele. Nu garantez că 100% din personal îşi spală ţinutele acolo. La spălătoria mare, în maşina de spălat se bagă şi dezinfectanţi care, de obicei, decolorează ţinutele. Majoritatea preferă să aibă ţinutele impecabile şi atunci preferă să le spele acasă, cu înălbitori, cu ştiu eu ce substanţe odorizante. Noi încercăm să asigurăm o ţinută pe an, dar nu întotdeauna e posibil“, a precizat dr. Florin Apostoae, manager al Spitalului Târgu-Neamţ.
La Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, reprezentanţii instituţiei spun că subiectul uniformelor care trebuie spălate în spital este unul mai vechi şi a fost tranşat în mai multe rânduri. Cu toate acestea, fiecare angajat are opţiunea de a-şi spăla hainele unde doreşte. „Eu îmi spăl halatele la spălătoria spitalului. Angajaţii sunt informaţi şi ştiu că îşi pot spăla hainele la spălătoria spitalului. Nu este igienic să-ţi iei uniforma acasă, să o speli la un loc cu rufele copilului! Dacă noi am sta la poartă să vedem cu ce ies din spital, tot angajaţii ar fi deranjaţi. Cum pot să verific dacă şi-a luat costumaţia acasă sau nu. Discuţia am avut-o şi la un consiliu medical şi la o şedinţă cu asistenţii. Fiecare poate să ducă la spălătoria spitalului. Că nu vrei să le duci, pentru că eşti nemulţumit de cum au fost spălate, este opţiunea ta. Singurul lucru pe care nu-l putem oferi este călcatul uniformelor, dar de spălat nu s-a pus problema că nu le-ar spăla dacă sunt duse la spălătoria spitalului. Nu văd normal să-mi duc rufa murdară cu sânge, să o bag în maşina de spălat de acasă“, a precizat dr. Maria Andrici, ma-nagerul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman.
„Normele de igienă impun ca echipamentul să fie spălat în spital“
La Spitalul Judeţean de Urgenţă, unde sunt înregistraţi circa 1.500 de angajaţi, doar o parte din personalul medical are spălate hainele la spălătoria unităţii. Angajaţii de la secţia Boli Infecţioase îşi spală uniformele la demisolul clădirii, unde există spălătoria secţiei. Tot acolo sunt dezinfectate şi lenjeriile. Pentru celălalt personal medical, sunt câteva secţii care-şi spală uniformele la spălătoria spitalului, cum ar fi: Obstetrică-Ginecologie, Policlinica, Anatomia Patologică şi Medicina Legală. Ceilalţi, aşa cum am fost informaţi, ar fi ales să-şi spele rufele acasă pentru că nu sunt mulţumiţi de modul în care sunt returnate uniformele curăţate de la spălătoria spitalului. „Nu doresc pentru că nu există posibilitatea de a fi călcate şi aduse pe umeraş, ambalate separat. Au refuzat şi nu mai duc acolo la spălat pentru că zic că se deteriorează. Ceilalţi angajaţi ar trebui să se reorganizeze, împreună cu şefii de secţii, şi să fixeze o zi pe săptămână în care echipamentele să fie spălate“, a precizat dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt al DSP Neamţ. Potrivit acesteia, „normele de igienă impun ca echipamentul să fie spălat în spital, nu să fie dus acasă cu tot cu germeni“.
(Marian TEODOROF)