Acasă Eveniment Spionii Doi ş‘un sfert au fost deconspiraţi

Spionii Doi ş‘un sfert au fost deconspiraţi

9949
2
DISTRIBUIȚI

Agenţii serviciului secret al Internelor au fost deconspiraţi, numele lucrătorilor Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) fiind făcute publice pe portalul instanţelor. Mai exact, au fost deconspirate identităţile a 1.136 de agenţi, din toate judeţele, fiind scoase la iveală şi numele celor de la noi.

Lista e veche de zece ani, tocmai de aceea o parte dintre ofiţerii de informaţii care apar în lista respectivă nu mai activează acum pe aceleaşi funcţii. Totodată, unii sunt rezervişti, iar alţii au fost „relocaţi“ pe alte compartimente, ori în alte structuri. Informaţiile, care ar fi trebuit să aibă caracter secret, au apărut pe portalul instanţelor în momentul în care lucrătorii DGIPI din întreaga ţară au dat în judecată Ministerul Aface-rilor interne, nemulţumiţi că nu le-au fost plătite primele de vacanţă. Cadrele au cerut instanţei la momentul respectiv obligarea la plata respectivelor drepturi, semnând acţiunea civilă cu numele lor adevărat şi cerând să fie citate la locul de muncă, adică la DGIPI.

Lista cu spionii Doi ş‘un sfert apare în dosarul civil 4548/ 2/ 2007, putând fi consultată de orice curios. Din aceasta ne-au „sărit în ochi“ următoarele nume care apar din judeţul nostru: Dorel Manole (fost comandant al Inspectoratului Judeţean de Poliţie), care s-a făcut de râs, în urmă cu câţiva ani, când a ordonat o percheziţie la arest după ce a primit un telefon de la un „procuror“ (care era de fapt un puşcăriaş), Nelu Zărnică, Adrian Calancea, Laurenţiu Beşu, Constantin Zlăvog, Valentin Hăisuc (fost şef al Serviciului), Constantin Socea, Mihai Parfeni, Vasile Savin (care s-a pozat cu două pistoale şi s-a „lăudat“ pe internet), Adrian Vasile Fodor, Diana Maxim, Ion Palaghianu, Lucian Ionuţ Stroe, Nicuşor Chihaia, Aurel Ciurea, Daniel State, Adrian Samoilă, Constantin Cristian Arnăutu, Daria Ouatu (în prezent ofiţer de prevenire la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei), Iulian Humă, Elena Condurat şi Sebastian Sucală.

DGIPI este o structură a Ministerului Afacerilor Interne specializată „în obţinerea, verificarea, prelucrarea, stocarea, protecţia informaţiilor clasificate, precum şi valorificarea informaţiilor şi a datelor necesare realizării atribuţiilor ce revin ministerului“, după cum este precizat în lege. Printre mediile de acţiune ale DGIPI se regăsesc zonele în care funcţionează grupările de criminalitate organizată, actele de corupţie cu predilecţie cele ale poliţiştilor, traficul cu maşini furate, alături de criminalitatea transfrontalieră şi informatică. După SRI, serviciul secret al Internelor este structura cea mai bine echipată cu tehnică de filaj şi interceptare audio-video.

Evident, nu contestăm dreptul ofiţerilor de a-şi primi banii ce li se cuvin, însă credem că prin dialog cu ordonatorii de credite se putea rezolva această pro-blemă, fără a se ajunge în instanţă şi, implicit, fără a se pune în pericol caracterul secret al misiunilor DGIPI. Ce s-ar întâmpla dacă mânie – poimâine, pe motiv că nu au primit un spor, cadrele SRI, SIE şi cele ale altor servicii s-ar apuca la rândul lor să-şi dea instituţia în judecată, iar numele lor ar fi afişate pe la toate uşile instanţelor şi pe internet?

(Mihai SAVA)

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.