13.3 C
Piatra Neamț
vineri, aprilie 25, 2025
AcasăEconomicSoţul Geaninei Sechel: „Să le fie ruşine, că mor oameni în spital...

Soţul Geaninei Sechel: „Să le fie ruşine, că mor oameni în spital şi lor nu le pasă“

Date:

l  dr. Lucia Chetreanu, medicul de gardă care a examinat ecocardiografic pacienta, a fost oprită de la a mai efectua astfel de investigaţii tocmai pentru că nu a făcut dovada actelor care îi atestă competenţele în acest sens

Soţul Geaninei Sechel, tânăra care a decedat la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra-Neamţ la scurt timp după ce a născut, a scris un mesaj, pe pagina lui de Facebook, adresat medicilor unităţii, precizând că „lucrurile nu vor rămâne aşa“. Cătălin Sechel a făcut această afirmaţie după ce a vizionat înregistrarea conferinţei de presă care a avut loc la SJU, săptămâna trecută, şi la care au participat atât medicii instituţiei implicaţi în acest caz, cât şi membri ai comitetului director. „Cu toţii vorbesc de parcă nu ar fi niciun vinovat. Toţi vor să fie basma curată, dar nu va rămâne aşa. Să le fie ruşine că mor oameni cu zile în spital şi lor nu le pasă“, a scris C. Sechel, pe reţeaua de socializare. Preşedintele Colegiului Medicilor (CM), dr. Iosif Koszeghi, a spus că în această situaţie, deşi s-au cules date despre caz, nimeni nu a înregistrat vreo plângere şi nici nu s-a adresat Colegiului. Poliţiştii care anchetează cazul au fost şi cei care au adus situaţia în atenţia CM. „Nu am primit încă nicio sesizare, dar noi ne ocupăm în continuare de obţinerea datelor. Deocamdată, la noi nu a venit, aşa că noi îl aşteptăm“, a precizat dr. Koszeghi. Reamintim că, în acest moment, sunt patru direcţii pe care se acţionează în cazul decesului Geaninei Sechel. Este vorba despre cercetări demarate de: Poliţie, Colegiul Medicilor, Direcţia de Sănătate Publică şi SJU.

Cardiologul Chetreanu este aşteptat să aducă lămuriri 

Medicului cardiolog Lucia Chetreanu – care a consultat pacienta şi care a stabilit, în urma efectuării unei ecocardiografii, că decesul ar fi survenit pe fondul unei cardiomiopatii – i s-a interzis să mai facă asemenea investigaţii medicale. Tocmai pentru că acesta nu a prezentat spitalului niciun act doveditor care să-i ateste competenţele necesare pentru a putea face astfel de examinări. Potrivit unei decizii semnate de dr. Cristina Atănăsoaie-Iacob, managerul SJU, „începând cu 8 decembrie 2017 şi până la prezentarea, la Serviciul RUNOS Compartiment Perso-nal, a atestatului/certificatului privind dobândirea competenţelor în ecocardiografie, dna. dr. Chetreanu Lucia, medic primar cardiologie, în cadrul secţiei Cardiologie, nu va mai efectua ecocardiografii“. Potrivit aceliaşi decizii, art. 9 din Codul de deontologie profesională al Colegiului Medicilor din România, aprobat prin hotărârea nr.2/2012, reglementează „principiul  specializării profesio-nale“ potrivit căruia „cu excepţia unor cazuri de urgenţă vitală, medicul acţionează potrivit specialităţii, competenţelor şi practicilor pe care le are“. Medicul Chetreanu ar fi participat la cursul de specializare în ecocardiografie, dar până acum nu a depus actul de „absolvire“ la spitalul în care lucrează. „Deocamdată, i-am solicitat dr. Chetreanu, dacă are acea competenţă, dacă are vreun act doveditor în acest sens să îl depună la dosar. Dumneaei spune că a făcut cursul şi eu ştiu că a făcut cursul, dar dacă ea a luat examenul sau nu acestea sunt simple speculaţii“, a declarat dr. Atănăsoaie-Iacob. În ziua în care a fost consultată cardiologic Geanina Sechel, dr. Chetreanu a efectuat, potrivit managerului SJU, 45 de consultaţii (cu tot cu internări). Despre intervenţiile care au făcut-o pe dr. Chetreanu să întârzie la consultul de care a avut nevoie pacienta nu au fost divulgate detalii, deoarece acestea fac obiectul anchetei organelor abilitate.

Electrocardiogramă (EKG) pentru toate gravidele şi medici de gardă atenţionaţi

Printr-o dispoziţie internă, semnată de acelaşi manager, toate gravidele internate la SJU vor beneficia, de-acum înainte, de o electrocardiogramă (EKG).

„Am dat o dispoziţie ca, la internare, fiecare gravidă să beneficieze măcar de o electrocardiogramă şi de consultul medicului curant. Dacă se depistează vreo suspiciune cum că ar exista o boală cardiacă, atunci medicul cardiolog este chemat să facă o ecocardiografie sau ceea ce consideră el. În cazul ecocardiografiei nu există o obligativitate“, a mai spus managerul SJU.

Mai mult, medicilor de gardă, în special celor de la secţia Obstetrică-Ginecologie, li s-a atras atenţia asupra respon-sabilităţii pe care o poartă în cazul asistărilor preferenţiale. De altfel, precizări care, într-o situaţie normală, nu ar fi trebuit reiterate. „Medicul curant, care a urmărit gravida pe tot parcursul sarcinii, poate să vină atunci când femeia se prezintă pentru naştere, dar cu condiţia să fie anunţat medicul de gardă din ziua respectivă. Medicul de gardă are toată responsabilitatea urmării acestui caz. Ideea este ca medicul curant să nu vină la spital să asiste gravida fără ca medicul de gardă să nu fie anunţat. Asta pentru că medicul curant vine, asistă şi pleacă. Cu gravida se poate întâmpla orice. Medicul de gardă dacă nu ştie            n-o urmăreşte. Eu n-am nimic împotriva asistenţei prefe-renţiale, doar că medicul de gardă trebuie să ştie tot ce se întâmplă în garda lui şi să urmărească toate cazurile, indiferent ale cui sunt“, a mai punctat dr. Atănăsoaie-Iacob. În continuare, este aşteptat cu interes rezultatul examenului histopatologic, cel care ar putea elucida cauza/cauzele decesului tinerei.

(T. MARIAN)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.