3.7 C
Piatra Neamț
duminică, martie 16, 2025
AcasăCulturaSe lucrează la un documentar artistic despre istoria Moldovei

Se lucrează la un documentar artistic despre istoria Moldovei

Date:

Cetatea Neamț așezată acolo unde se avăntă vulturii ne întâmpină plină de măreție și legendă. Echipa de filmare a cineastului focşănean Florin-Gabriel Balaci (Gheorghiță Munteanu – director de imagine, Magdalena Panțuş – costumieră  şi actorii Lucica Nistor şi Bogdan Trifan de la Teatrul din Focşani) cu tot echipamentul de filmare au bătut azi la porțile-i impunătoare. Când turiştii au lăsat cetatea, la apus de soare s-au aprins luminile reflectoarele și dintr-o dată am resimțit forfota vieții care sălășluia aici, acum jumătate și mai bine de mileniu.

Am trăit alături de echipa de filmare o frântură de istorie imortalizată de aparatul de filmat, și am șoptit ca pentru mine: ,,Un orologiu sună noaptea jumătate./ În castel în poartă oare cine bate?”. Memoria peliculei este o altfel de carte de istorie. Între Țara Vrancei si Ținuturile  Neamțului a existat o legatură de suflet şi de neam, şi există şi astăzi mai mult ca oricând.

Iată motivul pentru care povestea cinematografică începe de aici, din inima Neamțului, de la Cetatea Neamț. Entuziasm, implicare, talent şi seriozitate  în backstage. Filmările au început în  2021 iar anul acesta au continuat cu partea artistică.

„Vrancea, o istorie incompletă” este un documentar artistic de lungmetraj, o scriere în imagini despre un ținut legendar. Un film independent realizat de creatori profesioniști care au aderat la acest proiect de suflet.

„Aici, în județul Neamț, oamenii respiră artă.”, ne-a mărturisit regizorul Florin Balaci, la primul său debut cinematografic.  Demersurile făcute de staff-ul nostru pentru utilizarea temporară a locurilor publice pentru filmare, atât la Depozitul de Armăsari Dumbrava-Timiseşti cât şi la Cetatea Neamțului, n-au fost decât o simplă formalitate.

Prin intermediul ziarului dumneavoastră țin să le mulțumesc domnilor: Adrian Păduraru, vicepreşeditele Consiliului Județean Neamț;  Vasilică Daniel Harpa, primar Târgu- Neamț; Ciprian-Dorin Nicola, director-manager Complexul Muzeal Județean Neamț;  Vasile Deaconu, arheolog la Complexul Muzeal Județean Neamț; Lucian Varvara, medic veterinar la Depozitul de Armăsari Dumbrava –  Timiseşti;  dl. Mihalache, instructor de echitație la „Herghelia Regală”  şi lui Alexandru Rîpeanu, supraveghetor muzeu la  Cetatea Neamț”, a declarat Florin Balaci, de această dată din poziția de producător de filme.

Tot de la domnia sa am aflat că, următoarele scene vor fi turnate în perioada de iarnă atunci când zăpada va fi decorul ideal pentru această producție autohtonă.

 

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.