Inspectorii sanitari nemţeni atenţionează că a crescut îngrijorător numărul suspiciunilor de îmbolnăviri cu rujeolă. Potrivit medicilor, numai în luna aprilie, au fost înregistrate aproximativ 50 de suspiciuni, pentru acestea fiind trimise, la laborator, mai multe seruri spre confirmarea diagnosticărilor. Nici în primele zile ale acestei luni nu au fost puţine îmbolnăviri, însă inspectorii au anunţat că vor face publice datele statistice imediat ce vor avea date concrete.
În judeţul nostru, imunizarea împotriva rujeolei este acoperită în proporţie de 30%. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică, atunci când a fost epidemie în România, adică în 2012 şi acum, în 2017-2018, şi în judeţul nostru numărul de cazuri a evoluat la nivel epidemic. Repartiţia pe luni, arată că, în Neamţ, epidemia a început mai târziu, la mijlocul anului 2017, în luna iulie.
Până în prezent, au fost înregistrate 123 de îmbolnăviri, în 2017, şi 303 cazuri, în 2018. Totodată, au fost înregistrate şi patru decese. Cele mai afectate grupe de vârstă, aşa cum spun epidemiologii, sunt cele cuprinse între un an şi nouă ani, diferenţele între urban şi rural, la grupele de vârstă vulnerabile, fiind nesemnificative. În cei doi ani, au apărut şi câteva focare de rujeolă. În 2017, au fost 3 focare. Cel mai mare, din acel an, a fost în localitatea Roman, strada Fabricii – 50 de cazuri, iar în 2018 au fost 8 focare – cele mai multe cazuri înregistrate în comunitatea din Văleni (Piatra-Neamţ), cu 32 de cazuri. Inspectorii sanitari mai susţin că 30% din copiii sunt nevaccinaţi din cauza refuzului părinţilor, un procent care depăşeşte cu mult media pe ţară, care este de doar 10%. (T. MARIAN)