Zilnic, poliţiştii rutieri depistează conducători auto alcoolizaţi la volan şi, de cele mai multe ori, când îi întreabă pe respectivii ce şi de ce au băut, primesc explicaţii din cele mai diverse. Dacă unii spun că au luat doar „una mică“, alţii susţin că au mâncat murături, bomboane cu lichior sau au băut bere fără alcool, numai că era expirată. Şoferii care acceptă să sufle în etilotest sunt duşi apoi la spital pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei. Acolo însă, unii se răzgândesc, motivându-şi refuzul ba că au frică de ace, ba că leşină dacă văd sânge, ba că se tem să fie atinşi. Oamenii legii nu-i pot obliga, dar le întocmesc dosar penal şi pentru acest refuz, acuzaţia adăugându-se la cea de conducere sub influenţa alcoolului.
Ca să vă faceţi o idee cu privire la poveştile şoferilor beţi, vă prezentăm patru astfel de cazuri, unul constatat marţi de agenţii rutieri, iar celelalte tranşate recent de judecători.
Viraj alcoolizat
În seara de 21 noiembrie, poliţiştii au intervenit în cazul unui accident rutier produs pe strada Plaiului (din oraşul Bicaz), eveniment petrecut la ora 18 şi provocat de o şoferiţă „parfumată“.
Din cercetări s-a stabilit că o localnică în vârstă de 48 de ani conducea un autoturism şi, ajunsă la intersecţia cu strada Capşa, a virat stânga fără să-i dea prioritate unui taxi, la volanul căruia era un concitadin de 36 de ani. Taximetristul mergea spre comuna Tarcău. În urma impactului, a rezultat rănirea a trei pasageri aflaţi în taxi. Este vorba despre o tânără de 24 de ani cu capul spart şi atac de panică, un bărbat de 30 de ani cu răni la faţă şi un traumatism cranio-cerebral, plus o fetiţă de numai 3 ani, policontuzionată. Victimele au fost transportate cu ambulanţa la spital.
Oamenii legii i-au verificat cu etilotestul pe ambii conducători auto, stabilind că şoferiţa băuse (ea a spus că a luat doar „o guriţă de vin“). Femeia s-a ales cu dosar penal şi este cercetată în stare de libertate pentru vătămare corporala din culpă şi conducere sub influenţa alcoolului.
Profesor de sport iubitor de vin
Un alt caz în care un şofer a fost prins beat la volan şi, ajuns la spital, n-a vrut să-i fie calculată alcoolemia, îl priveşte pe pietreanul Victor Donciu (54 de ani, domiciliat în municipiul Bacău). El a fost condamnat de instanţa de sub Pietricica la un an şi trei luni de închisoare, fără executare, pentru refuz recoltare probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. Bărbatului i-a fost stabilit un termen de încercare de doi ani, perioadă în care trebuie să fie cuminte şi să presteze 60 de zile de muncă (neremunerată) în folosul comunităţii.
Conform sentinţei, individul a condus o Dacia şi, de beat ce era, într-o intersecţie, a pierdut controlul direcţiei, intrând cu maşina în gardul unei case din oraş. La verificarea cu etilotestul, acestuia i-a ieşit o îmbibaţie alcoolică de 0,98 miligrame/ litru, în aerul expirat. După ce a fost trimis în judecată, Donciu şi-a recunoscut vina şi a primit o reducere de o treime la pedeapsă. „Cu ocazia audierii, inculpatul a declarat că a consumat circa un litru de bere înainte de a conduce autoturismul. De asemenea, a precizat că a refuzat prelevarea de probe biologice deoarece s-a speriat“, se arată în sentinţa Judecătoriei Piatra-Neamţ.
La stabilirea pedepsei, instanţa a luat în considerare şi următoarele aspecte: „Inculpatul este în vârstă 54 de ani, studii medii, profesor la Sport Club Municipal Bacău, angajat din 1987. Din caracterizarea depusă de unitatea unde este angajat, reiese că este o persoană conştiincioasă, având o bună relaţie cu colegii şi cu persoanele cu care intră în contact prin natura profesiei. Inculpatul are în întreţinere o persoană majoră cu diferite probleme medicale, cu handicap, netransportabilă, cu însoţitor permanent“.
BMW condus cu 2,70‰
Albert Ilie Bobric, un tânăr de 27 de ani, din satul Vădurele (Alexandru cel Bun) este alt şofer care, de curând, a fost condamnat de aceiaşi judecători pietreni, pentru că a condus prin urbea de sub Pietricica având o alcoolemie de 2,70‰. El şi-a recunoscut vina şi a scăpat cu un an şi şase luni cu suspendare, pe un termen de supraveghere de doi ani jumătate, interval în care trebuie să muncească gratis 60 de zile în folosul semenilor.
Conform sentinţei, tânărul conducea un BMW, către Bacău, având în maşină alte două persoane. Individul a spus că, exact înainte de a urca la volan, a consumat „aproape doi litri de bere“. Instanţa a stabilit că fostul conducător pe autoturisme de transport marfă, lucrează acum ca muncitor necalificat şi, chiar dacă este cunoscut ca „o persoană onestă“, ar fi trebuit să conştientizeze pericolul social al faptelor sale: „Sub influenţa băuturilor alcoolice, conducătorii auto nu mai sunt în măsură să aprecieze corect distanţele, se angajează în depăşiri riscante, nu îşi coordonează pe deplin mişcările, pătrund frecvent pe sensul opus de deplasare, din cauza tulburărilor psiho-senzoriale, fiind predispuşi producerii unor accidente de circulaţie cu urmări grave. Gradul deosebit de mare al alcoolemiei depistate în sânge i-a afectat, inevitabil, în mod grav, atenţia şi reflexele, iar faptul că această atitudine nu a avut urmări mai grave (accidentarea unei persoane) s-a datorat probabil doar unor împrejurări favorabile exterioare, independente de comportamentul inculpatului“.
Dascălul, ţuica şi frica de ace
Refuzul recoltării de probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei, pe motiv de „frică de ace“ i-a adus o condamnare de un an fără privare de libertate, cu un termen de amânare dublu, şi dascălului târgnemţean Mihai Enache (42 de ani). El a fost depistat de poliţişti la volanul unei Dacii Solenza, în care se mai aflau trei pasageri. Şoferul le-a atras atenţia oamenilor legii pentru că „mergea haotic în spatele echipajului de Poliţie“, aşa cum se precizează în sentinţă. Enache, care avea o îmbibaţie alcoolică de 0,71 miligrame/litru în aerul expirat, a fost iniţial de acord să-i fie recoltate probe biologice însă, ajuns la spital, „a refuzat motivând că nu suportă să fie înţepat cu acul“, au notat judecătorii. La instanţă, dascălul a mărturisit că „a consumat 0,5 l de ţuică, în timp ce se afla la domiciliul său, în intervalul orar 21.00 – 22.30, şi anterior opririi în trafic se întorcea de la spital unde a fost să o lase pe cumnata lui“.
Încercând să obţină o pedeapsă cât mai mică, dascălul a depus la dosar două recomandări de bună purtare, semnate de un preot şi de stareţul unei mănăstiri, care l-au caracterizat ca „o persoană cinstită, corectă şi sensibilă la problemele semenilor“.
Coliziune la Bălăneşti
Neatenţia în conducere a dus la producerea unui grav accident, în seara de 21 noiembrie, la ora 17.30, în Bălăneşti (Bârgăuani). Un bărbat de 61 de ani, din Horia, conducea o Dacia 1310, dinspre Piatra-Neamţ către Roman. El nu a observat remorca nesemnalizată a unui tractor încărcat cu porumb, pe care a izbit-o din spate. Impactul, deosebit de puternic, a dus la vătămarea şoferului care a fost preluat de SMURD şi dus la spital. De asemenea, maşina acestuia s-a făcut „armonică“. Poliţiştii au stabilit că la volanul tractorului era un pietrean de 31 de ani care avea permis, însă fără a deţine şi categoria corespunzătoare pentru a tracta remorci. Tractoristul este cercetat penal.
(Mihai SAVA)