În calitate de fost co-proprietar al imobilului în care se află „Palatul copiilor“, clădire cunoscută în urbe şi sub denumirea de „Casa Lalu“ (str. Ştefan cel Mare, 44), şi care a aparţinut între anii 1918-1948 bunicilor mei George şi Eliza Lalu, doresc să semnalez următoarele, spre atenţia Primăriei-Piatra-Neamţ şi a opiniei publice.
După ani de tergiversări şi obstacole din partea organelor locale, care ne împiedicau să intrăm în posesia acestei proprietăţi, primarul de la începuturile anilor 2000, dl. Gheorghe Ştefan, ne-a semnalat interesul Primăriei pentru a cumpăra această vilă. Întrucât unii moştenitori erau foarte interesaţi de vinderea cât mai grabnică a proprietăţii, s-a ajuns relativ rapid la o înţelegere în decembrie 2004. Fiind presaţi de timp şi de necesităţi, am acceptat un preţ modest, astfel că Primăria a primit un „semi-cadou“ din partea familiei noastre!
În discuţiile premergătoare cu dl. Gheorghe Ştefan, am căzut la înţelegere (era şi una din condiţiile vânzării către Primărie) ca acest edificiu – printre altele, monument istoric şi arhitectural! – să rămână cu aceeaşi destinaţie pentru copii oraşului, ÎN TOTALITATEA LUI!
După relativ scurt timp, din arealul proprietăţii s-au vândut bucăţi de teren, pe care s-au construit nu mai puţin de… 5 (cinci) reşedinţe de lux. Nu vreau să fac speculaţii privitoare la cei cărora li s-au vândut acele parcele, dar bănuiesc că unor oameni influenţi!?
Mai de curând au fost vândute de către Primărie, din suprafaţa ce rămăsese ca un modest parc, încă 3 (trei) parcele, tot pentru construcţii de case/vile (şi am bănuiala că tot unor persoane influente!).
„Ciudat“ este că s-a vândut mai nou şi jumătate din drumul de acces spre casele construite iniţial, astfel că accesul auto către „Palatul Copiilor“ este aproape imposibil, după cum extrem de strâmtorat va fi şi orice acces „per pedes“ către intrarea principală în clădire. Se spune că se va amenaja o nouă alee, care va necesita însă noi defrişări şi nu va rezolva accesul către somptuoasa intrare principală! Cum se poate da, oare, autorizaţie de vânzare pe terenuri care figurează ca şi căi de acces??
Vizitând din când în când acest imobil, de unde am fost alungaţi cu brutalitate la 12 aprilie 1948 şi pe care statul român l-a folosit 76 de ani (spre deosebire de proprietari, care au locuit nu mai mult de 28 de ani), am constatat şi un grad ridicat de degradare fizică.
Desigur: actualmente, Primăria Piatra-Neamţ, în calitate de proprietar, poate să facă ce doreşte cu casa şi grădina, deşi – declarativ – se spune că… sunt „ale copiilor“!
Întrebările finale – constituind, de fapt, mobilul principal al respectuosului meu „strigăt“ – sunt: de ce nu este protejat şi pus arhitectonic în valoare acest monument istoric în ansamblul său, de ce nu se investeşte „la vedere“ o parte din sumele primite la vânzarea anterioarelor parcele şi… când se va opri hăcuirea minunatei grădini de altădată, ce întregea atât de ferict întregul ambient al acestei clădiri emblematice din Piatra-Neamţ?
Ion NICOLAU
P.S. Mi-aş dori ca – măcar la „Diverse“ -în următoarea şedinţă de Consiliu Local să dezbateţi – cu drag de Piatra-Neamţ, de educaţia copiilor, de valorile oraşului – şi aceste chestiuni deloc „copilăreşti“!… Cu mulţumiri, I.N.