Acasă Cultura Sat vechi de 7000 de ani, scos la lumină

Sat vechi de 7000 de ani, scos la lumină

4442
0
DISTRIBUIȚI

Arheologii nemţeni cercetează, în această perioadă, în apropiere de Târgu-Neamţ, urmele unei aşezări vechi de aproape şapte milenii. Astfel, pe teritoriul satului Topoliţa, a fost identificat un sit arheologic preistoric, care include vestigii ale culturii Precucuteni, precursoare a vestitei civilizaţii Cucuteni. Importanţa respectivelor mărturii arheologice a impus o scanare geo-magnetică a sitului, investigaţie realizată de specialişti germani de la Universitatea din Erlangen-Nürnberg. Cu acel prilej, în anul 2017, au fost puse în evidenţă urmele mai multor construcţii preistorice, care păreau destul de bine conservate. Rezultatele investigaţiilor neinvazive au determinat colectivul de arheologi al Complexului Muzeal Judeţean să facă demersuri pentru realizarea unor săpături sistematice în cadrul acestui sit. Principalul obiectiv al cercetărilor este acela de a verifica gradul de conservare al unora dintre construcţiile identificate de specialiştii germani. „Având în vedere rezultatele obţinute de colegii din Germania, care au făcut o scanare a întregului sit, am considerat necesar să începem o cercetare a acestei aşezări milenare. Instituţia noastră  are un program amplu de cercetare arheologică, iar acest sit va aduce un plus de informaţie ştiinţifică, dar şi un patrimoniu muzeal valoros“, a declarat dr. Dorin Nicola, managerul Complexului Muzeal Judeţean.

Cercetările sunt în curs de desfăşurare, dar echipa care face săpăturile a obţinut deja rezultate importante. Până în prezent, au fost dezvelite urmele unei construcţii cu o vechime de aproximativ 7000 de ani, ceea ce confirmă prezenţa unei civilizaţii avansate în această zonă. Deosebit de interesante sunt vestigiile identificate în perimetrul acestei locuinţe, fiind reprezentate de mai multe vase sparte pe loc, numeroase unelte de piatră, oase de animale, statuete antropomorfe.

Lucrările sunt coordonate de dr. Vasile Diaconu, de la Muzeul de Istorie şi Etnografie Târgu-Neamţ, care este sprijinit de o echipă de muncitori tineri, împreună cu care scoate la lumină aceste valoroase vestigii. Având în vedere că cercetările se fac pe o proprietate privată (a d-lui Arnăutu Gh.), Complexul Muzeal Judeţean a trebuit să aloce o sumă de bani şi pentru despăgubirea acestuia.

„Deşi nu am finalizat cercetarea, rezultatele sunt mai mult decât îmbucurătoare. Am dezvelit această locuinţă, dar şi un material arheologic important din punct de vedere ştiinţific. Demararea acestui proiect este pusă sub auspiciile interdisciplinarităţii, astfel încât nu avem doar o simplă săpătură arheologică, ci am apelat şi la scanări geo-fizice, am colaborat cu un specialist de la Universitatea din Iaşi pentru analize pedologice, dar urmează să facem şi alte tipuri de investigaţii, astfel încât să obţinem un maxim de informaţie ştiinţifică“ a declarat dr. Vasile Diaconu, responsabilul şantierului arheologic.

Din declaraţiile specialiştilor, cercetarea acestui sit este importantă din mai multe puncte de vedere. În primul rând se studiază urmele unui sat vechi de 7 000 de ani, dar tot aici au fost descoperite vestigii şi din alte epoci istorice – epoca bronzului, a doua epocă a fierului, dar şi din antichitatea târzie. De asemenea, cercetări arheologice într-o aşezare cu o vechime atât de mare, nu s-au mai făcut în zona Târgu Neamţ de mai bine de jumătate de secol.

(T. MARIAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.