Acasă Eveniment Şase amenzi pentru folosirea telefonului mobil

Şase amenzi pentru folosirea telefonului mobil

713
0
DISTRIBUIȚI

Weekendul trecut, poliţiştii Serviciului Rutier au acţionat pe linia combaterii nerespectării regimului legal de viteză precum şi pentru depistarea şi sancţionarea conducătorilor de autovehicule aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a unor substanţe psihoactive. Totodată, de la intrarea în vigoare a noilor prevederi privind inter-zicerea folosirii telefonului mobil şi a oricărui dispozitiv mobil în timpul condusului, ei au aplicat şase sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea noilor reglementări, fiind reţinut un permis de conducere.

Pe parcursul verificărilor, au fost constatate şi două infracţiuni la regimul rutier. Per total, în cele două zile de controale, oamenii legii au aplicat peste 300 de sancţiuni contravenţionale şi au reţinut 56 de permise, dintre care 27 pentru viteză, zece pentru consum de alcool şi 19 pentru alte abateri.

Modificările Codului Rutier care interzic folosirea telefonului la volan, în orice mod, au fost adoptate prin act normativ.

Aşa cum am mai relatat, de pe 12 octombrie, legea interzice şoferilor să atingă telefoanele sau alte gadgeturi cât timp ce se află la volan. Amenda este de patru puncte de penalizare, adică 820 de lei!

Schimbarea legislativă a venit după numeroasele accidente produse din cauza conducătorilor auto care filmau şi transmiteau live aceste filmări pe reţelele de socializare. Modificarea este valabilă nu numai pentru telefoane ci şi pentru alte dispozitive cu funcţii de redare text, foto, video sau înregistrare, cum ar fi tableta, reportofonul, camera foto sau video.

Până acum, legislaţia rutieră prevedea amenda minimă, de două puncte penalizare (410 lei), dar aceasta se aplica doar celor care erau într-o convorbire telefonică folosindu-se de mână şi nu de căşti sau difuzor.

O statistică a reprezentanţei Comisiei Europene în România, întocmită anul trecut, arată că numărul de accidente rutiere fatale este în creştere şi a ajuns la 98 de cazuri la un milion de locuitori. Acest număr reprezintă dublul mediei din Uniunea Europeană, unde se înregistrează 49 de cazuri la un milion de locuitori. Totodată, un studiu ştiinţific rea-lizat de Comisia Europeană şi Uniunea Internaţională a Transporturilor Rutiere arată că utilizarea telefonului mobil creşte riscul de accident rutier cu 50% şi un sfert dintre accidentele mortale sunt cauzate de folosirea telefonului mobil.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.