Acasă Sport Şah: George Daniel Scripcaru, primul vicecampion naţional la şah din Neamţ

Şah: George Daniel Scripcaru, primul vicecampion naţional la şah din Neamţ

1683
0
DISTRIBUIȚI

l pe lângă medalia de argint câştigată în proba de şah clasic, în turneul de la Băile Felix, elevul de la CN „Petru-Rareş“ a mai obţinut alte două medalii, de bronz, la probele şah rapid şi blitz

La cei 18 ani ai săi, pietreanul George Daniel Scripcaru a devenit primul vicecampion naţional la şah al judeţului Neamţ. Demnă de toată lauda, reuşita acestuia a fost consemnată în cadrul întrecerii turneului de Campionat Naţional de şah, competiţie rezervată categoriilor copii şi juniori. 1-12 februarie a fost perioada destinată concursului organizat la Băile Felix. Pe lângă medalia de argint în cadrul probei de şah clasic, George Daniel Scripcaru şi-a mai trecut în cont alte două medalii de bronz: la şah rapid şi blitz. Trei partide câştigate, o înfrângere şi şase remize i-au asigurat şahistului nostru locul al II-lea în clasamentul general al Campionatului Naţional de şah, la nivelul juniorilor.

I-a lipsit doar jumătate de punct ca să devină campion naţional

O remiză sau mai bine spus doar o jumătate de punct i-a lipsit şahistului pietrean pentru a fi declarat câştigător şi totodată campion naţional al întrecerii de la Băile Felix. De respectiva postură s-a bucurat, la finele turneului de campionat naţional în secţiunea juniorilor, timişorea-nul Cristian Radu Toma.

Pentru a putea participa în cea mai importantă competiţie naţională a categoriei sale de vârstă, George Daniel Scripcaru avea nevoie să figureze ca legitimat în cadrul unei secţii de specialitate a unui club sportiv. Pietreanul şi-a rezolvat respectiva cerinţă dată de regulament încă din anul 2010, pe când era în clasa a V-a. Politehnica Iaşi este gruparea unde sportivul nostru este legitimat. Până să devină vicecampion naţional în cea mai importantă probă (şah clasic), George Daniel Scripcaru mai reuşise să-şi treacă în palmares un loc II, la Corund (comună în judeţul Harghita), în cadrul unui concurs destinat exclusiv categoriei seniorilor şi desfăşurat anul trecut, în luna septembrie. Tot de anul trecut a primit şi titlul de maestru FIDE.

Reprezentat de profesorul de sport. „Nu-mi place să am antrenor“

Elev în clasa a XII-a E (profil Ştiinţe Sociale) la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ Piatra-Neamţ, George Daniel Scripcaru preferă să rămână reprezentat, deocamdată, doar de profesorul său de educaţie fizică, Gheorghe Grigoraş-Popa şi nu de un antrenor anume. „Nu-mi place să am un antrenor la şah. Antrenamentele le desfăşor singur. Tot la fel şi învăţ, cum ştiu eu mai bine“, spune vicecampionul naţional pietrean de şah.

În turneul de campionat naţional de la Băile Felix, George Daniel Scripcaru a avut programate zece partide în secţiunea clasic, respectiv câte opt partide la secţiunile şah rapid şi blitz. Pentru reuşita sa, pietreanul a fost recompensat cu diplome, o cupă şi medalii.

„Şahul ar putea deveni un hobby pentru mine, în viitorul apropiat“

Federaţia de specialitate i-ar putea asigura reprezentantului nostru inclusiv participarea cu transport, cazare şi masă în cadrul Campionatului Mondial de Şah pentru copii şi juniori, întrecere anunţată în Italia. George Daniel Scripcaru nu crede că poate onora respectiva competiţie importantă întrucât aceasta ar coincide cu datele programate perioadei de cursuri şi primele sesiuni de examene pe care pietreanul vrea să le treacă fericit în anul I de studenţie, la Facultatea de Drept, în cadrul universităţii Bucureşti. De fapt, turneul de Campionat Naţional de şah de la Băile Felix a fost ultimul la care George Daniel a mai concurat în secţiunea juniorilor.

Următoarea etapă a sportivului nostru ar fi cea destinată seniorilor, însă cum perioada studiilor pentru examenul de Bacalaureat şi cel de admitere la facultate este prio-ritară, „şahul ar putea deveni un hobby pentru mine, cel puţin în viitorul apropiat“, susţine George Daniel Scripcaru.

Din cauza simulărilor pentru BAC nu va ajunge la CN de seniori

Nici pentru participarea în cadrul Campionatului Naţional de seniori (anunţat la Călimăneşti-Rm. Vâlcea) sportivul pie-trean nu-şi face prea multe speranţe întrucât concursul respectiv ar coincide cu perioada simulărilor pentru examenul de Bacalaureat. George Daniel a început şahul de la vârsta de 11 ani, coordonat fiind de regretatul profesor Vasile Corduneanu în cadrul CS „Pionul“ Piatra-Neamţ. Pentru vicecampionul naţional pietrean de juniori, cea mai lungă partidă de şah pe care a disputat-o a fost întinsă pe durata a şase ore, iar cea mai scurtă demonstraţie de şah, predată în cadrul unui concurs oficial, a durat mai puţin de cinci minute.  (C. A.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.