-3.5 C
Piatra Neamț
miercuri, ianuarie 15, 2025
AcasăEconomicS-au afişat rezultatele: Două medii de 10 la Bacalaureat

S-au afişat rezultatele: Două medii de 10 la Bacalaureat

Date:

 

l în top zece se regăsesc cinci elevi de la „Petru Rareş“, patru de la „Calistrat Hogaş“ şi unul de la „Roman Vodă“ l rata de promovare este de 66%, mai mică decât în 2015 l toţi absolvenţii de la „Petru Rareş“ au promovat l alte patru licee au promovabilitate peste 90% l din patru licee a promovat câte un singur candidat

 

Cei care au reuşit să acceseze pagina de internet dedicată şi-au sunat şi colegii şi le-au transmis ce şi cum a făcut fiecare. Ieri, la o oră de la momentul afişării rezultatelor prin faţa avizierelor bătea vântul. Din când în când, câte un candidat venea, citea şi pleca. Abia către seară, la centrele de examen a început vânzoleala. Veniseră cei nemulţumiţi de note, ca să depună contestaţii.

Primele trei medii aparţin unor absolvente de la „Petru Rareş“

Dacă anul trecut nu a fost obţinută nicio medie de 10, anul acesta avem două medii perfecte la Bacalaureat. Ambele aparţin unor absolvente ale Colegiului Naţional „Petru Rareş“ Piatra-Neamţ: Laura Mihaela Gheoldan şi Corina Hetea. Cele două sunt urmate în clasament de colega lor Ruxandra Maria Mîndru, cu media 9,98. De altfel, absolvenţii Colegiului Naţional „Petru Rareş“ ocupă cinci din primele zece locuri la nivel judeţean! Printre primii zece se mai regăsesc Constantin Busuioc (9,91) şi Rebeca Mihaiela Arădoaiei (9,90).

Alte patru locuri din top 10 au fost acontate de absolvenţii Colegiului Naţional „Calistrat Hogaş“ Piatra-Neamţ (anul acesta, cele două colegii de elită din municipiul reşedinţă de judeţ au cam surclasat tradiţionalele rivale „Roman Vodă“ Roman şi „Ştefan cel Mare“ Târgu-Neamţ). Cei în cauză se numesc Raluca Ioana Tăbăcaru (9,95), Andra Diana Cozma (9,91), Teodora Moroşanu (9,90) şi Ştefania Alina Traistă (9,90).

Printre primii zece absolvenţi nemţeni de liceu şi-a făcut loc şi un absolvent al Colegiului Naţional „Roman Vodă“ Roman: Daniel Octavian Simion, care are media 9,91.

Statistic, 510 candidaţi au medii între 6 şi 6,99; 613 – între 7 şi 7,99; 1.643 – între 8 şi 8,99; 506 – între 9 şi 10.

Ca o constatare generală, promovabilitatea la nivel de judeţ, înainte de rezolvarea contestaţiilor, este de 66% – în scădere cu patru procente faţă de anul trecut. Totuşi trebuie menţionat că la simularea din luna martie, numai 40% dintre candidaţi au obţinut medii de trecere.

La nivel de judeţ, 2.259 dintre candidaţii care au susţinut toate probele de examen (şi nu au fost eliminaţi) au fost declaraţi reuşiţi. Şapte au fost eliminaţi din exa-men, iar 1.156 au obţinut medii sub 6 şi au fost declaraţi respinşi.

Dintre cei 1.156 de candidaţi picaţi, 236 au medii între 5 şi 5,98 şi păstrează şanse de a promova după contestaţii.

Cinci licee cu promovabilitate peste 90%

Cinci dintre cele 36 de licee nemţene intrate în competiţia neoficială a examenului de Bacalau-reat au promovabilitate de invidiat – peste 90%.

În fruntea clasamentului la nivel de judeţ se află, ca şi anul trecut, Colegiul Naţional „Petru Rareş“ Piatra-Neamţ, cu 100% promovabilitate (toţi cei 179 de absolvenţi înscrişi au luat examenul)! Urmează, în ordine, Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş“ Piatra-Neamţ (98,9%), Colegiul Naţional „Roman Vodă“ Roman (98,5%), Colegiul Naţional de Informatică Piatra-Neamţ (92,4%), Liceul „Spiru Haret“ Piatra-Neamţ (92%), Colegiul Naţional „Gheorghe Asachi“ Piatra-Neamţ (90,7%) şi Liceul Teologic „Cuvioasa Parascheva“ Agapia (87,5%). Surprinzător, Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare“ Târgu-Neamţ are o rată de promovare de numai 87%, cu peste zece procente mai mică decât în 2015.

Şi Liceul Oglinzi are 100% promovaţi: un candidat, un reuşit

Anul trecut, Liceul Tehnologic Oglinzi a avut în exa-men un singur candidat. Respectivul a picat, aşa încât liceul a înregistrat promovabilitate zero. Anul acesta, situaţia s-a sucit cu 180 de grade, liceul din comuna Răuceşti având promo-vabilitate egală cu a Colegiului „Petru Rareş“ – 100%. E drept că la exa-men s-a prezentat tot un singur candidat, care însă a luat examenul cu medie peste 7,00!

Spre deosebire de alţi ani, în Neamţ nu mai  este vreun liceu cu niciun promovat. În schimb, sunt cinci cu câte un singur reuşit. În afară de liceul din Oglinzi, în această postură se mai află liceele din Pipirig (un admis, 15 respinşi), Horia (un admis, cinci respinşi), Nisiporeşti (un admis, cinci respinşi) şi Petricani (un admis, doi respinşi). La toate cele patru licee menţionate, absenteismul a fost extrem de ridicat.

În media naţională, dar cei mai slabi din Moldova

Cu 66,13% rata exactă de promovare a Bacalaureatului, judeţul Neamţ se situează în media naţională (66,4%) înainte de rezolvarea contestaţiilor. Pe de altă parte, celelalte judeţe din Moldova au, fără excepţii, rezultate superioare Neamţului.

Elevii din Bacău au reuşit o rată de promovare de aproape 80 de procente, cei din Iaşi – 72,5%, botoşănenii – 72,6%, elevii din Suceava – 71,19%, iar vecinii din Vaslui – 69,6%.

Este, din păcate, o reeditare a rezultatelor obţinute în acest an la Evaluarea Naţională. Şi absolvenţii nemţeni de gimnaziu au obţinut tot cele mai slabe rezultate din toată Moldova.

(Liviu ILIE)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.