Cazul unui bărbat de 34 de ani, din comuna Negreşti, agent de pază la o firmă din municipiul Piatra-Neamţ, care s-a sinucis în urmă cu aproape patru luni, se află în vizorul anchetatorilor. Este vorba despre moartea lui Gelu Caba, care în dimineaţa de 7 mai şi-a pus capăt vieţii aruncându-se în apele Canalului Bistriţa, de la ieşirea din oraş. Procurorii au intrat pe fir în urma declaraţiilor mai multor martori care au susţinut că sinucigaşul avea datorii foarte mari la cămătari, iar aceştia au făcut presiuni, în repetate rânduri, inclusiv prin violenţe fizice. La anchetă a reieşit că agentul de pază a fost ameninţat de mai multe ori, iar după decesul acestuia, de asemenea, soţia lui a fost căutată de nişte indivizi dubioşi. Deşi din punct de vedere medico-legal s-a stabilit, cu certitudine, că Gelu Caba a murit înecat, aruncându-se singur în apă, strict poliţienesc, informaţiile referitoare la ameninţările cămătarilor au dus ancheta pe un nou făgaş.
A vrut să-şi vândă un rinichi
Văduva lui Gelu povesteşte că, înainte ca soţul ei să moară, acesta avea probleme cu nişte cămătari şi că ar fi fost bătut şi ameninţat cu moartea. „Am dat declaraţii şi la Poliţie, unde am spus despre toate astea, pentru că eu de asta cred că s-a întâmplat nenorocirea, din cauza presiunilor la care era supus de cămătari. Înainte de luna mai am observat că Gelu era mai tot timpul posomorât. Am crezut că e supărat din cauza necazurilor pe care le aveam cu băiatul, pentru că micuţul a început să vorbească mai târziu. Numai că parcă simţeam că e altceva. Ulterior, după moartea lui, un prieten mi-a spus că era atât de disperat încât a ajuns să dea un anunţ, pe internet, cum că îşi vindea un rinichi să facă rost de bani. Cu vreo două luni înainte de a muri, într-o dimineaţă, când am ieşit de la serviciu, am primit un SMS de la el în care-mi spunea să mă duc să-l iau, că e sub pod la Regiment, dezbrăcat. Am anunţat Poliţia, pe urmă m-am dus să-l caut. L-am găsit sub pod, în boxeri, bătut şi tremurând tot. Mi-a spus atunci de problemele cu cămătarii. Ei l-au ameninţat şi l-au lovit, că luase 2.000 de euro împrumut şi trebuia să le returneze 3.000. Mai dăduse o parte din bani şi mai avea de achitat 800 de euro. De-a lungul timpului, cât a fost şantajat de aceşti cămătari, a plătit multe mii de euro. Am făcut un CAR de 3.500 de lei şi i-am dat banii să încheie odată povestea asta. Nu ştiu dacă a plătit sau nu. În ziua când l-au găsit mort el trebuia să se ducă la serviciu, că lucra ca agent de pază la o firmă din oraş. N-a mai ajuns la muncă, fiindcă pe la ora 08.00 am fost sunată că
l-au găsit înecat în canal. Era în trening, aşa cum plecase de acasă. Nu avea nimic la el, bani sau altceva. Atunci l-au dus la morgă să-i facă necropsia şi mi-au spus că a murit de «asfixie mecanică», apoi am dat iar declaraţii la Poliţie. Dosarul a fost apoi trimis la Parchet fiind o anchetă pentru determinarea sau înlesnirea sinuciderii. De atunci nu mai ştiu nimic despre caz. Am fost şi în audienţă la Parchetul de pe lângă Tribunal, unde mi s-a spus că procurorul de caz este în concediu şi că să aştept că voi fi înştiinţată şi eventual chemată iar să dau de-claraţii. Înţeleg să las procurorii să-şi facă treaba, dar cât timp să mai aştept? Vreau să fie traşi la răspundere cei care, prin presiunile făcute asupra soţului meu, au provocat această nenorocire“, a spus Mihaela Caba.
Rămâne de văzut dacă procurorii vor reuşi să dovedească această pistă pe care lucrează şi dacă, întreg materialul probator adunat la dosar va converge spre un caz penal de determinare sau înlesnire a sinuciderii.
Precedent judiciar
Jurisprudenţa ultimilor 14 ani înregistrează doar trei cazuri de determinare sau înlesnire a sinuciderii, la nivel naţional; în toate acestea fiind aplicate pedepse privative de libertate, cu executare. Unul din cazuri a fost înregistrat la Călăraşi. „Instanţa a reţinut că, în noaptea de 7 mai 2004, inculpatul a agresat fizic şi psihic pe soţia sa care, pentru a scăpa, s-a aruncat pe fereastra de la bucătăria apartamentului situat la etajul patru al blocului, decedând (…) Prin urmare, pentru existenţa infracţiunii de determinare sau înlesnire a sinuciderii este necesar ca moartea victimei să constituie urmarea unui act de voinţă a acesteia, chiar dacă a fost îndemnată sau determinată de către inculpat, dar având posibilitatea să decidă liber asupra actului său“, se arată într-o sentinţă a Curţii Supreme de Justiţie.
Cămătăria – incriminată penal
La articolul 247, alineatul unu, acelaşi Nou Cod Penal subliniază: „Fapta creditorului care, cu ocazia dării cu împrumut de bani sau bunuri, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a debitorului, datorată vârstei, stării de sănătate, infirmităţii ori relaţiei de dependenţă în care debitorul se află faţă de el, îl face să constituie sau să transmită, pentru sine sau pentru altul, un drept real, ori de creanţă, de valoare vădit disproporţionată faţă de această prestaţie, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani“.
Închisoare de la trei la şapte ani
Articolul 191, din Noul Cod Penal, prevede următoarele la infracţiunea de determinare sau înlesnire a sinuciderii: „Fapta de a determina sau înlesni sinuciderea unei persoane, dacă sinuciderea a avut loc, se pedepseşte cu închisoarea de la trei la şapte ani. Când s-a săvârşit faţă de un minor cu vârsta cuprinsă între 13 şi 18 ani sau faţă de o persoană cu discernământ diminuat, pedeapsa este închisoarea de la cinci la zece ani. Determinarea sau înlesnirea sinuciderii, săvârşită faţă de un minor care nu a împlinit vârsta de 13 ani sau faţă de o persoană care nu a putut să-şi dea seama de consecinţele acţiunilor sau inacţiunilor sale ori nu putea să le controleze, dacă sinuciderea a avut loc, se pedepseşte cu închisoarea de la zece la 20 de ani şi inter-zicerea exercitării unor drepturi. Dacă actele de determinare sau înlesnire au fost urmate de o încercare de sinucidere, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate“.
(M. S.)