15.7 C
Piatra Neamț
vineri, iunie 13, 2025
AcasăEvenimentS-a confirmat: Gripă aviară în Piatra-Neamţ

S-a confirmat: Gripă aviară în Piatra-Neamţ

Date:

l autorităţile interzic cetăţenilor să hrănească lebedele l se aşteaptă rezultatul altor probe prelevate la finele săptămânii trecute l dacă populaţia respectă cu stricteţe măsurile impuse, scad considerabil riscurile de îmbolnăvire

Un focar de gripă aviară (virusul H5N8) a fost confirmat de analizele de laborator, pe lacul Bâtca Doamnei şi pe râul Bistriţa, au anunţat ieri medicii Direcţiei Sanitare Ve-terinare. Aceştia au primit rezultatele analizelor probelor prelevate în zilele de 18 şi 25 ianuarie, de la lebedele găsite moarte pe luciul apelor, analize efectuate de Laboratorul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti. Rezultatele au ieşit pozitive la suspiciunea de gripă aviară. În acest context, inspectorii sanitari veterinari au activat Centrul local de combatere a bolii şi au declanşat monitorizarea unei zone de 10 kilometri în jurul focarului. Sorin Ulea, directorul Direcţiei Sanitare Ve-terinare, a declarat că riscurile contaminării po-pulaţiei cu virusul N5H8 sunt aproape de zero doar dacă cetăţenii respectă cu stricteţe toate măsurile impuse de către autorităţi. Mai mult, Sorin Ulea a adăugat că hrănirea lebedelor este exclusă, mai ales că cetăţenii se expun virusului şi există posibilitatea să se îmbolnăvească.

„Cel mai mare risc este contactul omului cu pasărea bolnavă. Un alt risc este ca influenţa aviară să se transmită de la păsările sălbatice la cele domestice, fapt care ar putea duce la pierderi economice. Totodată, gripa aviară se poate extinde şi în celelalte localităţi de pe culoarul de migraţie a păsărilor sălbatice. Şi în lacul Bicaz sunt curenţi de apă propice cantonării păsărilor sălbatice, astfel că avem o populaţie crescută de păsări, iar riscul este mare pentru cele domestice. Oamenii trebuie să facă tot posibilul să nu intre în contact cu păsările sălbatice. Gospodarii să încerce să nu ţină păsările în aer liber, iar în exploataţii să nu intre mai multe persoane. Totodată, acti-vităţile comerciale cu păsări sunt interzise în zona de supraveghere. Populaţia este rugată ca atunci când identifică un cadavru de pasăre ori păsări care au comportamentul modificat, să ne anunţe imediat pentru a le ridica şi pentru a le supune testelor, pentru a le izola, recolta probe şi pentru a pune diagnosticul corespunzător. Cu cât ştim mai repede ce diagnostic au, cu atât va fi mai bine. Dacă constată că păsările din curte au probleme de sănătate, cetăţenii trebuie să anunţe imediat medicii veterinari. În această acţiune de monito-rizare vor fi implicaţi şi administratorii fondurilor de vânătoare din zona de suprave-ghere. Ei nu vor mai organiza vânători şi vor monitoriza păsările sălbatice. Medicii ve-terinari vor verifica exploataţiile de păsări din Piatra-Neamţ, Pân-găraţi, Dumbrava-Roşie, Săvineşti, Girov, Dobreni şi Gârcina. Totodată, inspectorii sanitari veterinari vor verifica cele şase ferme aflate în zona de supraveghere. Noi le-am transmis un set de măsuri suplimentare de biosecuritate pentru ca influenţa aviară să nu se exindă şi la aceste exploataţii“, a declarat Vasile Leahu, şeful Serviciului Sănătate Animală, din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare.

Directorul Ulea a adăugat că, pentru moment, perioada de monitorizare este de 30 de zile, însă este posibil ca aceasta să fie extinsă, dacă vor fi descoperite noi cazuri de păsări contaminate cu virusului gripei aviare.

„Forma este H5N8, cu înaltă patogenitate. În zilele de 26 şi 27 ianuarie am recoltat şi alte probe, dar încă nu avem rezultatele analizelor. Judeţul nostru nu este singurul în care a fost confirmată influenţa aviară. Avem şi la Bacău un focar, la păsările domestice, şi la Iaşi – la cele sălbatice“, a mai spus Sorin Ulea.

Apa Serv: „Apa de la robinet nu este contaminată“

Apa Serv susţine că apa potabilă furnizată populaţiei nu este contaminată, chiar dacă este aceeaşi apă în care s-au scăldat lebedele. „Sursa de apă brută este captată din Lacul Bâtca Doamnei cu ajutorul sorburilor de la o adâncime de trei metri, fiind supusă în timpul procesului tehnologic  unor tratamente fizico-chimice. Fluxul tehnologic din  Staţia de  captare-tratare de la Piatra-Neamţ este suprave-gheat permanent pe fiecare etapă în parte, prin efectuarea de analize fizico-chimice şi microbiolo-gice. Parametrii obţinuţi se încadrează în limitele impuse de Legea calităţii apei. Nu s-au constatat depăşiri ale valorilor parametrilor obţinuţi atât pe flux cât şi la ieşirea din staţia de tratare“, se precizează într-un comunicat al comşaniei de apă.

 

(Natalia RÎŞTEI)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.