Acasă Social Risc de incendii la Înviere

Risc de incendii la Înviere

460
0
DISTRIBUIȚI

Dat fiind faptul că, în perioada sfintelor Sărbători de Paşte, credincioşii catolici şi ortodocşi se vor afla în lăcaşurile de cult, pentru a primi lumina Învierii Domnului, pompierii recomandă populaţiei, dar şi slujitorilor bisericilor, respectarea mai multor măsuri privind apărarea împotriva incendiilor.

În acest sens, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (IJSU) „Petrodava“ atenţionează că este bine ca accesul credincioşilor în incinta lăcaşului de cult să fie permis în limita capacităţii bisericii, iar în condiţiile unui număr foarte mare de credincioşi, se recomandă desfăşurarea slujbelor religioase în exterior. Totodată, menţinerea uşilor de acces/eva-cuare în poziţie deschisă este obligatorie pe timpul slujbelor.

„La organizarea slujbelor în bisericile din lemn, nu se va permite aglomerarea credincioşilor în interior, deoarece aceste obiective sunt de dimensiuni mici, au căile de evacuare insuficiente şi prezintă un risc foarte mare de incendiu. Trebuie evitată desfăşurărarea slujbelor în interiorul obiectivelor aflate în curs de restaurare/renovare sau în obiective în care sunt amplasate schele. Enoriaşii vor menţine o distanţă de siguranţă faţă de cei din jurul lor, pentru a evita contactul dintre lumânări şi hainele sau părul acestora. Depunerea lumânărilor se va face numai în locurile special amenajate în acest sens (de exemplu tăvi metalice umplute cu nisip), în exteriorul lăcaşelor şi la distanţa de siguranţă faţă de elemente combustibile. Trebuie avută în vedere şi efectuarea, prin grija personalului clerical, a unei verificări după terminarea slujbelor, pentru înlăturarea oricărei eventuale surse de iniţiere a unui incendiu: stingerea lumânărilor la terminarea activităţilor şi evacuarea resturilor în locuri sigure, în afara bisericii, deconectarea aparatelor electrice şi a instalaţiei de iluminat. De asemenea, parcarea autoturismelor persoanelor care participă la slujbe trebuie făcută astfel încât să nu se blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenţie în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau să împiedice accesul la hidranţii exteriori“, atenţionează IJSU. (Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.