Rezultatele simulării Evaluării Naţionale şi Bacalaureatului, făcute pu-blice ieri, sunt şi în acest an extrem de slabe per ansamblu. Mai puţin de jumătate dintre elevii de clasa a VIII-a şi de clasa a XI-a au obţinut medii peste 5,00; la clasa a XII-a, numai 42% dintre elevi au medii peste 6. Fapt extrem de deranjant pentru părinţi şi profesori, căci elevilor pare să nu le pese. Ce se mai poate întâmpla până la examenele reale, din vară, şi câte cunoştinţe mai pot acumula viitorii liceeni şi viitorii absolvenţi de liceu, rămâne de văzut.
„Normal că nu mă mulţumesc aceste rezultate, pentru că sunt convins că altul este potenţialul real al elevilor noştri. Dar în cele trei luni rămase până la examenele din vară, profesorii au timp să-i ajute pe elevi să recupereze. Noi vom fi cu ochii mai ales pe şcolile cu rezultate slabe“, a declarat inspectorul şcolar general Viorel Stan.
La a VIII-a, 923 de note sub 2 şi 24 de note de 10
La simularea Evaluării Naţionale au luat parte, aproape 4.400 de elevi. La proba de limba şi literatura română, statistica arată ceva mai bine; în sensul că „numai“ o treime dintre elevi au luat note sub 5. Pe tranşe de note, polii clasamentului arată astfel: 21 de note mai mici de 2 şi alte 309 note între 2 şi 3; 330 de note peste 9 şi 3 note de 10.
La matematică, în schimb, nici măcar patru elevi din zece nu au depăşit nota 5. Profesorii evaluatori au dat 702 note mai mici de 2 şi încă 983 de note între 2 şi 3 (altfel spus, o treime dintre elevi au note sub 3!), dar şi 196 de note peste 9, precum şi 21 de note de 10. Cu una, cu alta, procentul de promovare la această clasă este de 49,5%. Rezultate bune sau foarte bune, per ansamblu, au obţinut elevii de la colegiile naţionale „Petru Rareş“ „Calistrat Hogaş“ , de Informatică (din Piatra-Neamţ), „Roman Vodă“ Roman şi de la Şcoala „Gri-gore Ghica Vodă“ din Târgu-Neamţ. La polul opus se situează şcolile gimnaziale din Băluşeşti, Bahna şi Oniceni, precum şi Colegiul „Danubiana“ Roman.
Liceenii trebuie „să bage cărbuni“
La liceu, lucrurile nu stau deloc mai bine. Poate doar în cazul celor de clasa a XI-a, care după un aşa duş rece s-or trezi la realitate. Jumătate dintre ei au medii peste 5, cu o prestaţie mai bună la limba şi literatura română (peste două treimi cu note de trecere) şi una slabă la matematică sau istorie.
În ceea ce-i priveşte pe elevii de clasa a XII-a, situaţia este critică. Mai ales din perspectiva notelor obţinute, care sunt vai de mama lor. Pe de altă parte, dacă facem o comparaţie cu notele pe care le-au primit anul trecut la simulare sunt ceva motive de bucurie. În 2016, trei sferturi dintre ei au luat medii mai mici de 6 (pragul de la care se promovează Bacalaureatul); acum, sub linie se regăsesc 58% – creşterea ratei virtuale de promovare fiind semnificativă. Dar chiar şi aşa, dacă în martie s-ar fi dat Bacalaurea-tul pe bune, numai patru din zece candidaţi l-ar fi promovat.
Strict informativ, liceenii de clasa a XI-a au încasat 929 de note sub 2 la cele două probe, şi încă 706 note între 2 şi 3. Sunt şi 27 de note maxime (5 la limba şi literatura română şi 22 la matema-tică/istorie).
Elevii de clasa a XII-a au obţinut aproape 950 de note mai mici de 2 la cele trei probe de examen, dar şi 65 de note de 10. Liceele cu cele mai bune rezultate sunt „Petru Rareş“ , „Calistrat Hogaş“, de Informatică (din Piatra-Neamţ), Ştefan cel Mare“ şi „Vasile Conta“ (din Târgu-Neamţ), precum şi „Roman Vodă“ din Roman. În subsolul clasamentului se regăsesc liceele tehnologice „Dimitrie Leonida“ Piatra-Neamţ, cel din Oglinzi/Răuceşti şi cel din Petricani.
(Liviu ILIE)