Persoanele din judeţul nostru care au fost rănite la Revoluţie urmează să fie chemate, în perioada imediat următoare, la Poliţie, pentru a fi audiate în aşa-numitul dosar al Revoluţiei. De asemenea, procurorii militari vor proceda şi la audierea părţilor civile ori a succesorilor acestora.
Conform informaţiilor furnizate de Iulius Ioan Trapiel (preşedintele Asociaţiei Revoluţionarilor din Piatra-Neamţ), judeţul nostru figurează ca având 74 de revoluţionari, iar 12 dintre aceştia au fost răniţi în evenimentele din timpul răsturnării regimului comunist. Mai toţi s-au constituit părţi civile în dosarul Re-voluţiei. „Iniţial, în Monitorul Oficial, judeţul nostru figura cu 60 de revoluţionari, iar ulterior numărul acestora a crescut, pentru că au mai venit persoane din alte părţi. Mă refer aici al persoane născute în judeţul nostru, dar care au prins Revoluţia la Timişoara, să zicem, sau la Iaşi ori la Bucureşti“, a precizat Trapiel. Astfel, urmează să fie audiaţi următorii: Cantemir Garoafa, Ilie Boghian, Lucian Popuţoaia, Cristinel Fermeşanu, Adrian Vasile Grosu, Marcel Grosu, Gheorghe Gripcă, Marcel Cerchez, Iionel Ţăranu, Iulian Gorea (care a şi fost reţinut la Revoluţie), Ne-culai Barcan şi Giorgian Luca.
Şase morţi din judeţul nostru
La audieri vor fi chemaţi şi părinţii a şase tineri din judeţul nostru care au murit la Revoluţie. Este vorba despre familiile Mândru, Simionescu, Cuci, Nemeş, Mănăreanu şi Moşneagu.
Având în vedere obiectul cauzei penale, respectiv infracţiuni contra umanităţii săvârşite în perioada 17-31 decembrie 1989, în prezent se fac verificări pentru identificarea tuturor celor care au fost ucişi, răniţi sau au suferit vătămări fizice ori psihice, sau au fost privaţi de libertate într-un mod grav, pentru identificarea succesorilor acestora, dacă este cazul, precum şi a domiciliilor lor actuale.
„Toate persoanele vătămate, părţile civile ori succesorii acestora vor fi citate la sediile Parchetelor Militare din Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Timişoara, sau la inspectoratele judeţene de Poliţie din judeţele în care acestea îşi au domiciliul. Audierile vor fi făcute de către procurorii militari sau organele poliţiei judiciare, în baza ordonanţelor de delegare emise de Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Persoanele care vor fi citate sunt rugate să prezinte, cu ocazia audierii, actele medico-legale care atestă vătămările suferite în contextul evenimentelor din decembrie 1989, documentele care atestă calitatea de succesori ai persoanelor vătămate şi părţilor civile, precum şi orice alte documente referitoare la existenţa unor dosare penale sau civile, având ca obiect vătămările suferite şi prejudiciile cauzate în cursul evenimentelor din decembrie 1989“, se arată într-un comunicat al Ministerului Public.
Ţinând cont de numărul mare al persoanelor care vor fi chemate pentru audieri, acestea sunt rugate să se prezinte la sediul unităţilor de Parchet sau Poliţie indicate în citaţii, numai la data şi ora menţionate. Din verificările efectuate până în acest moment, la nivel naţional se estimează numărul total al persoanelor vătămate şi părţilor civile la aproximativ 6.000.
Un alt dosar penal pentru falşi „luptători cu rol determinant“
Ministerul Public mai are în lucru un dosar penal privitor la Revoluţie, în care se fac cercetări deoarece municipiul Piatra-Neamţ a fost inclus ilegal în lista localităţilor în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute până la fuga lui Nicolae Ceauşescu. Urmare a acestui fapt, mai multe persoane au primit fără drept, începând cu data de 1 ianuarie 2015, o in-demnizaţie lunară de 2.020 de lei, producând prejudicii bugetului de stat.
Faptele au ieşit la iveală în momentul în care procurorii au amplificat verificările în cauza cunoscută generic sub denumirea „Certificate de revoluţionar false“.
„Din probele administrate până în prezent a reieşit că, în calitate de membri ai Comisiei pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii 341/ 2004, constituită la nivelul Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv acelea de a verifica, admite sau respinge solicitările privind includerea şi a altor localităţi în categoria celor în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului, au emis mai multe procese-verbale, respectiv decizii, cu încălcarea prevederilor legale cu privire la condiţiile pe care o persoană trebuie să le îndeplinească pentru a primi titlul de «Luptător cu rol determinant». Totodată, cercetările au relevat că săvârşirea a trei infracţiuni de abuz în serviciu a constat în includerea în categoria localităţilor în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute până la fuga dictatorului şi a oraşelor Piatra-Neamţ, Hunedoara şi Suceava, cauzându-se prin aceasta o vătămare a drepturilor şi intereselor legitime ale României, respectiv afectarea negativă a bugetului de stat prin crearea condiţiilor necesare în vederea acordării indemnizaţiilor unor persoane care nu au avut rol determinant la victoria Revoluţiei din 1989“, a transmis Ministerul Public.
11 noi revoluţionari
În vara anului trecut, în baza avizelor date de comisia pentru punerea în aplicare a Legii 341/2004, din judeţul nostru, pe lista acestor noi revoluţionari au fost incluse următoarele 11 persoane: Gheorghe Anghelina (născut în 1967), Iulian Doftoreanu (1966), Mircia Nastasă (1953), Petru Scurtu (1941), Ion Simion (1960), Vasile Tiron (1958), Ion Ursică (1955), Neculai Berea (1944), Emilia Bontaş (1950), Dorel Ciorbea (1967) şi Vasile Dănuţ Dobrescu (1959).
Mulţi dintre aceştia erau militari la momentul acela şi au primit titlurile de „luptător cu rol determinant“ după ce au făcut o cerere în acest sens şi au transmis documentele care atestau unde se aflau şi ce făceau în decembrie ‘89. Beneficiile noilor revoluţionari nu se rezumă doar la această indemnizaţie lunară de 2.600 de lei. Conform legii, aceştia mai au dreptul la gratuitate pe mijloacele de transport, terenuri şi scutiri de impozite, precum şi la o a doua indemnizaţie, acordată ca un supliment la pensia pentru limită de vârstă. Aceasta se acordă tuturor revoluţionarilor pensionaţi, inclusiv „luptătorilor remarcaţi pentru fapte deosebite“.
Guvernul a stabilit că sunt „Luptători cu Rol Determinant“ cei care, „în perioada 14-22 decembrie 1989, au avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei, şi-au pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, au ocupat şi apărat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar“, însă numai în localităţile în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului Nicolae Ceauşescu. Din această categorie de persoane cu rol determinant fac parte şi eroii-martiri, ai căror urmaşi beneficiază de in-demnizaţii şi facilităţi. (Mihai SAVA)
Justiție să fie atunci. Drepturi în îndatoriri.
Voiam să zic: ”Drepturi și Îndatoriri.”