Impozitul impus pe terenul parcărilor de reşedinţă provoacă nemulţumiri în masă. Este a treia taxă (după impozitul pe maşină şi taxa de parcare) pe care pietrenii cu maşini proprii trebuie să o plătească începând cu acest an. În plus, trebuie să o achite şi retroactiv pentru ultimii trei ani (perioadă în care exista cadru legal dar nu s-a aplicat în Piatra-Neamţ) cu tot cu penalităţile de rigoare.
Sunt peste 15.000 de pietreni care şi-au închiriat parcări de la Parking şi când au aflat că trebuie să mai plătească o dare la Direcţia de Taxe şi Impozite au luat foc. Li se pare şi ilegală şi imorală şi caută metode de a se uni şi de a acţiona împotriva ei.
Cetăţenii obligaţi să repare incompetenţa funcţionarilor
Unii au fost înştiinţaţi prin decizii de impunere şi somaţii. Mulţi au înjurat în barbă şi au plătit dar alţii au stat şi au analizat situaţia şi au ajuns la concluzia că nu mai este cazul să se lase călcaţi în picioare. Aşa că au început să conteste respectivele decizii. Principala ţintă o reprezintă faptul că această taxă este percepută retroactiv. „Solicit reanalizarea deciziei întocmite şi comunicate prin corespondenţă, deoarece orice reglementare legală în sensul solicitării dumneavoastră (a se înţelege conducerea DTI Piatra-Neamţ) îşi poate produce efectele numai de la data de 25.02.2015, în niciun caz obligaţiile de plată accesorii nu sunt imputate contribuabilului. Orice control ar fi avut unitatea dumneavoastră pentru sumele nereţinute din neaplicarea la timp a prevederilor Codului Fiscal, la care faceţi referire, nu ne priveşte pe noi contribuabilii corecţi, care ne-am achitat toate taxele şi impozitele la timp, conform legislaţiei aplicabile, toate debitele de care mă/ne informaţi, prin decizia de impunere pe 2015, nu trebuie achitate de contribuabili. Căutaţi soluţii la Parking şi la Taxe pe impozitul pe teren – unde totul a fost achitat corect. Aşa cum am achitat impozitul pentru adresa locului de parcare, unde este prinsă şi o cotă co-respunzătoare de teren, consider netemeinică decizia de impunere retroactivă, emisă de dumneavoastră pentru diferenţe din 2013-2014.
E ciudat că şi din dorinţa dumneavoastră de a strânge bani din orice, pentru cei 25 de lei pe care abuziv îi solicitaţi, aţi cheltuit, tot din bani publici pentru corespondenţa erorii dumneavoastră, 17 lei (atât e corespondenţa la mine la firmă şi probabil cam tot atât şi la dumneavoastră). Dacă veţi introduce acest impozit pentru locul de parcare o puteţi face numai după data informării, respectiv 25.02.2015, cu informarea prealabilă a contribuabililor în mass-media, despre această nouă impunere. Toţi care am primit ne documentăm, facem drumuri din timpul nostru la Parking şi dumneavoastră faceţi corespondenţă, tot pe banul public şi ne mai mirăm de ce nu merge nimic în ţara asta!?“, spune o pietreancă în contestaţia adresată Direcţiei de Taxe şi Impozite Piatra-Neamţ.
Şocaţi de noua taxă, de care sunt înştiinţaţi prin poştă sub denumirea de decizie de impunere fiscală, sunt şi alţi pietreni, care au tot încercat să afle ce vrea Direcţia de Taxe şi Impozite de la ei. N-au înţeles, însă, nimic din explicaţiile prezentate de funcţionarii plătiţi din banii oamenilor. Aşa că au decis să se adreseze Judecătoriei.
Legea e în defavoarea cetăţeanului
Codul Fiscal (Legea 571/2003) modificat, la articolul 256, aliniatul 3 stipulează: „Pentru terenurile proprietate publică sau privată a statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale, concesio-nate, închiriate, date în administrare ori în folosinţă, se stabileşte taxa pe teren care reprezintă sarcina fiscală a concesionarilor, locatarilor, titularilor dreptului de admi-nistrare sau de folosinţă, după caz, în condiţii similare impozitului pe teren“.
În forma iniţială, în baza acestui articol, taxa cădea însă în sarcina proprietarului şi nu a cetăţeanului care avea în folosinţă un teren din proprietate publică sau privată a statului. Modificarea a dus la o nouă taxă locală, care a devenit oficială şi la noi din acest an. Autorităţile locale spun că li s-a atras atenţia de către Curtea de Conturi, că nu au aplicat în ultimii cinci ani această taxă, şi că sunt obligaţi să o facă de-acum înainte. Noul impozit a fost adoptat în Consiliul Local Piatra-Neamţ, la sfârşitul anului trecut.
Cumva, Primăria Piatra-Neamţ a mai înlăturat disconfortul creat cu această taxă şi a scăzut, de comun acord cu societatea Parking, preţul chiriei pe parcarea de reşedinţă, cu opt lei. Ieftinirea a fost pusă în aplicare din 1 ianuarie 2015 şi înseamnă că fiecare persoană fizică achită acum 142 de lei anual (faţă de 150 de lei cât a fost iniţial) pentru un loc de parcare în faţa blocului, în timp ce persoanele juridice vor trebui să achite 342 de lei anual (350 lei). În Piatra-Neamţ sunt 16.265 de locuri de parcare de reşedinţă.
(Ioana CALIŢCHO)
Am facut și eu sesizare la DTI Piatra Neamț solicitând explicații cu privire la penalitățile și am primit un răspuns oficial de tot râsul, respectiv pe o pagină mi-au scris textele de lege. Deși i-am întrebat ce vină am eu care am plătit taxele în primele 3 luni din fiecare an când nu mi s-au stabilit sarcini fiscale pentru acests teren de sunt acum penalizat pentru neplata, dar onor funcționarii publici nu știu să dea un astfel de răspuns. Este drept că suma nu este mare 10 lei pentru 2014 și 2013 și 3 lei penalități, dar 13 lei de la amine, 13 de la altul și uite așa se strâng bani pentru chieltuieli aiurea. De dat în judecată pentru suma asta este mai mare chieltuiala.
Daca am platit Parking-ului inchirierea parcari, Parking sa plateasca impozitul – adica Parking trage linii pe asfaltul ceausist si mai are numai “obigatia” sa incaseze de la fraieri si sa sustina campaniile electorale. Asta-i administratie ori Costa Nostra importata din Sicilia?
Ce ar fi daca renunta toata lumea la locurile de parcare,sa vedem de unde ar mai face rost de bani Parkingul.niste hoti care nu stiu de unde sa mai ceara bani.cred ca am sa renunt la locul de parcare si sper ca si altii sa imi urmeze exemplul.
Nu poti renunta ca esti obligat sa platesti din moment ce ocupi un loc de parcare. HCL 13 / 2014: esti amendat daca ocupi un loc de parcare inchiriat sau nu. Interesant …
Corect ar fi sa se renunte la inchirierea locului de parcare, insa daca tot am concesionat si platit impozitul pe concesiune, dupa lege, avem dreptul sa cumparam concesiunea (oricum 4 mp costa mai putin decat taxa pe trei ani la Parking). Alta soluti ar fi initirea unei actiuni in instanta impotriva firmei si primariei – adica toti fraierii, cotizanti la bunastarea smecherilor, sa se uneasca intr-o asociatie si sa se constituie parte.Asa chiar nu se mai poate, jaful administratie pietrene nu mai are limita. De asemenea nu se vede nici o reactie din partea “ilustrilor” consilieri, cei care electoral aveau gura plina de promisiuni, iar activitatea se rezuma doar la propriile afaceri cu banu public.
Am plătit deja acest impozit nou, retroactiv si cu penalități chiar dacă eu nu am mai reînnoit contractul. Atenție, mergeți la Parking si cereți țidulă ca nu le mai sunteți clienți (cei care ați renunțat la faimoasele servicii) căci altfel tot veți plăti, chiar dacă între timp va mai pune careva vre-o caracatița.