Acasă Eveniment Reţeta unei ţepe cu tichete cadou false

Reţeta unei ţepe cu tichete cadou false

1449
0
DISTRIBUIȚI

Elena S., o femeie în vârstă de 23 de ani, din judeţul nostru, şi iubitul ei (Marcel Proca, de 26 de ani) sunt artizanii unei înşelătorii cu tichete cadou contrafăcute, prin care au produs o pagubă de aproximativ 15.000 de lei mai multor magazine de electronice. Faptele s-au petrecut în urmă cu un an, iar pentru cele săvârşite (înşelăciune şi uz de fals), Proca a primit iniţial şase ani de închisoare, cu executare, iar la recurs a obţinut doar trei ani, cu suspendare. Sentinţa a fost dată de Judecătoria Iaşi, pentru că majoritatea faptelor au avut loc în acest judeţ, iar în motivarea sentinţei, de curând, magistraţii au explicat, în detaliu, cum s-au petrecut faptele. În esenţă, Proca cumpărat câteva sute de tichete cadou false, cu 1.500 de euro, de la o persoană neidentificată până în prezent, după care, împreună cu iubita lui din Piatra-Neamţ, s-a apucat să achiziţioneze produse electronice de mare valoare, pe care apoi le revindea sub preţul pieţei.

Păcăleală la Germanos, Altex, Kaufland şi Carrefour

Afacerea a început, conform judecătorilor, în octombrie 2013. Atunci, Proca s-a dus la un magazin Germanos, de unde a cumpărat un telefon mobil marca „Apple IPhone 5“ 16 GB White şi o tabletă „Samsung Note 10“, bunuri în valoare de 5.540 lei pe care le-a achitat cu 277 de tichete cadou emise de o firmă; tichete cu valoarea nominală de 20 de lei fiecare, care erau false. În aceeaşi zi, după-amiază, inculpatul s-a prezentat la magazinul SC Altex România SRL, unde i-a prezentat vânzătoarei mai multe tichete cadou şi şi-a exprimat intenţia de a cumpăra un laptop şi o tabletă. Din cauza numărului mare de tichete prezentate, vânzătoarea a cerut sprijinul directorului adjunct al punctului de lucru.

„La solicitarea acestuia, inculpatul a lăsat un tichet din cele aproximativ 200 pe care le avea asupra sa, pentru a verifica autenticitatea acestora. Martorul a constatat că tichetul respectiv nu prezenta elementele de siguranţă, precum: scrisul din partea stângă sus «tichet cadou» nu se simţea ieşit în relief la atingere, iar cele două pătrate din partea dreaptă, de culoare roz, nu se albesc la temperatură ca în cazul celor autentice. Ulterior, inculpatul nu a mai revenit la acest magazin pentru a afla rezultatul verificării“, se arată în motivarea sentinţei de condamnare. Totuşi, Proca nu s-a potolit şi şi-a mai încercat norocul şi la alte magazine.

„În aceeaşi zi, inculpatul s-a deplasat la SC Carrefour Romania SA şi a achiziţionat produse alimentare şi de uz casnic în va-loare de 648,55 lei pe care le-a achitat cu un număr de 32 tichete cadou. Din analiza ima-ginilor surprinse de camerele de supraveghere, se observă că inculpatul a prezentat un tichet unei casiere pentru a fi verificat, a intrat apoi în magazin şi a făcut cumpărături pe care le-a achitat la casa nr. 23. Ulterior, în urma verificărilor efectuate de către angajaţii magazinului s-a constatat că tichetele prezentate de către inculpat erau false, toate aveau aceeaşi serie“, precizează judecătorii. Apoi, pe 14 octombrie 2013, Proca s-a prezentat la ma-gazinul SC Kaufland SCS, de unde a cumpărat mai multe pachete cu cafea „Jacobs“, pe care le-a achitat cu 25 de tichete false. Pe urmă, s-a dus la SC Carrefour România SA şi a luat produse alimentare în valoare de 1.035,82 lei, folosind aceeaşi metodă, iar de la standul cu produse electronice a achiziţionat un televizor LED marca „Sony“ pe care l-a achitat cu 99 de tichete. Tot în aceeaşi zi, individul a cumpărat de la Kaufland cafea de 700 de lei şi o pereche de pantofi. Apoi a plecat la un magazin al firmei Germanos, de unde a cumpărat un telefon „IPhone 5“ şi un pachet prepaid „Samsung E1200“, ambele în valoare de 3.158 de lei.

Prinşi la teatru

În ziua de 16 octombrie, Proca şi iubita lui au plecat din Piatra-Neamţ, la Iaşi, cu o maşină, iar după-amiază, au intrat la Kaufland şi au luat cafea de 1.360 de lei, cu 68 de tichete contrafăcute. La urmărirea penală, pietreanca a declarat că iubitul ei i-a propus să vândă produse electronice şi electrocasnice la preţ redus, pro-punere pe care a acceptat-o, chipurile „fără a cunoaşte provenienţa acestora şi nici faptul că tichetele cadou cu care erau achitate erau false“. Femeia şi concubinul acesteia au fost şi la Germanos, unde au vrut să facă alte cumpărături, însă acolo li s-a înfundat. Directorul magazinului, care aflase că mai fuseseră date astfel de ţepe, a anunţat Poliţia şi a amânat efectuarea tranzacţiei, astfel ca oamenii legii să-i poată prinde pe făptaşi. Cuplul a fost capturat în faţa Teatrului Naţional din Iaşi, iar asupra femeii au fost găsite 30 de tichete false şi două cărţi de identitate emise de către autorităţile române şi moldoveneşti, iar în torpedoul maşinii cu care aceştia veniseră de la Piatra-Neamţ s-au descoperit alte 442 de tichete cadou cu serii şi numere asemănătoare.

„Aşa cum rezultă din concluziile raportului de constatare tehnico-ştiinţifică, «cele 1.112 tichete cadou, cu serii diferite, în valoare de 10 şi 20 de lei fiecare, valabile până la data de 31.12.2013, sunt contrafăcute. Modalitatea de contrafacere constă, probabil, în scanarea unui document autentic, urmată de prelucrarea elementelor de conţinut şi imprimarea ulterioară pe suportul în cauză a formei finale cu elementele prelucrate, cu ajutorul unei imprimante cu laser, asistată de tehnică de calcul“, este precizat în sentinţa Judecătoriei Iaşi. Ma-gistraţii au mai stabilit că Proca nu avea antecedente penale, este absolvent de studii superioare, are un copil în întreţinere, iar la data comiterii faptelor, era administratorul unei societăţi din Republica Moldova. Pe parcursul procesului penal, deşi a recunoscut că a efectuat cumpărături de la şapte – opt magazine, acesta a susţinut că nu a cunoscut că tichetele erau false, încercând în acest fel să evite tragerea sa la răspundere penală. „Instanţa a mai reţinut şi faptul că inculpatul a pregătit din timp comiterea infracţiunilor, a procurat tichete cadou destul de bine falsificate astfel încât, fără o cercetare amănunţită din partea unei persoane avizate, să nu poată fi depistate şi a acţionat în magazine care comercia-lizează produse cu valoare ridicată, într-o perioadă în care este cunoscut că oraşul Iaşi este vi-zitat de un număr mare de persoane“, se explică în motivarea sentinţei de condamnare.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.