Acasă Social Resfinţirea Bisericii „Buna Vestire“

Resfinţirea Bisericii „Buna Vestire“

531
0
DISTRIBUIȚI

Monumentul istoric Biserica „Buna Vestire“ din Piatra-Neamţ se pregăteşte să îmbrace haine de sărbătoare, pe 22 iunie fiind programtă resfinţirea acestui lăcaş de cult. Slujba de sfinţire va fi oficiată de doi ierarhi, de Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovieni şi de Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană vor fi date de Grupul „Evanghelismos“, condus de diac. Ciprian Ceai.

Potrivit istoricului bisericii, acest lăcaş a fost construit pe locul altuia mai vechi din lemn, de către spătarul Iordachi Darie. Din punct de vedere arhitectural, monumentul este specific secolului al XVIII-lea şi se încadrează în categoria bisericilor cu plan triconic, având absidele laterale bine conturate. Iniţial, interiorul era construit dintr-o singura „rotonda“, boltită cu o calotă sferica.

„Fiind destinată membrilor familiei boiereşti, nu era nevoie de un spaţiu prea mare. Ulterior, originalului i se fac modificări. Astfel, în anul 1829, postelnicul Iordachi Darie, fiul spătarului menţionat, reface lăcaşul de închinăciune cu hramul „Buna Vestire“. Sfântul lacaş a suferit modificări în anul 1914, când s-a adăugat un pridvor, şi în anul 1954, când s-a despărţit printr-un mare arc naosul de pronaos. O lucrare de amploare a fost realizata între anii 1989-1990, când, sub clopotniţă, s-a făcut un alt mare arc despărţitor, s-a mărit interiorul bisericii şi s-a adăugat un nou pridvor cu cafas deasupra sa“, potrivit sursei citate.

Biserica a fost resfinţăta în luna mai a anului 1996, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Complexul bisericesc al Parohiei „Buna Vestire“ din cartierul Dărmăneşti este format din biserică, biroul parohial, casă de prăznuire, birou parohial, bibliotecă, turn clopotniţă, agheasmatar etc. În anul 2013, au început lucrările de consolidare şi restaurare a bisericii. Lucrările au presupus subzidire, încălzire în pardoseală, întărirea zidurilor, schimbarea acoperişului. Din 2019, au fost făcute demersuri pentru restaurarea casei sociale.

(M.T.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.