21.7 C
Piatra Neamț
duminică, iunie 22, 2025
AcasăSocialRăzboiul dintre sindicat şi Casa de Pensii ajunge la faza plângerilor penale

Războiul dintre sindicat şi Casa de Pensii ajunge la faza plângerilor penale

Date:

l  „Pe 24 martie avem întâlnire cu ministrul Muncii, pentru a demonstra, cu documente, abuzurile de la Casa Judeţeană de Pensii“, a declarat Gheorghe Ciobanu, liderul sindicatului de la ArcelorMittal Roman

Conflictul ivit după 2011 între Sindicatul „Petrotub“, care reprezintă interesele salariaţilor firmei ArcelorMittal Roman, şi Casa Judeţeană de Pensii este departe de a se stinge. Şi asta în ciuda nenumăratelor runde de negociere purtate pentru valorificarea grupelor speciale de muncă la calculul stagiilor de cotizare ale foştilor ţevari. Nici acum, Casa de Pensii nu recunoaşte documentaţiile întocmite de reprezentanţii firmei romaşcane, prin care anumite locuri de muncă sunt încadrate în categoria celor cu condiţii speciale. Drept urmare, procesele curg, iar, mai nou, liderul Sindicatului „Petrotub“ – Gheorghe Ciobanu ameninţă salariaţii Casei de Pensii cu plângeri penale pentru abuz în serviciu.

„Sindicatul se va îndrepta penal împotriva angajaţilor Casei Judeţene de Pensii care au ca atribuţie să ceară de la angajatori detalii pentru fiecare persoană în parte. La noi, toate adeverinţele se dau cu respectarea legii. Cu toate astea, din 2013 şi până astăzi, am avut o grămadă de cazuri de nerecunoaştere a grupelor speciale de muncă. Am cerut la Ministerul Muncii să facă un control la Casa Judeţeană de Pensii pentru a se constata abuzurile. Pe 20 februarie, am fost la Ministerul Muncii şi am discutat şi acolo această problemă. Pe 24 martie avem o nouă întâlnire cu ministrul, pentru a demonstra, cu documente, abuzurile de la Casa Judeţeană de Pensii“, a declarat liderul sindicatului de la ArcelorMittal Roman.

Procese câştigate pe bandă rulantă de ţevari

Pentru fiecare membru de sindicat pe care-l consideră nedreptăţit la calculul vechimii în muncă, Sindicatul „Petrotub“ a dat în judecată Casa de Pensii. Şi, în majoritatea cazurilor, a avut câştig de cauză. Potrivit lui              Gheorghe Ciobanu, numai în acest început de an sunt şase procese câştigate la Curtea de Apel Bacău, care a emis hotărâri definitive ce obligă Casa Judeţeană de Pensii să emită decizii de pensionare luând în calcul condiţiile speciale de muncă.

„Ei nu înţeleg că nu s-au încadrat meseriile în condiţii speciale de muncă, ci locurile de muncă. În 2005, am muncit nouă luni ca să reuşim să încadrăm 2.717 locuri de muncă la condiţii speciale. Ne judecăm cu cei de la Casa de Pensii, pentru că, pentru unele meserii de la fabrica de ţevi Roman nu sunt recunoscute grupele speciale de muncă. Există şi nişte hotărâri ale Curţii Constituţionale care ne dau dreptate“, a mai spus Gheorghe Ciobanu.

Casa de Pensii arată cu degetul către angajator

În tot acest conflict, Casa Judeţeană de Pensii consi-deră că respectă legea şi indică drept principal vinovat angajatorul.

„Asiguraţii care îşi desfăşoară activitatea pe durata programului normal de lucru dintr-o lună numai în activităţi din locurile de muncă specificate în avizul nr. 123/13.09.2005 (emis pentru ArcelorMittal Roman – n.r.) beneficiază de stagii de cotizare în condiţii speciale. Potrivit legii, pentru perioadele de după 31 martie 2001, stagiul de cotizare realizat în condiţii speciale, deosebite sau normale de muncă se determină pe baza informaţiilor înregistrate în declaraţiile nominale de asigurare, iniţiale sau rectificative, după caz. Răspunderea pentru datele înscrise în declaraţiile nominale de asigurare, iniţiale sau rectificative, potrivit legii, revine angajatorului, motiv pentru care aceste perioade se valorifică de către casele teritoriale de pensii aşa cum au fost declarate de către angajator. (…) Dovedirea perioadelor de activitate desfăşurate în locurile de muncă încadrate în grupa I de muncă până la data de 1 aprilie 2001, se face pe baza înscrisurilor din carnetul de muncă.

Potrivit art.158 alin.(2) din Legea nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, adeverinţele care atestă încadrarea persoanelor  în fostele grupe I şi/sau II de muncă sunt valorificate numai în situaţia în care au fost emise conform legii, pe baza documentelor verificabile întocmite anterior datei de 1 aprilie 2001.

În baza acestei dispoziţii legale, casa teritorială de pensii are dreptul de a verifica dacă există documente din care să rezulte că activitatea salariatului a fost încadrată în grupa de muncă menţionată în adeverinţă şi nu poate fi obligată să valorifice orice adeverinţă eliberată de către angajator“, se arată în răspunsul remis redacţiei noastre de reprezentanţii Casei de Pensii.

Mai departe, cei de la Casa de Pensii precizează că la Mittal Steel Roman au fost avizate şi încadrate în condiţii speciale locurile de muncă din cadrul câtorva secţii (laminor 20“, 16“, 6“/2; Atelierul refulare; Atelierul turnătorie şi forjă; Secţia transporturi – remiza de locomotive).

„În consecinţă se justifică încadrarea în condiţii speciale de muncă doar pentru personalul din cadrul SC Mittal  Steel Roman SA care a desfăşurat una din acti-vităţile în unul din locurile de muncă menţionate în avizul susmenţionat, pe durata programului normal de lucru dintr-o lună. Referitor la anumite categorii profesionale, în vederea clarificării unor aspecte asupra căror au existat suspiciuni, casa de pensii a solicitat dovedirea, cu documente întocmite anterior datei de 1 aprilie 2001, a perioadelor de activitate desfăşurate în locuri de muncă avizate în condiţii special, specificate în Avizul 123/2005 pentru încadrarea locurilor de muncă în condiţii speciale.

În urma discuţiilor purtate cu angajatorul în perioada 2014 – 2015 s-a ajuns la concluzia că este  necesar ca la nivelul societăţii să fie reanalizat modul în care au fost aplicate prevederile Legii 226/2006, respectiv încadrarea în condiţii speciale a activităţii persoanelor care au desfăşurat una din activităţile în unul din locurile de muncă menţionate în Avizul 123/2005. De asemeni, angajatorul a fost de acord să revizuiască modul în care au fost făcute încadrările în condiţii speciale, să anuleze înscrisurile care nu exprimau realitatea şi să efectueze rectificările necesare în declaraţiile nominale depuse la casa de pensii. Deşi unele aspecte au fost soluţionate ca urmare a corespondenţei purtate de Casa Judeţeană de Pensii Neamţ cu angajatorul (corespondenţă ce poate fi confirmată de Serviciul Resurse Umane din cadrul Arcelor Mittal Roman) sunt în continuare situaţii care nu au fost sunt soluţionate de angajator“, mai spun reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii. (L. I.)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.