Acasă Eveniment Protestul pentru autostrăzi a paralizat circulaţia în Piatra-Neamţ

Protestul pentru autostrăzi a paralizat circulaţia în Piatra-Neamţ

3841
3
DISTRIBUIȚI

Vineri după-amiază (15 martie), fix la ora 15, circulaţia rutieră în centrul municipiului Piatra-Neamţ a fost blocată complet, vreme de 15 minute, în urma protestului iniţiat, la nivel naţional, pentru construcţia de autostrăzi. Astfel, în zona Teatrului Tineretului, maşinile aflate în trafic s-au oprit, iar şoferii au început să claxoneze strident, pe toată durata manifestării. Drept urmare, în întregul patrulater (bulevardele Republicii, Decebal şi Mihai Eminescu) nu s-a mai putut circula cu maşina.

În faţa Teatrului Tineretului erau adunaţi aproximativ 100 de oameni, mulţi dintre aceştia afâşând pancarte cu mesajele „Vrem autostrăzi“, „Moldova şi Ardealul“ sau „Şîeu“.

În trafic au fost „prinse“ şi două echipaje ale Poliţiei, unul de la Ordine Publică şi altul de la Rutieră. Agenţii din prima maşină au oprit, pentru că oricum nu puteau înainta din cauza blocajului şi s-au dat jos din autospecială, în aplauzele celor prezenţi. Şi o dubă a Inspectoratului Judeţean de Jandarmi a rămas „captivă“ în tra-fic pe bulevardul Republicii.

Echipajul Poliţiei Rutiere a transmis la început, prin portavoce, un mesaj către protestatarii pietoni, să elibereze carosabilul, pentru a nu fi cumva accidentaţi. Oamenii au continuat însă să rămână în stradă, strigându-şi nemulţumirea vizavi de reţeaua proastă de drumuri. După câteva minute, un poliţist rutier a ieşit din maşină şi a încercat să dialogheze cu câţiva bărbaţi. Oamenii l-au „luat repede“ şi l-au întrebat de ce a venit, cine i-a trimis? Omul legii a spus la început că nu l-a trimis nimeni, era „întâmplător“  în misiune pe acest traseu, însă protestatarii nu l-au crezut aşa că, la presiunile lor, a recunoscut că l-a trimis „şeful“.

Protestul a fost unul paşnic, în sensul că nu au fost huiduieli sau altercaţii. Dar, din cauza blocajului rutier, circulaţia a fost efectiv oprită, un sfert de oră, pe marile artere. Din unele maşini aflate în convoi se auzea „Imnul autos-trăzilor“, iar întregul oraş vuia de claxoanele şoferilor. La manifestare au fost şi câţiva biciclişti, ba chiar şi nişte copii cu trotinetele, femei cu cărucioare, bătrâni, tineri, oameni de toate categoriile sociale.

Şi comercianţii au fost solidari

Nu doar şoferii au participat la protestul de vineri, ci şi angajaţii unor magazine, firme, restaurante sau companii. Cu titlu de exemplu, la magazinul non-stop de la „Ovidius“, vizavi de Petrodava, era pus un afiş prin care clienţii erau anunţaţi că între orele 15 şi 15.15 va fi închis. De altfel, aşa s-a şi întâmplat.

La fel a fost şi la o co-vrigărie din zonă sau la restaurantul „Spartan“ de la Shopping City, care aparţine lanţului de restaurante al afaceristului sucevean Ştefan Mandachi, cel care a şi lansat ideea protestului. Activitatea a fost oprită, un sfert de oră, şi la mai multe magazine din centrul oraşului, frizerii, saloane de coafură şi baruri, unde angajaţii au închis şi au ieşit afară.

Şi pe strada Petru Rareş, angajaţii unei frizerii au făcut un cordon uman de-a curmezişul străzii, blocând de asemenea circulaţia vehiculelor. Protestul rutier s-a încheiat la 15.15, când maşinile s-au pus din nou în mişcare, pe acelaşi fond al claxoanelor continue.

(Mihai SAVA)

3 COMENTARII

  1. Statistici oficiale:

    România are cea mai scurtă reţea de autostrăzi din Uniunea Europeană, putin peste 800 km în întreaga ţară.

    România este pe primul loc în UE privind decesele rutiere. Doar în 2017, peste 1.900 de persoane au fost ucise pe străzile rurale.

    Oare Ionel Arsene o fi bine? Doarme linistit noaptea?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.