Reclamaţiile părinţilor nemţeni cu privire la calitatea produselor pe care le primesc copiii lor la şcolile unde învaţă, în cadrul programului guvernamental „Corn şi lapte“, se înmulţesc pe zi ce trece în judeţul nostru. După cazul biscuiţilor „de carton“ de la o şcoală din comuna Bodeşti, noi situaţii revoltătoare au apărut în judeţ: micuţii primesc cornuri mucegăite şi mere stafidite. Unul dintre cazuri a fost semnalat pe 27 noiembrie, la Săbăoani. Văzând că autorităţile nu dau niciun semn că ar fi de-ranjate de toate aceste probleme, deputatul Iulian Bulai a sesizat Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului pentru a verifica firma care a câştigat lotul aferent acestei localităţi şi calitatea produselor pe care această societate le distribuie în şcoli. Potrivit unui comunicat de presă remis de parlamentar, „CJPC Neamţ şi-a declinat competenţa către Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, care a efectuat un control la firma SC Panamarom SRL din Târgu-Neamţ, ale cărei produse au ajuns în Săbăoani, pe data de 6 decembrie. Conform răspunsului DSP, societatea care produce şi distribuie cornul şi celelalte produse de patiserie care ajung în unele unităţi şcolare nemţene respecta regulile igienico – sanitare, angajaţii aveau echipament corespunzător, dar aveau expirate diplomele de absolvire ale cursurilor «Noţiuni fundamentale de igienă», motiv pentru care a fost amendată persoana responsabilă din firmă“, informează deputatul Bulai.
Potrivit aceluiaşi comunicat, DSP Neamţ afirmă că, „Referitor la calitatea produsului corn, conform reglementărilor HG 640/2017, compozitia acestuia trebuie sa conţină: făină integrală fără adaos de zahăr sau îndulcitori şi alţi aditivi alimentari, compoziţie care trebuie respectată şi pentru celelalte produse din cadrul Programului Guvernamental respectiv: batoane, covrigi simpli, biscuiţi uscaţi, toate având termenul de valabilitate de 48 de ore“.
„Din răspunsul DSP, înţelegem că societatea respectivă nu are probleme şi distribuie către şcoli produse calitative şi conforme cu caietul de sarcini. Totuşi, din sesizările părinţilor, susţinute de fotografii relevante, constatăm că la elevii nemţeni, în foarte multe cazuri, ajung produse necomestibile, pe care aceştia le duc acasă sau le aruncă. Atunci, avem o problemă pe traseu. Ce se întâmplă? Cine este vinovat pentru starea produsului finit care ajunge la copii? Nu ne putem juca deloc cu sănătatea copiilor noştri. Pentru unii dintre ei, această hrană este singura masă pe zi. Personal, nu m-a convins răspunsul DSP, motiv pentru care voi interpela Guvernul României pentru ca, pornind de la situaţia din Neamţ, să fie verificat modul în care funcţionează întreg Programul «Corn şi lapte», scopul final fiind acela de a oferi doar produse calitative elevilor români. Îi îndemn pe toţi cei care constată nereguli să ne anunţe sau să sesizeze DSP“, a mai precizat deputatul Iulian Bulai.
Până în acest moment, USR Neamţ a constatat neconformităţi privind calitatea produselor din cadrul programului „Corn şi lapte“ în şcoli din 10 localităţi nemţene, conform detaliilor primite de la cetăţeni, respectiv: Roman, Săbăoani, Gherăeşti, Bodeşti, Bârgăuani, Pildeşti (Cordun), Borca, Gârcina, Adjudeni (Tămăşeni) şi Horia.
Reprezentanţii organizaţiei spun că vor continua să monitorizeze unităţile şcolare în care ajung produse necalitative prin Programul „Corn şi lapte“ şi vor sesiza autorităţile competente. „În cazul în care există părinţi care cunosc astfel de cazuri, pot trimite detalii şi imagini sugestive pe adresa de e-mail neamt.judet@usr.ro, pe pagina de Facebook a USR Neamţ sau la numărul de telefon 0771 185224“, mai transmite USR. (R.C.)