Comisarii pentru protecţia consumatorilor vor da startul verificărilor produselor specifice Paştelui, în perioada premergătoare sărbătorilor.
Autorităţile vor controla peştele şi preparatele din peşte, carnea preambalată, în special cea de miel, cozona-cul, produsele de patiserie, ciocolata şi produsele de cacao, ouăle, vopseaua de ouă, vinul. Şi asta pentru că în aceste trei săptămâni care au mai rămas până la Paşte, comercianţii vor umple tarabele cu produse alimentare de tot felul care pot pune în pericol sănătatea cetăţenilor dacă nu sunt respectate prevederile legale în domeniul protecţiei consumatorilor. Şi dacă vânzătorii nu sunt interesaţi decât de propriile lor buzunare, consumatorilor trebuie le pese de sănătatea lor, dar şi de sumele destul de generoase pe care le cheltuie cu mâncarea de sărbătorile pascale.
Tocmai de aceea, comi-sarii oferă cetăţenilor câteva recomandări pentru a evita ceea ce le poate fi dăunător sănătăţii, mai ales că tempe-raturile sunt destul de ridicate, iar produsele expuse aiurea pot cauza mari pro-bleme.
Nu cumpăraţi carne despre care nu ştiţi când expiră!
La cumpărarea produselor din carne nemţenii trebuie să acorde o atenţie deosebită aspectului produsului atât exterior cât şi în secţiune, dacă este posibil. Ei nu trebuie să achiziţioneze produse a căror suprafaţă este mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, consistenţă nespecifică sortimentului, cu grăsime acumulată sub membrană, aspect de vechi. Consumatorilor li se recomandă să urmărească modul de etichetare a produselor din carne, să nu cumpere produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea datei durabilităţii minimale/datei limita de consum şi a ingredientelor alergene. Ei trebuie să refuze produsele din carne pentru care au îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare. De asemenea, sunt sfătuiţi să refuze şi produsele din carne pe care nu este înscrisă data durabilităţii minimale/data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită. La cumpărarea produselor alimentare şi implicit a produselor din carne, cetăţenii trebuie să solicitate şi să păstreze bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care doresc să reclame calitatea ori siguranţa unui produs. Nu trebuie să cumpere produse din carne din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu poate elibera bon de casă cu care consumatorii să justifice tranzacţia comercială şi astfel riscă să achiziţioneze un produs neconform sau chiar nesigur care poate să le afecteze sănătatea.
Atenţie la aspectul peştelui!
La cumpărarea peştelui proaspăt, cetăţenii sunt sfătuiţi să verifice dacă produsul prezintă modificări precum: solzi care se desprind uşor, corp acoperit cu mucus urât mirositor, branhii de culoare cenuşie sau brună. În aceste cazuri, peştele este sigur alterat şi poate prezenta un pericol pentru sănătatea celor care îl consumă. Peştele proaspăt trebuie păstrat şi expus la comercializare în vase cu gheaţă, fiind parţial acoperit de gheaţă.
Consumatorii sunt sfătuiţi să evite cumpărarea ouălor a căror coajă este crapată, murdară sau spartă. La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul. Cetăţenilor li se recomandă să verifice data durabilităţii minimale care este înscrisă pe ambalaj în cazul ouălor ambalate sau pe un afiş împreună cu alte informaţii precum categoria de calitate, categoria de greutate, o menţiune a metodei de creştere. La cumpărarea vopselei de ouă, consumatorii trebuie să aibă în vedere încadrarea produsului în data durabilităţii minimale şi achiziţionarea acestuia numai din locuri auto-rizate. La vopsirea ouălor, gospodinele nu trebuie să utilizeze vopsea pentru alte destinaţii, precum cea tipografică sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele poate prezenta pericol pentru sănătate. În ceea ce priveşte produsele de patiserie, spaţiile de comercializare trebuie să fie în permanenţă curate şi bine întreţinute şi, de asemenea, trebuie avut în vedere că produsele neambalate trebuie comercializate în termen de 24 ore de la data fabricaţiei (acestea fiind scutite de indicarea datei durabilităţii minimale).
Vinul cu depuneri nu trebuie băut!
Comisarii sfătuiesc oamenii ca atunci când cumpără vin să nu se lase ademeniţi de vânzătorii din pieţe sau din alte locuri neautorizate care vând produsele în recipiente PET refolosite, care oferă degustarea produselor prin intermediul do-purilor recipientelor pentru a dovedi „calitatea naturală“ a vinului. Vinul care prezintă depuneri este impropriu consumului uman.
Totodată, consumatorii sunt sfătuiţi ca la cumpărarea oricărui produs să citească etichetele sau ambalajele. Elementele obligatorii de etichetare trebuie să fie redactate în limba română fără a exclude prezentarea acestora şi în alte limbi. Informaţiile de pe etichetă trebuie prezentate lizibil, aşezate în mod vizibil şi nu acoperite sau separate prin alte indicaţii sau desene. (Natalia RÎŞTEI)