Acasă Economic Produse cosmetice periculoase

Produse cosmetice periculoase

1239
0
DISTRIBUIȚI

Cetăţenii ar trebui să acorde o mai mare atenţie produselor cosmetice pe care doresc să le cumpere. Şi asta pentru că în comerţul local sunt expuse la vânzare produse cosmetice care le-ar putea afecta sănătatea, neconforme prevederile legale în vigoare. Recent, comisarii pentru protecţia consumatorilor au descoperit în timpul unor controale produse cosmetice periculoase. Comercianţii, care nu sunt interesaţi decât de propriile buzunare, vindeau produse fabricate aiurea care nu aveau informaţii privind numele producătorilor, demunirea comercială a produselor, precauţiile speciale, loturile din care făceau parte şi nici listele ingredientelor. Totodată, produsele cosmetice verificate nu puneau la dispoziţia consumatorilor informaţii traduse în limba română, în multe cazuri, comercianţii nu respectau condiţiile de depozitare impuse de producători, iar alţii îşi fentau clienţii prin diferite „oferte promoţionale“.

Spre exemplu, în controalele lor autorităţile au constatat că anumiţi comercianţi vindeau produse cosmetice fără a a avea inscripţionat vi-zibil, de neşters şi uşor lizibil, pe ambalaje, numele sau de-numirea comercială şi adresa persoanei responsabile, conţinutul la data ambalării, exprimat în greutate sau în volum, fără data de minimă durabilitate până la care produsul cosmetic, depozitat în condiţii adecvate, îndeplineşte funcţia sa iniţială, fără precauţiile speciale care trebuie respectate la utilizare, funcţia produselor cosmetice, dar nici lista ingredientelor (compoziţiile parfumante şi aromatice şi materiile lor prime se fac prin termenii „parfum“ sau „aromă“).

Un alt vânzător a fost prins când comercializa vopsea de păr cu anunţuri promoţionale de tipul: „Bogat colorat – Mari premii“ şi „Bani gheaţă în nuanţe fierbinţi“, cu perioada promoţiilor expirată din 1 octombrie 2014, respectiv 1 octombrie 2015.

Puteţi plăti sume mari pe produse contrafăcute!

Pentru a evita neplăcerile cauzate de achiziţionarea unor produse cosmetice neconforme, comisarii pentru protecţia consumatorilor oferă cetăţenilor câteva recomandări. Astfel, autorităţile sfătuiesc cetăţenii să achiziţioneze cosmetice numai din magazine sau raioane specializate, unde sunt eliberate documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care vor avea neapărat nevoie în cazul unei reclamaţii. Consumatorii trebuie să fie atenţi şi la preţuri şi asta deoarece preţurile mici sunt dubioase, iar produsele provin cu siguranţă din filiere paralele. De asemenea, comi-sarii mai recomandă consumatorilor să verifice dacă amba-lajul corespunde valorii produsului. Sunt şanse mari ca un produs denumit „de lux“, ambalat în pungă de plastic sau într-o cutie banală, să fie de fapt unul contrafăcut.  Autorităţile recomandă cetăţenilor să citească atent eticheta şi, de asemenea, să ţină cont de orice avertisment pentru a evita problemele ulterioare de sănătate. Consumatorii mai sunt sfătuiţi să exa-mineze cu atenţie eticheta pentru că o calitate proastă a tipăririi poate ascunde o contrafacere, şi să ştie că unii producători şi importatori au adoptat voluntar personalizarea unor produse cu eticheta – hologramă, pentru securizarea lor şi pentru protejarea mărcii. Pe orice produs cosmetic trebuie să fie inscripţionat numele sau denumirea producătorului ori a persoanei responsabile cu introducerea pe piaţă, ori al importatorului de produse din afara UE. Majoritatea produselor trebuie să aibă inscripţionată data de minimă durabilitate precedată de expresia „A se folosi preferabil înainte de…“, urmată de data sau de detalii asupra locului de pe ambalaj în care se află inscripţionată această dată, exprimată fie prin lună şi an, fie prin zi, lună şi an şi cu cifre arabe.

Anumite produse, precum cremele, nu au data de minimă durabilitate, ci au inscripţionat un simbol (PAO) ce constă într-o cutie întredeschisă, pe sau lângă care este menţionată perioada după deschidere în care produsul poate fi folosit în siguranţă, în luni de zile (6, 12, 24 luni, de exemplu). Sunt produse la care data de minimă durabilitate este mai mare de 30 de luni şi atunci aceasta nu se mai menţionează (în cazul recipientelor sub presiune cum sunt deodorantele).

(Natalia RÎŞTEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.