Acasă Administratie Primele lucrări pentru ridicarea structurii modulare ATI

Primele lucrări pentru ridicarea structurii modulare ATI

1169
1
DISTRIBUIȚI

Ieri, în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra-Neamţ se lucra de zor la ceea ce, potrivit oficialilor unităţii, ar urma să fie temelia spitalului modular de terapie intensivă. Efortul şi meritele sunt ale reprezentanţilor Asociaţiei „Dăruieşte Viaţă“, care se ţin de promisiunile făcute, la sfârşitul anului trecut, când la întâlnirile avute cu autorităţile judeţene şi-au prezentat planurile de ridicare a unei secţii modulare ATI, ca urmare a incendiului din 14 noiembrie. Asociaţia continuă campania de strângere de fonduri pentru ridicarea structurii modulare, fiind nevoie de circa 4,4 milioane de lei pentru finalizarea acestui proiect. Până acum, aşa cum reiese de pe pagina de Facebook a asociaţiei, s-au strâns puţin peste 57.000 de lei. „Medicul Cătălin Denciu a sărit în foc să-şi salveze pacienţii. Niciun medic nu ar trebui să mai treacă prin aşa ceva. Şi niciun pacient nu ar trebui să mai moară ars. Şi pentru orice pacient aflat în stare critică ar trebui să existe un loc la terapie intensivă. Acum, Spitalul din Piatra Neamt nu are ATI.  Noi, împreună, putem schimba ceva la Piatra-Neamţ. Donează!“, au transmis iniţiatorii campaniei de strângere a fondurilor necesare construirii secţiei ATI. Aceasta va cuprinde: 18 paturi grupate în 3 saloane şi o rezervă de tip izolator, filtre pentru pacienţi, zonă de „donning“ şi „doffing“ pentru personalul medical, laborator de analize medicale şi sterilizare, depozite materiale, vestiare, grupuri sanitare, post supraveghere, cameră de gardă, platformă tehnică pentru amplasarea CTA-urilor şi chillerelor şi spaţiu tehnic pentru reţelele de fluide medicale. Unitatea modulară care va fi ridicată, pe spaţiul din vecinătatea bisericii, va beneficia de centrală de tratare a aerului şi reţea de gaze medicale, esenţiale funcţionării unei secţii de terapie intensivă.

Aşa cum a explicat dr. Ştefan Gheorghincă, purtătorul de cuvânt al SJU, din spaţiul vechi al ATI, care a fost afectat de incendiu, anchetatorii au eliberat un salon care ar putea fi refăcut. „Ni s-a permis accesul într-unul dintre saloanele ATI, cele care au fost sigilate pentru anchetă. Acolo, practic, am avea voie să desfăşurăm activitate medicală, dar este nevoie de reparaţii, igienizare, lucrări care să permită un circuit sigur. Deocamdată, acolo nu se fac lucrări“, a spus Gheor-ghincă. E de aşteptat ca acestea nici să nu înceapă prea curând, până nu va fi redat întreg spaţiul, pentru ca lucrările să fie realizate pentru întrega structură arsă. Deocamdată, ATI se descurcă cu spaţiile „împrumutate“ de la alte secţii – 6 paturi la Maternitate şi alte 3,  la Unitatea de Primire Urgenţe. Ieri, 8 dintre aceste paturi erau ocupate cu pacienţi, aflaţi în stare gravă, infectaţi cu Covid-19.

(Marian TEODOROF)

1 COMENTARIU

  1. Dle Ionel Arsene…..dacă pt spitalul modular Letcani ati “donat” din banii CJ Neamț 3 milioane de euro, acum cu câti bani finanțează CJ Neamț pt Structura Modulara ATI?
    Ati făcut numai măgării….cate procente din alea 3 milioane au intrat in buzunarul dv și acoliților dv? Spitalul Modular Letcani….deja se închide, ar trebui sa demisionati pt proasta întrebuințare a banilor CJ Neamț, si sa il vizitați pe Dragnea….poate rămâneți acolo cazat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.